Verkkouutiset

Otšamtšire sijaitsee venäläisjoukkojen laittomasti miehittämässä Abhasiassa. Google Maps

Venäjän ja Kiinan ”rajatonta” kumppanuutta koetellaan

Kremlin korulauseet ovat tutkijoiden mukaan Mustallamerellä yhä kauempana todellisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on rakentamassa uutta Mustanmeren laivastotukikohtaa Otšamtšireen, joka sijaitsee venäläisjoukkojen laittomasti miehittämässä Abhasiassa vain 30 kilometrin päässä kiinalaisten Anakliaan suunnittelemasta syvänmeren satamasta.

Asetelmassa ei pitäisi olla minkäänlaista ongelmaa – ovathan Venäjä ja Kiina julistaneet rajatonta kumppanuussuhdetta – mutta todellisuus on alueen geopoliittiseen valtapeliin perehtyneiden Nino Lezhavan ja Leon Hartwellin mukaan huomattavasti monimutkaisempi.

– Tässähän on kyse alueesta, jota Venäjä kutsuu mielellään lähiulkomaikseen ja jossa se on mustasukkaisesti vaalinut väitettyjä oikeuksiaan rajojensa tuntumassa, he sanovat Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa analyysissa.

Ukrainaa vastaan käymässään hyökkäyssodassa Kreml nojaa Kiinan taloudelliseen tukeen, mutta suhtautuu silti epäluuloisesti Pekingin jalansijan vahvistumiseen omilla lähialueillaan, kuten Mustallamerellä.

Otšamtširen tukikohdasta Venäjä havittelee tutkijoiden mukaan uutta strategista sotilaallisen logistiikan solmukohtaa turvalliseksi arvioidulla etäisyydellä Ukrainan iskuille altistuneista Sevastopolin ja Novorossijskin satamista. Kiina on puolestaan kaavaillut Anaklialle tärkeää roolia omassa Belt and Road -hankkeessaan.

– Kremlin mielestä Kiinan vahvistuva asema Kaukasuksella uhkaa vähentää Venäjän määräysvaltaa alueen kaupassa, tutkijat toteavat.

Nino Lezhava on euroatlanttisiin suhteisiin, geopoliittiseen kilpailuun, Mustaanmereen ja Etelä-Kaukasukseen erikoistunut georgialaistutkija. Leon Hartwell toimii tutkijana Cepassa ja London School of Economics -yliopistossa.

Venäjän yhä totaalisempi kansainvälinen eristys on Lezhavan ja Hartwellin mukaan ajanut maan yhä riippuvaisemmaksi Kiinasta, mikä pakottaa Vladimir Putinin hyväksymään lähes kaikki Xi Jinpingin vaatimukset ja usein myös nielemään Pekingin kasvavan vaikutusvallan aiheuttamat huolet.

Pekingin silmissä Venäjän Otšamtširen tukikohta on heidän mukaansa ilmeinen riski, sillä jos myös siitä tulisi Ukrainan iskujen kohde, Kiinan miljardi-investoinnit lähistöllä sijaitsevaan Anakliaan saattaisivat valua hukkaan.

– Kiina, kuten useimmat muutkaan valtiot, ei tunnusta Venäjän miehittämiä Abhasian ja Etelä-Ossetian tasavaltoja. Tämä tekee Venäjän sotilaallisista rakennushankkeista Abhasiassa Pekingin kannalta kaksinkertaisesti hankalaa, he toteavat.

Lännelle Venäjän ja Kiinan väliset jännitteet Mustallamerellä ovat heidän mielestään sekä haaste että mahdollisuus.

– Otšamtširen tukikohta hankaloittaa Naton kykyä projisoida voimaa alueelle, mutta se myös tarjoaa liittokunnalle mahdollisuuden tehdä yhteistyötä Georgian ja muiden Mustanmeren valtioiden kanssa. Anaklia voisi puolestaan tarjota Georgialle syvänmeren sataman, josta voisi tulla keskeinen kaupankäynnin solmukohta Euroopan ja Aasian välillä. Tämä saattaisi nopeuttaa Georgian taloudellista kehitystä ja vahvistaa maan suhteita länteen, he arvioivat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)