Venäjän suurimman valtionyhtiön Rostehin toimitusjohtaja Sergei Tšemezovin mukaan Venäjän teollisuutta uhkaavat laajat tehtaiden konkurssit. Tuotantosektorin pääongelmaksi hän nostaa lainojen korkojen jyrkän nousun, joka ”syö” kaikki voitot ja tekee investoinneista mahdottomia. Korkotaso on tällä hetkellä 19 prosenttia.
– Jos teemme sopimuksia tuotteista, joiden tuotantosykli kestää yli vuoden, niin saamme ennakkomaksuna luonnollisesti 30–40 prosenttia. Loput varat, jotta voi tuottaa ne tuotteet, täytyy ottaa lainana. Tällaisella korkotasolla kaiken odottamamme voiton syö korko, joka meidän on pakko maksaa pankille. Jos jatkamme töitä tällä tavoin, useimmat yrityksemme menevät konkurssiin, Tšemezov sanoi.
Hän huomautti, että Venäjän keskuspankin ohjauskorko on jo ”ennätyksellinen”. Viime kesästä lähtien keskuspankki on nostanut sitä jo seitsemän kertaa.
Monien ekonomistien mukaan perjantaina 25. lokakuuta 2024 keskuspankki nostaa ohjauskoron 20 prosenttiin, mutta pankit valmistautuvat vieläkin korkeampaan korkoon, 21 prosenttiin, joka olisi korkein ohjauskorko Venäjällä sitten vuoden 2003. Rosstatin virallisten tilastojen mukaan sota-asentoon siirtyneellä teollisuudella ei ole vielä mitään ongelmia: tammi-elokuun tuotantovolyymit kasvoivat vuositasolla 4,5 prosenttia. Venäjän hallitus on lisännyt vielä kaksi prosenttia kasvua ensi vuoden budjettiluonnokseen.
Kasvavat lainojen korot muodostavat kuitenkin riskin Gazprombankin talousennustekeskuksen analyytikkojen mukaan. Heidän arvionsa perusteella puolet Venäjän yrityslainoista on sidottu keskuspankin ohjauskorkoon. Tämä tarkoittaa, että kiristyvän rahapolitiikan ohella yritysten velanhoitokulut ovat kasvussa, jolloin syntyy riski, että yritykset eivät pysty maksamaan lainojaan, jolloin tarvitaan ”yritysjärjestelyjä”.
Finamin analyytikko Aleksander Potavin ei sulje pois mahdollisuutta, että vuonna 2025 keskuspankin ohjauskorko nousisi 22–23 prosenttiin. Pääsyynä ovat hallituksen biljoonan dollarin tuet sotilasteolliselle kompleksille, jotka uhkaavat kiihdyttää inflaatiota.
Tšemezovin ennuste on vielä synkempi:
– Konservatiivinen talouspolitiikka voi johtaa stagflaatioon… [Siinä] sekä tuotanto että kulutus romahtavat yhtaikaa, mutta samaan aikaan inflaatio kasvaa nopeasti.