Ukrainan panssariajoneuvo ja sotilaita. / AFP / LEHTIKUVA / SERGEI SUPINSKY

Siperian pataljoona taistelee Ukrainan puolella: Venäläiset eivät ole enää maanmiehiäni

Vähemmistökansaan kuuluva sotilas toivoo maansa hajoamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan armeijaan on perustettu Siperian pataljoona, jossa taistelee muun muassa Venäjän vähemmistökansoihin kuuluvia jakuutteja ja burjaatteja.

Virolainen Postimees -lehti on haastatellut Venäjältä lähteneitä sotilaita, jotka taistelevat Ukrainan puolella.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– He eivät ole enää minulle maanmiehiäni, jos he sotivat venäläisen maailman puolesta, Venäjän Burjatian tasavallasta rintamalle lähtenyt Gennadi Mangataev kertoo.

Venäläisellä maailmalla hän viittaa Russki mir -ajatteluun, jolla Kremlin propagandassa oikeutetaan Krimin ja Ukrainan itäosien miehitystä.

Magnatev taistelee Ukrainan puolella, mutta Venäjän armeijan riveihin on värvätty paljon vähemmistökansaan kuuluvia miehiä.

– Venäjän voima on tuhonnut ja tuhoaa edelleen kulttuuriamme. Kuinka voisit taistella heidän puolestaan, Mangataev pohtii.

– He ovat pelkureita ja pettureita, sanoo Venäjän Jakutiasta tuleva Saydo Khomus.

Magnataev kertoo, että monet burjaatit ovat liittyneet Venäjän armeijaan köyhyyden takia.

– Kotona he tienaavat 20 000-25 000 ruplaa (200-250 euroa) kuukaudessa, mutta armeijassa 200 000 (2 000 euroa), hän sanoo.

Jakutia on yksi Venäjän rikkaimmista alueista minevaarivarojen suhteen, mutta vauraus ei valu jakuuteille. Khomus kertookin taistelevansa Ukrainan puolella, jotta Kremlin nykyinen hallinto kaatuisi.

– Haluan Venäjän hajoavan ja Jakutian itsenäistyvän, jotta meidän ei enää tarvitse elää Moskovan tuilla, Khomus sanoo.

– En ole rakastanut Vladimir Putinin valtaa pitkään aikaan. Jakutialla on paljon resursseja, mutta meiltä viedään kaikki. Olemme Moskovan siirtomaa, hän jatkaa.

Historian opettajaksi opiskellutta Mangataevia motivoi syyllisyys.

– Tunnen syyllisyyttä siitä, mitä Venäjä on tehnyt täällä. Kaikkien Venäjän asukkaiden pitäisi tuntea syyllisyyttä siitä, että olemme antaneet Putinin pysyä vallassa näin kauan. Haluan pystyä katsomaan peiliin tulevaisuudessa ja sanomaan, että tein ainakin jotain sen hyväksi (Putinin hallinnon kaatamiseksi), hän kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS