Kuolleisuus alkoi kasvaa Venäjällä jyrkästi koronapandemian aikaan ja hyökkäyssodan alettua Ukrainassa.
Rosstatin mukaan kuluvan vuoden alkupuoliskolla kuolemien määrä (921 100) kasvoi neljä prosenttia viime vuoden alkupuoleen verrattuna. Maassa kuolee 1,5 kertaa enemmän ihmisiä kuin syntyy, joillakin alueilla kaksi- tai kolme kertaa enemmän.
Kuudessa kuukaudessa Venäjän väestön vähenemä on ollut 272 500 ihmistä. Viime vuonna vähenemä oli 500 300, sitä edellisenä 599 600; kumulatiivinen vähenemä on viimeisen kahdeksan vuoden aikana ollut 3,5 miljoonaa asukasta.
Britannian tiedustelu arvioi, että Venäjän asevoimat olisi menettänyt Ukrainan vastaisessa sodassa 610 000 henkeä syyskuuhun 2024 mennessä sisältäen kuolleet ja haavoittuneet. Aiemmin Wall Street Journal kirjoitti 220 000 kuolleesta viitaten läntisiin tiedustelulähteisiin. BBC:n Venäjän-toimitus ja Mediazona laskivat yhdessä vapaaehtoisryhmän kanssa avoimista lähteistä 68 000 sodassa kuollutta nimettyä henkilöä.
Siksi Venäjällä on akuutti pula hautausmaista ja krematorioista. Valtioduuman edustajan Svetlana Razvorotnevan mukaan vuonna 1996 voimaan tullut laki hautaamisista ja hautauspalveluista on syynä hautauspalvelujen pulaan, koska se on vanhentunut eikä vastaa nykytarpeita. Razvorotneva toimii rakentamisen, asuttamisen ja julkisten palvelujen komitean varapuheenjohtajana.
– Lain mukaan vain kunnalliset organisaatiot voivat olla mukana hautaustoiminnassa. Se tarkoittaa, että yksityisten hautausmaiden, krematorioiden ja muiden niihin liittyvien tilojen on mahdotonta. Toimintaan on mahdotonta saada pääomaa ja investointeja ulkopuolelta, valtiota lukuun ottamatta, hän selventää.
Svetlana Razvorotnevan siteeraamien tilastojen mukaan krematoriotilanne on erityisen paha: koko maassa niitä on 27 eli yksi jokaista viittä miljoonaa asukasta kohti. Japanissa niitä on yksi 79 000:ta asukasta, Yhdysvalloissa yksi 159 000:ta asukasta ja Britanniassa yksi 242 000:ta asukasta kohti.
– Krematorioiden tarve on nykyään hyvin korkea. Suurissa kaupungeissa – erityisesti Moskovassa, Pietarissa ja Jekaterinburgissa – niiden kautta hoidetaan jopa 70 prosenttia hautauksista. Laitamilla asuvat joutuvat menemään liittovaltion keskuksiin krematoriopalveluja varten, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia, lisästressiä, lisäaikaa jonoissa ja niin edelleen, hän huomauttaa.
Hänen mukaansa ratkaisu ongelmaan olisi lakimuutos, joka sallisi hautauspalvelujen rakentamisen julkisten ja yksityisten tahojen kumppanuuksina, jolloin mukaan saataisiin kaupallista pääomaa.