Voimakas julkisten varojen käyttö puolustusmenoihin on siivittänyt Venäjän valtion talouden kasvuun, mutta saattaa aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa, uutisoi Financial Times.
Maan presidentti Vladimir Putin väitti perjantaina pitämässään puheessa, että maan talous oli onnistunut lyömään länsimaisten pakotteiden vaikutukset. Putin totesi myös, että Venäjän talous kasvoi, toisin kuin länsimaiden, ollen jopa isompi kuin valtaosa kilpailevista talouksista. Aseteollisuudelle Putin totesi, että tuottajat tulisivat takuuvarmasti saamaan tilauksia vielä vuosia.
Venäjän talouden vastustuskyky on yllättänyt ekonomistit, jotka olivat uskoneet hyökkäyssodan alettua asetettujen pakotteiden vaikuttavan maan talouteen katastrofaalisesti.
Kreml on kuitenkin onnistunut kuluttamaan tiensä ulos taantumasta välttelemällä länsimaiden energiapakotteita sekä lisäämällä puolustusmenojaan. Tällä hetkellä maa kuluttaa jopa kolmanneksen valtion budjetistaan sotilasmenoihin, joihin sisältyy niin aseteollisuutta kuin Ukrainassa taisteleville sotilaille maksettavia sosiaalietuuksia.
Putinin omat taloudelliset neuvonantajat ovat kuitenkin varoittaneet, että julkisten menojen räjähdysmäinen nousu saattaa ylikuumentaa maan talouden lähitulevaisuudessa.
– Venäjä on vastustuskykyinen öljyvarantojensa ansiosta, sanoo Elina Ribakova, Peterson Institute for International Economics – tutkimuskeskuksen riippumaton tutkija.
– Venäjän valtion talous on nyt kuin bensa-asema, joka on alkanut tuottaa tankkeja, tutkija jatkaa.
Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan Venäjän valtion talous kasvoi viime vuonna nopeammin kuin minkään G7-maan. G7-maihin lukeutuvat muun muassa Yhdysvallat, Japani sekä Saksa. IMF ennustaa, että maan kasvu jatkuu samanlaisena myös tänä vuonna.
– Talousblokki (valtiovarainministeriö ja keskuspankki) pelastavat maan kerta toisensa jälkeen. Nämä ovat osoittautuneet Putinille paljon hyödyllisemmiksi kuin hänen kenraalinsa, sanoo Alexandra Prokopenko, Venäjän keskuspankin entinen työntekijä.
Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että maan talous on tullut liian riippuvaiseksi sotataloudesta.
– Mitä pidempään sota jatkuu, sitä riippuvaisempi Venäjän talous on sotilasmenoista, Vienna Institute for International Economic Studies- tutkimuskeskuksesta varoitetaan. Tutkijoiden mukaan tämä lisää suoranaisen taloudellisen kriisin vaaraa konfliktin päätyttyä.