Jalankulkijoita Moskovan Punaisella torilla. / LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova

Venäläinen tutkija ennakoi kaaosta ja sisällissotaa

Ukrainan sodan aiheuttama ”shokkien sarja” muistuttaa tietyiltä osin keisarillisen Venäjän romahdusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen ajatushautomon ohjelmajohtaja Ivan Timofeev varoittaa maan joutuneen ”ennennäkemättömän vaaralliseen tilanteeseen” useiden ja laaja-alaisten haasteiden paineessa.

Hän viittaa ulkoisiin uhkiin, talouden ja julkisen hallinnon haasteisiin sekä poliittisen eliitin levottomuuksiin.

– Ukrainan konflikti on mullistanut Venäjän kohtaamat haasteet ja uhkakuvat. Historiasta on vaikea löytää mitään vastaavaa esimerkkiä. Erilaisten shokkien yhteisvaikutuksella voi olla merkitystä yhteiskunnan ja Venäjän valtion kehitykseen, Ivan Timofeev kirjoittaa Russian International Affairs Councilin (RIAC) julkaisemassa artikkelissa.

Ajatuspaja perustettiin vuonna 2010 silloisen presidentti Dmitri Medvedevin määräyksellä. Tavoitteena oli tukea maan diplomaattista toimintaa ja kansainvälistä vaikutusvaltaa.

Ivan Timofeevin mukaan lähin vertailukohta nykytilanteelle löytyy vuosista 1917–1920, jolloin kaksi vallankumousta, sotaväsymys ja ulkovaltojen väliintulo paljastivat maan talousjärjestelmän vanhanaikaisuuden. Helmikuun lopulla 2022 alkanut Ukrainan sota on yhdistänyt länsimaita, joiden taloudelliset ja sotilaalliset voimavarat ovat monta kertaa Venäjää suuremmat.

Ivan Timofeev toistaa artikkelissaan maan propagandalinjan mukaisen perättömän väitteen, jonka mukaan Ukraina olisi valmistellut hyökkäystä maan itäosissa ennen Venäjän aloittamaa sotaa. Hänen mukaansa ”radikaalien russofobien suurimmat haaveet” ovat samalla toteutuneet, kun jopa Saksa on lisännyt puolustusmenojaan.

– Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä on tullut todellinen mahdollisuus, minkä vuoksi Venäjän ja Naton yhteinen raja voi kasvaa huomattavasti aiempaa pidemmäksi maan luoteisosissa, Timofeev toteaa.

Vallankumouksen riski kasvaa

Tutkija myöntää Venäjän talouskehitykseen liittyvien ongelmien kärjistyneen huomattavasti länsimaiden asettamien pakotteiden myötä. Maa on suljettu osittain pois globaalista finanssijärjestelmästä eikä teollisuus pysty enää tuomaan tarvitsemiaan teknologiatuotteita. Toisin kuin aiemmin Venäjän historiassa, olisi kriisiin vastattava talousjärjestelmän liberalisoinnilla sekä sääntelyn ja verotuksen keventämisellä.

– Virallisten rajoitusten päälle on tullut massiivisia yritysboikotteja. Monet yritykset Venäjälle ystävällismielisistä maista, kuten Kiinasta, seuraavat tilannetta vielä sivusta. Venäjän talousjärjestelmä ei kuitenkaan ajautunut katastrofiin ensimmäisten viikkojen voimakkaiden pakotteiden seurauksena, Ivan Timofeev sanoo.

Aiempien kriisien kaltaiset levottomuudet ovat hänen mukaansa mahdollisia, mutta eivät väistämättömiä. Ivan Timofeev varoittaa venäläisiä vaipumasta fatalismiin ja tukemaan kivuliaitakin uudistuksia, joiden avulla synkimmät ennusteet voitaisiin välttää.

– Shokkien sarja voi johtaa kaikenlaisiin katastrofaalisiin skenaarioihin, kuten ”palatsivallankumouksiin”, spontaaniin kansannousuun tai jopa sisällissotaan, johon maan ulkopuoliset tahot puuttuisivat. Voi olla, että arviot lännen väistämättömästä romahduksesta olivatkin vain illuusio, ja Venäjä osoittautuu ketjun heikoimmaksi lenkiksi.

– On hyvä muistaa, että Neuvostoliitto romahti kansainvälisessä tilanteessa, jota voi pitää huomattavasti nykyistä suotuisampana, Timofeev toteaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)