Verkkouutiset

Öljylähde Belebejevskissä. Wiki Commons Matveev Michail CC BY 3.0

Venäjän kahden vuoden uudet öljylöydöt riittävät vain pariksi kuukaudeksi

Lähes kaikki löydetyt öljykentät ovat jo tuotannossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän luonnonvaraministeri Aleksander Kozlovin mukaan vuoden 2024 alkupuoliskolla Venäjältä löytyi vain viisi uutta öljykenttää. Eastern Economic Forumissa Interfaxille haastattelun antaneen ministerin mukaan kaikki löydetyt kentät olivat pieniä ja sijaitsivat Volgan aluepiirissä. Lähteiden yhteiskoko on 47 miljoonaa tonnia, joka riittää nykyisellä tuotantovauhdilla (515 miljoonaa tonnia vuodessa) noin kuukaudeksi.

Viime vuonna löydettiin mineraalivaroista vastaavan viraston Rosnedran mukaan 43 öljy- ja kaasukenttää, jotka kaikki osoittautuivat joko pieniksi (enintään 10 miljoonaa tonnia) tai hyvin pieniksi (alle viisi miljoonaa tonnia). Löydettyjen kenttien öljyvarat, 565 miljoonaa tonnia, olivat pienimmät kuuteen vuoteen, ja ne löydettiin pääasiassa jo käytössä olevien kenttien lisätutkimuksilla. Kokonaan uusissa löydöissä oli öljyä vain 43 miljoonaa tonnia (yhdeksän prosenttia vuosituotannosta).

Viimeisin suuri öljykenttä löydettiin vuonna 2022 Barentsinmeren mannerjalustalta Madatšagskojesta, mutta senkin sisältämä öljy riittää vain kahden kuukauden tuotantoon eikä ole verrattavissa neuvostoajan jättimäisiin öljykenttiin, seitsemän miljardin tonnin Samotloriin, kolmen miljardin tonnin Romaškinskojeen tai 2,4 miljardin tonnin Priobskojeen.

Rosnedran mukaan 90 prosenttia kaikista löydöistä viime vuosina on ollut joko pieniä tai hyvin pieniä. Lähes kaikki löydetyt öljykentät ovat jo tuotannossa – hyödyntämättömien osuus on vain kolme prosenttia.

Moskovalaisen finanssipalveluyritys Finamin analyytikon Sergei Kaufmanin mukaan hiilivetyjen löytämisestä on tullut yhä vaikeampaa, kun perinteisten tuotantoalueiden potentiaali on laskussa ja hankalasti käytettävissä olevien varojen osuus kasvaa.

Lisäksi ulkomaisten öljykenttäpalveluja tarjoavien yritysten, yhdysvaltalaisten Schlumbergerin, Halliburtonin, Baker Hughesin ja Weatherfordin, lähdöllä Venäjältä pian hyökkäyssodan alkamisen jälkeen on voinut olla vaikutusta viime vuosien heikkoihin etsintätuloksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)