Ekonomistit puhuvat Venäjällä stagflaatiosta, jossa lamaan yhdistyy korkea inflaatio. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Itänaapurin talous ensi vuonna: Rupla heikkenee yhä

Edes venäläiset ekonomistit eivät usko maan virallisiin talousennusteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aiemmin Venäjän keskuspankin ekonomistit arvioivat ja uskoivat joka kerta, että inflaatio saadaan pudotettua takaisin tavoitteena olevaan neljään prosenttiin, mutta viimeisin kysely on päätynyt jo kuuteen prosenttiin. Muutos on ymmärrettävä, koska tavoite saavutettiin viimeksi vuonna 2019.

Ruplan heikkeneminen ei ensi vuonna pysähdy. Talouskehityksen ministeri Maksim Rešetnikov tietenkin uskoo, että dollarin arvo on ensi vuonna 96 ruplaa, mutta kukaan muu ei ole niin optimistinen. Sperbankin toimitusjohtaja German Gref on vakuuttunut, että vuoden 2025 lopussa dollari maksaa 115 ruplaa. Keskuspankin ekonomistit uskovat keskikurssin olevan 102 ruplaa.

Inflaatio ja ruplan heikkeneminen eivät kuitenkaan yksinään ole Venäjän talouden pääriskit: Yhdysvallat, Brasilia, Guyana, Kanada ja Argentiina ovat lisäämässä raakaöljyn tuotantoaan. Kun muu tuotanto ja kulutus säilyvät ennallaan, markkinoille syntyy ylijäämää, mikä laskee hintoja. Jos Brent-laadun hinta on nyt 75 dollaria barrelilta, ensi vuonna se laskee J.P. Morganin mukaan alle 70 dollarin. Joidenkin arvioiden mukaan se voi romahtaa jopa 40 dollariin.

Ekonomistit puhuvat Venäjällä yhä enemmän stagflaatiosta, jossa lamaan yhdistyy korkea inflaatio. Grefin lisäksi muun muassa hallituksen analyysikeskus RsMKP ja monet muut ekonomistit ovat alkaneet keskustella sen riskistä. Keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina arvioi kuitenkin stagflaation riskin nollaksi.

Venäjän kansallisen omaisuusrahasto likvidi osa on huvennut puoleen. Vaikka öljyn hinta on ollut korkea, sen rahavaranto ei ole täydentynyt. Mutta valtion budjettiluonnoksen mukaan sen pitäisi kuitenkin ensi vuonna kasvaa 1,8 biljoonalla ruplalla, jotka talousministeri Anton Siluanovin mukaan käytetään ”infrastruktuurin kehittämiseen”.

Vladimir Putin keskittyy kuitenkin henkilöstöpulaan. Hänen mukaansa vuonna 2025 ”on välttämätöntä luoda olosuhteet demografisen tilanteen muuttamiseksi”. Ongelmaa yritettiin ratkaista jo kuluneena vuonna julistamalla vuosi 2024 ”Perheiden vuodeksi”, mihin allokoitiin 500 miljoonaa ruplaa. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana syntyi tilastoennätys synnytysten vähäisyydessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)