Säteilymittari. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Venäjältä ilmoitettiin ydinvoimalan ongelmista” – Pohjois-Suomessa harjoiteltiin säteilyonnettomuutta

Säde24-valmiusharjoitus testasi yhteisen tilannekuvan muodostamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Suomessa harjoiteltiin kuvitteellisen radioaktiivisen säteilyonnettomuuden varalta, kun Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti alueellisen valmiusharjoituksen syyskuussa.

Harjoitus toi esille, kuinka tärkeää on muodostaa yhteinen tilannekuva eri toimijoiden kesken. Myös kuntien säteilymittauskyvyssä on vielä kehitettävää.

SÄDE24-valmiusharjoitukseen osallistui lähes 50 organisaatiota Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta ja Lapista. Mukana olivat kaikki kunnat Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta.

Valmiusharjoitus alkoi kuvitteellisesta tilanteesta, jossa Venäjän viranomaisilta oli tullut Säteilyturvakeskukselle ilmoitus ydinvoimalaitoksen ongelmista. Suomen puolella oli mitattu kohonneita säteilyarvoja ja viranomaiset alkoivat valmistella toimenpiteitä mahdollisen säteilyvaaratilanteen varalle.

– Harjoitus antoi keskeisen kuvan siitä, kuinka tärkeää on kehittää eri viranomaisten yhteistyötä sekä muodostaa yhteinen tilannekuva. Säteilyvaaratilanne vaikuttaa moneen asiaan yhteiskunnassa ja kunnat reagoivat tilanteeseen hieman eri tavoin, kertoo pelastusylitarkastaja Tom Tallberg Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Etenkin ympäristöterveydenhuollolla oli tärkeä rooli harjoituksessa, kun se antoi ohjeita ja neuvoja alkutuotannolle. Viranomaisten välinen yhteistyö onnistui Tallbergin mukaan tässä melko hyvin.

– Sen sijaan kuntien säteilymittauskykyä pitää vielä kehittää. Näiden valmiusharjoituksen tarkoituksena on kehittää organisaatioiden valmiuksia kohdata eri tilanteita ja samalla tuoda esille asioita, joita voi vielä parantaa, Tallberg toteaa.

Viestinnän todettiin olevan tilanteen hallinnan kannalta erittäin tärkeää. Harjoitukseen osallistuneet organisaatiot totesivat valtavan tiedottamisen tarpeen niin kuntalaisille kuin matkailijoillekin. Tallbergin mukaan tässäkin yhteinen tilannekuva ja samat ydinviestit ovat tärkeitä, etteivät eri viranomaiset anna tilanteesta ristiriitaista tietoa.

Valmiusharjoitusten järjestäminen on aluehallintovirastojen lakisääteistä toimintaa. Ensi vuonna Pohjois-Suomen aluehallintoviraston järjestämä valmiusharjoitus keskittyy väestönsuojeluun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)