Britanniassa käynnissä oleva tutkinta vuonna 2006 surmatun entisen venäläisagentin Aleksander Litvinenkon kuolemaan on valottanut motiiveja murhan takana.
Entinen KGB-agentti Litvinenko myrkytettiin lontoolaisessa hotellissa radioaktiivisella poloniumilla marraskussa 2006. Tutkinnassa on tarkoitus selvittää, oliko Venäjällä osuutta Litvinenkon kuolemaan.
Guardianin mukaan tutkinnassa on nyt paljastunut, että Litvinenko oli tutkinut viimeisien elinkuukausiensa aikana useita venäläisiä huippupoliitikkoja.
Litvinenkon kerrotaan avustaneen turvallisuusalalla toimivaa Titon Internationalia laatimaan riskiraportteja.
Eräässä raportissa presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläistä, Viktor Ivanovia, syytettiin kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja osallistumisesta huumeiden salakuljetukseen.
Entistä KGB-upseeria Ivanovia pidetään yhtenä presidentti Putinin läheisimmistä liittolaisista. Hän on vaikutusvaltainen liikemies ja poliitikko. Tällä hetkellä Ivanov johtaa Venäjän federaation huumepoliisia ja toimii muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä valmistavan Almaz-Antein ja Aeroflot-lentoyhtiön hallituksien puheenjohtajana.
Ivanov toimi 1990-luvun alussa Putin alaisuudessa Pietarin pormestarinviraston kansliapäällikkönä ja on sen jälkeen ollut vakiokasvo Putinin hallinnossa.
Eräässä Litvinenkon ja toisen KGB-loikkarin, Juri Shvetsin, laatimassa raportissa Ivanovin kerrotaan tukeneen voimakkaasti pahamaineista Tambovin mafiaperhettä ja sekaantuneen rikolliseen toimintaan Pietarissa jo 1990-luvulta alkaen.
Tambovin jengi pyöritti tuolloin tuottoisaa salakuljetusoperaatiota, jossa kolumbialaista kokaiinia kanavoitiin Pietarin sataman kautta Eurooppaan. Myös Ivanovin kerrotaan olleen mukana toiminnassa.
Presidentti Putin oli tuolloin Pietarin pormestarin Anatoli Sobtsakin ulkomaan suhteista vastanneen komitean johtaja.
”Ulkomaisista taloudellisista suhteista vastannut Vladimir Putin suojeli Ivanovia, joka teki yhteistyötä gangstereiden kanssa. Putin ei ollut itsekään tuolloin herra puhdas”, raportissa todetaan.
Tutkinnassa esitetyn todistelun perusteella Ivanovista tuli myöhemmin Putinille tärkeä avustaja, jonka palveluksia presidentti käyttää asioissa, jotka vaativat ”painostusta ja pelottelua”.
”Riittävä syy murhaan”
Tulenarka raportti luovutettiin Titon Internationalin johdolle syyskussa 2006. Litvinenko myrkytettiin kaksi kuukautta myöhemmin.
Surmasta epäillään venäläisiä Andrei Lugovoita and Dmitri Kovtunia. He ovat kiistäneet syytökset. Venäjä on myös kieltäytynyt luovuttamasta Lugovoita Britanniaan.
Litvinenkon kerrotaan pitäneen Lugovoita ystävänään, jolla oli hyvä kontaktiverkosto Moskovassa.
Litvinenko oli alun perin pyytänyt Lugovoita penkomaan Ivanovin taustaa. Lugovoi ei kuitenkaan toimittanut pyydettyjä tietoja ja Litvinenko otti yhteyttä Shvetsiin, jonka laatiman raportin hän myös näytti Lugovoille.
Sitä kautta sen uskotaan päätyneen myös Venäjän tiedustelupalvelun haltuun.
Litvinenkon omaisia tutkinnassa edustavan lakimiehen Ben Emmersonin mukaan raportti oli riittävä syy murhaan.
Raportin tilanneen Titon Internationalin asiakkaan kerrotaan peruneen sen vuoksi merkittävän sopimuksen ja aiheuttaneen Ivanoville näin merkittävät tappiot.