Venäjän Tanskan-suurlähettiläs Vladimir Barbin syyttää Yhdysvaltoja vastakkainasettelun lietsomisesta ja ylivalta-aseman tavoittelemisesta Grönlannissa ja arktisella alueella.
– Hän sanoi, että USA:lla on ”sairas asenne” muiden maiden arktisia investointihankkeita kohtaan ja että se edistää mielellään ”salaliittoteorioita ja arvailuja”, The Times raportoi.
Barbinin syytösten taustalla on Yhdysvaltojen äskettäinen ilmoitus yli 12 miljoonan dollarin apupaketista Grönlannille. Apu ärsyttää Venäjää, joka pyrkii itse aktiivisesti vahvistamaan sotilaallista ja taloudellista jalansijaansa arktisella alueella.
Vain muutamaa päivää ennen Barbinin puheenvuoroa venäläiset laskuvarjosotilaat toteuttivat Pohjoisella jäämerellä sijaitsevalle Franz Josefin maalle Venäjän asevoimien ennätysmäisen korkeaksi luonnehtiman hypyn, tiedustelivat moottorikelkoin ja lennokein sekä harjoittelivat iskua kuvitteellisten sabotöörien leiriin.
Näyttävän operaation yhtenä tarkoituksena oli The Timesin mukaan signaloida Venäjän aikeista arktisen alueen ylivallasta käytävässä suurvaltakamppailussa.
”Suksikaa tiehenne”
Harvaan asuttu Grönlanti kiinnostaa harvinaisten luonnonvarojensa vuoksi yhä enemmän niin Yhdysvaltoja ja Venäjää kuin arktiselle alueelle järjestelmällisesti työntyvää Kiinaa.
– Peter Viggo Jakobsen Tanskan kuninkaallisesta maanpuolustuskorkeakoulusta luonnehtii USA:n Grönlannille antamaa rahasummaa ”taskurahoiksi”, mutta sanoo sen silti lähettävän Kiinalle ja Venäjälle kehotuksen ”suksia tiehensä”, The Times kertoo.
Yhdysvallat pelkää tohtori Jakobsenin mukaan Kiinan tarjoavan arktisille valtioille lainoja, joita ne eivät kykene maksamaan takaisin, ja ajautuvat siten tiettyjen Afrikan maiden tavoin Pekingin virittämään taloudelliseen ja poliittiseen ansaan.
Venäjän toiminnassa USA:n huoli kohdistuu hänen mukaansa erityisesti sen muodostamaan sotilaalliseen uhkaan. Venäjän uudet arktiset tukikohdat saattaisivat mahdollistaa esimerkiksi iskun Grönlannin Thulessa sijaitsevaan amerikkalaistukikohtaan ja siellä olevan strategisesti tärkeän ennakkovaroitustutkan tuhoamisen.
– Venäjän aggressiivinen käyttäytymismalli ja sen yhä voimakkaammin harjoittama arktisen alueen militarisointi ovat orastava kansainvälinen huolenaihe, USA:n Tanskan-suurlähettiläs Carla Sands toteaa.
Hän huomauttaa Venäjän paitsi avanneen uudelleen useita kylmän sodan aikaisia tukikohtia, lentokenttiä ja syväsatamia, myös perustaneen uusia tukikohtia pohjoiselle rannikolleen sekä muodostaneen arktisen johtoesikunnan ja neljä arktista prikaatia.
Venäjä on toistuvasti torjunut militarisointisyytökset ja vedonnut oikeuteensa turvata omia pohjoisia alueitaan ja puolustaa rannikkonsa tuntumassa kulkevaa Koillisväylää.