Viime vuonna Venäjän matkustajalentoliikenteessä kulki 95 miljoonaa matkustajaa, joka oli Aviation Weekin mukaan 15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021, kun maan lentoliikenne alkoi toipua koronapandemiasta. Väheneminen johtui osittain siitä, että Venäjä sulki yksitoista lähinnä Ukrainaa olevaa lentoasemaa.
Venäjän valtio tuki lentoliikennettä viime vuonna pakotteiden vaikutusten takia ennätyksellisellä noin 2,3 miljardilla eurolla. Pakotteiden vaikutus matkustajalentoliikenteeseen on ollut kuitenkin pienempi kuin koronapandemian siitä huolimatta, että sen 969 lentokoneesta 940 oli Wall Street Journalin mukaan länsimaisia koneita. Kriittinen käänne saattaa kuitenkin lähestyä.
Koneiden isoimmat huollot ovat yleensä kahta tyyppiä, C ja D. Tyypin C huoltotarve tulee noin parin vuoden välein, jolloin kone viipyy telakalla korkeintaan kuukauden. D-tyypin huolto tehdään 6–10 vuoden välein ja vaatii kuukausia, koska lähes kone puretaan vaurioiden ja korroosion arvioimiseksi.
Ennen pakotteita ulkomaiset yritykset tekivät kaikki koneiden tarkastukset ja huollot. Kun pakotteet alkoivat, huoltotyöt jäivät venäläisille. Viime vuonna noin 170 Venäjän matkustajakonetta oli määrä viedä C-huoltotelakalle ja 55 konetta D-huoltoon. Kuluvana vuonna C-huoltotarve kohtaa 159:ää konetta ja D-huolto 85:tä konetta.
Viime joulukuussa Aeroflotin pääjohtaja Sergei Aleksandrovski sanoi, että yhtiöllä riittää varaosia kahdesta kuuteen kuukautta. Siitä on nyt kulunut yli kolme kuukautta. Lisäksi huolto ei pääse lukemaan Airbusin ja Boeingin verkossa olevia ohjeita ja vianetsintädokumentaatiota eikä saa ohjelmistopäivityksiä.
Huoltojen teettäminen ulkomailla on myös hyvin rajallista, koska monet maat Kiina mukaan lukien ovat kieltäytyneet auttamasta venäläisyhtiöitä peläten liikekumppanuutensa puolesta kahden johtavan lentokonevalmistajan kanssa. Maaliskuusta alkaen Turkki on kieltäytynyt venäläisten ja valkovenäläisten yhtiöiden koneiden huolloista Yhdysvaltojen uhattua sitä pakotteilla.
Venäjä ei ole julkaissut virallista lentoturvallisuustilastoa viime vuodelta eikä venäläismedia ole raportoinut yhdestäkään siviililento-onnettomuuden uhrista. Virallisten tietojen puuttuessa arvostetuin lentoyhtiöiden turvallisuuden luokittelija AirlineRatings.com lopetti maaliskuussa venäläisyhtiöiden luokittelun, ja Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on listannut venäläisen lentoliikenteen olevan merkittävä turvallisuushuoli.
Venäjän matkustajalentoliikenteen selviytyminen on paljolti kiinni siitä, löytääkö maan hallitus pakotteita pelkäämättömiä kumppaneita, ja pystyykö se hankkimaan koneisiin varaosia ja ohjelmistopäivityksiä kiertoteitse.