Kaksi venäläistä strategista Tu-95-pommikonetta lähestyi viime viikon alussa Japanin Honshūn saarta. Hävittäjien saattamat koneet kääntyivät pois kansainvälisessä ilmatilassa noin 150 kilometrin päässä Noton niemimaasta.
Yhdysvaltain laivastoinstituutin julkaiseman USNI Newsin mukaan Japanin ilmavoimat hälytti hävittäjiä ilmaan lähestyneiden venäläiskoneiden takia.
Artikkelissa huomautetaan, että Yhdysvaltain ja Japanin laivastojen yhteisharjoitus Filippiinienmerellä oli päättynyt juuri maaliskuun lopussa.
Venäläisten pommittajien lennosta on uutisoitu laajasti Japanissa. Venäjän Tu-95-koneet ovat pyörineet Japanin lähellä aiemminkin. Tällä kertaa lennossa oli kuitenkin poikkeuksellisia piirteitä.
Entinen Japanin ilmavoimien tiedustelu-upseeri, sotilasasiantuntija Eiji Suzuki toteaa Gendai Businessin kirjoituksessaan, että kyse oli odottamattomasta simuloidusta hyökkäyksestä. Hänen mukaansa vastaavan tyylisiä lentoja on tehty aiemmin Japanin ilmavoimien tutka-asemia kohti neuvostoajoista lähtien.
– Venäjä päätti siis toisin sanoen valita tämän hetken suorittaakseen sotilaallisen provokaation Japania vastaan harjoitushyökkäyksellä Noton niemimaalle, Suzuki kirjoittaa.
Hän jatkaa, että tällainen voi vaikuttaa uskomattomalta heistä, jotka uskovat, että kaikki ulkopoliittiset kiistat voidaan ratkoa neuvotteluilla.
– Venäjä on kuitenkin maa, joka tekee tyynesti rikoksia ihmisyyttä vastaan niin rauhan kuin sodankin aikana ja käyttää myös joissain tapauksissa hyväkseen kriisiä naapurimaassa hyökätäkseen sen alueelle, asiantuntija kirjoittaa.
Eiji Suzuki toteaa, että jos Japanissa ja muualla maailmassa olisi ymmärretty paremmin ”Venäjän todellinen luonne”, olisi hyökkäys Ukrainaan voitu ennustaa.
Hän myöntää, että Venäjä on nyt sotilaallisesti sidottu Ukrainaan eikä sillä ole varaa hyökätä Japania vastaan. Hän ihmettelee venäläisten lentoa ja vertaa sitä siihen, että mafian jäsen heiluttelisi asetta poliisin perheelle.
Suzuki uumoilee tällaisen pelottelun myös toimivan Japanissa.
Kirjoituksessa nostetaan esiin, että Venäjä lähetti joukon sotilaskoneita kohti Japania maaliskuun 11. päivänä vuonna 2021. Tuolloin vietettiin vuoden 2011 suurmaanjäristyksen kymmenvuotismuistopäivää. Joissain japanilaisuutisissa on kiinnitetty nyt huomiota siihen, että Noton niemimaalle viimeksi iskeneestä maanjäristyksestä tuli lentojen aikaan kuluneeksi kolme kuukautta.
Eiji Suzuki toteaa, että ”vastaavia provokaatioita” tehtiin myös heti vuoden 2011 suurmaanjäristyksen jälkeen.
Hän ryöpyttää Japanin hallitusta siitä, ettei se ole reagoinut pommikoneiden toimintaan käytännössä mitenkään. Asiantuntija muistuttaa esimerkkinä, miten jyrkästi japanilaispäättäjät tavallisesti reagoivat Pohjois-Korean toimiin.
Asiantuntijan mukaan Japanin pitäisi tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä Naton kanssa Venäjän uhan torjumiseksi ja sen varmistamiseksi, ettei Japani joudu koskaan hyökkäyksen kohteeksi. Suzuki vaatii Japania myös toimittamaan ilmapuolustusta Ukrainaan.