Suurimmalle osalle potilaita voidaan antaa verivalmisteita ABO-veriryhmien mukaisesti. Ihmisten punasoluissa on yksilöittäin kuitenkin vaihtelua ja tavanomaisten ABO-veriryhmien lisäksi tunnetaan yli 350 harvinaista veriryhmää. Veriryhmä luokitellaan harvinaiseksi, kun sen esiintyvyys väestössä on 1:1 000 tai pienempi, kertoo Veripalvelu.
– Potilaille annetaan ensisijaisesti hänen oman veriryhmänsä verta, jotta elimistöön ei muodostuisi vasta-aineita. Koska Suomen väestössä on aiempaa paljon enemmän ulkomaalaistaustaisia, tarvitaan myös harvinaisten veriryhmien luovuttajia entistä enemmän, lääkäri Janina Forstén Veripalvelusta sanoo.
Luovuttajilta kysytään vanhempien syntymämaata 13. tammikuuta alkaen. Kysymykseen vastaaminen on vapaaehtoista ja asiaa kysytään vain kerran.
– Mitä enemmän yksittäisiä verenluovuttajia on, ja mitä useammasta maantieteellisesti erilaisesta taustasta he tulevat, sen paremmat ovat mahdollisuudet löytää jokaiselle potilaalle sopiva luovuttaja, Forstén sanoo tiedotteessa.
Veripalvelu tekee osalle luovuttajista tavallista tarkempia veriryhmämäärityksiä. Kun luovuttajan syntyperä tiedetään, voidaan näitä määrityksiä kohdentaa siten, että eri geeniperimään liittyviä harvinaisuuksia löydetään helpommin.
Verenluovutuksessa voi asioida suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Myös mobiilisovellus sekä Veripalvelun maksuton infonumero palvelevat luovuttajia kolmella kielellä.
Mobiilisovelluksesta verenluovuttajat näkevät omat luovutustietonsa, sen avulla voi varata luovutusajan sekä tehdä ennakkoon verenluovutuksessa tarvittavan terveyskyselyn. Sovelluksella on Suomessa jo yli 75 000 käyttäjää.
Mobiilisovelluksesta julkaistiin ruotsin- ja englanninkieliset versiot joulukuussa 2024. Palvelun laajennus eri kielille toi sovelluksen yhä useamman verenluovuttajan käyttöön.