Takarajaksi oli asetettu juhannus. Ja kesäkuun 16. päivänä se sitten syntyi. Ulkona porotti 25 asteen helle, mutta Säätytalon kiviseinien sisällä oli viileää.
– Se on siinä. Valmista tuli. Vahva ja välittävä Suomi. 240 sivua. Kovan työn tulos, sanoi tuleva pääministeri Petteri Orpo. Solmio oli ruiskukan värinen. Vieressä seisova perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli pukeutunut kukalliseen mekkoon. Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah olivat persikanvärissä jakkutakeissaan.
Tilaisuus henki helpotusta, kesää ja aurinkoa. Mutta hallitusneuvotteluissa uitiin välissä syvissä vesissä. Ja ne kestivät lopulta peräti seitsemän viikkoa.
– Kun tässä vähän käytettiin enemmän aikaa, niin uskon, että se on pois siitä, miten paljon hallituksessa työskennellessä pitää käyttää aikaa, kun asioita viedään eteenpäin.
Orpon puhuessa painotus oli sijapäätteissä -ssa ja -ssä. Jo tunnusteluvaiheessa oli tiedossa, ettei prosessista tule helppoa. Vaikka talouden isosta kuvasta oli yhteinen näkemys, puolueiden välillä oli selkeät eronsa. Ohjelmasta oli pakko tehdä yksityiskohtainen.
Ennen neuvottelujen alkua Nykypäivä pyysi Petteri Orpoa pitämään päiväkirjaa neuvottelujen kulusta. Tavoitteena oli, että Orpolta tulee päivittäin tekstiviesti, jossa hän kuvaa tunnelmiaan päivästä. Viestit julkaistaan sovitusti vasta tässä.
Ensimmäisen neuvottelupäivän iltana tekstiviesti kilahtaa kello 22.14 kännykkään. Hallituksen muodostaja kuvaa päivän tunnelmaa hyväksi ja ratkaisuhakuiseksi: ”Minun viestini heille oli, että olemme 90 prosentissa asioista samaa mieltä – ei anneta 10 prosentin erimielisyyksien kaataa tätä”.
”Pj-pöytä kävi talousryhmän raamia ja tavoitteita ensimmäistä kertaa vakavammin läpi. Tavoitteisiin sitouduttiin, mutta ymmärrys haasteiden suuruudesta kasvoi”, Orpo viestitti neuvottelujen kolmantena päivänä.
Seuraavan päivän päätteeksi Orpo arvioi, että ”alkufiilistelyt ovat takana”.
”Huomaan väen kasvoista, että nyt ollaan totisessa työssä”.
PS-edustaja piikitteli Rkp:tä – ”turhaa nokkapokkaa”
Alkufiilistelyt jäivät tosiaan sivuun, kun huomio kohdistui perussuomalaisten Mauri Peltokankaan Facebook-päivitykseen. Siinä hän piikitteli ”marginaalipuolue” Rkp:n asemaa neuvotteluissa ja etenkin sen ”vihervasemmistoon kallellaan” olevia tahoja. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson jyrähti toivovansa, että neuvotteluja käydään somen sijasta Säätytalolla.
”Viikonloppua värittivät some-kohinat. Täysin turhaa nokkapokkaa Ps-Rkp-akselilla”, tylytti Orpo viestissään ja jatkoi: ”Varsinkin kun se ei mielestäni kuvaa tunnelmaa talolla, jonne saapuivat jaostojen neuvottelijat. Nyt paikalla oli yli 200 innokasta neuvottelijaa. työ yhteisen ohjelman eteen on kaikille parasta lääkettä. Puhuttiin pj-nelikossa asiat selviksi. Varmaan näitä kohuja ja riitoja tulee jatkossakin, mutta nyt Säätytalolla kaikki hyvin.”
Seuraavana päivänä talouspöytä sai raamit alapöydille valmiiksi:
”Tekivät ison työn, kun saivat vaikeat säästöt kasaan. Pidimme nelikolla tiedotustilaisuuden talouden synkästä kuvasta. Tavoite oli palauttaa keskustelu takaisin asiaan somepilvistä. Näin kävi. Nyt kotiin kannustamaan Käärijää viisujen semifinaalissa!”
Äitienpäiväviikonloppua lähestyttäessä Orpo kuvasi jo ”tärkeitä asioita” menneen maaliin, viitaten muun muassa tutkimus- ja kehitysrahojen nostamiseen, mutta:
”Samaan aikaan vuodot talolta harmittavat. Heikentävät tunnelmaa.”
Orpo ei yksilöinyt, mihin hän viittasi, mutta esimerkiksi Ilta-Sanomat oli vastikään uutisoinut, että Säätytalolla ”muhii riita” sote-menojen kasvun hillinnästä ja tavoite olisi tiukentunut lähemmäs 1,5:teen miljardiin, millä olisi luonnollisesti vaikutuksensa ihmisten arkeen.
Orpon vetämät hallitusneuvottelut erottuivat monista aiemmista kuitenkin siinä, että niistä tihkui toimittajille ja julkisuuteen tietoa todella niukasti. Linja piti – lähes loppumetreille saakka.
”Soten osalta tuska kasvaa”
Äitienpäiväviikonlopun jälkeen Säätytalon hallitusneuvottelujen haasteet keskittyivätkin sosiaali- ja terveyspalveluihin, joiden kustannukset olivat väistämättä kasvamassa lähivuosina jo 4,5 miljardilla eurolla.
”Soten osalta tuska kasvaa. Päällä kriisi lähes joka tasolla. Hoitajapula, jonot, vanhusten kotipalvelut ja samaan aikaan suuri lisärahan tarve. Yritetään hahmottaa polkua eteenpäin”, Orpo tekstasi tunnelmiaan.
Helatorstaita edeltävää keskiviikkoa 17.5 hallituksen muodostaja oli jo ennakkoon luonnehtinut ”tilannekatsauspäiväksi”.
”Otimme kaikki neuvottelijat koolle ensimmäistä kertaa aloitusseminaarin jälkeen. Tavoitteena oli vahvistaa uskoa ja yhteishenkeä. Onnistui.”
”Pj-pöydässä saimme katsauksen kaikilta reformipöydiltä. Arvioisin, että vajaa puolet valmiina. Osa alussa ja osa lähes maalissa”, Orpo viestitti kello 17.16.
Helatorstai ei ollut varsinainen neuvottelupäivä, mutta Säätytalolla oli viisi ryhmää koolla.
”Etenemistä vaikeissa asioissa – sotessa, ilmastossa ja talouspöydässä. Itse pidin päivää etänä, luin papereita.”
Perjantaina neuvotteluja oli käyty jo kolme viikkoa. Säätytalolla aamusta päivystävät toimittajat kyselivät Orpolta ja muilta puheenjohtajilta jatkuvasti aikataulusta. Kauanko vielä kestää. Ja miksi kestää.
”Aikaa kuluu, mutta tärkeä on saada aikaan ohjelma ja luottamus. Vaikeissa pöydissä etenemistä ja talousraami pitää. Ensi viikosta odotan kiivaampaa, koska vaikeat kysymykset alkavat tulla ratkottavaksi”, Orpo viestitti viikon päätteeksi – enteillen tulevaa.
Maanantaiaamuna 22. toukokuuta hallituksen muodostaja yllätti toimittajat kertomalla, että lähipäivät Säätytalolla ratkotaan vain maahanmuuttoon ja ilmastoon liittyviä kysymyksiä. Muut ryhmät pitävät tällä välin taukoa.
”Neuvottelut tiivistyvät ja PS:n ansiosta kriisiytyvät. PS:n vaatimuksista johtuen keskitytään seuraavat päivät maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan. Sopii, koska niihin olisi menty nyt suunnitelman mukaan. Harmi, että muut pöydät joutuvat odottamaan”, Orpo kuvasi asetelmaa tekstiviestissään myöhemmin.
”Illan päätteeksi maahanmuuttoryhmässä jaettiin pohjapaperi, joka sai Rkp:n hermostumaan. Taitaa tulla tiukka seuraava päivä. Katsotaan, onko edellytyksiä löytää yhteinen polku. Jos tämä ratkeaa, niin kaikki ratkeaa”, Orpo kiteytti seuraavan päivän päätteeksi.
”Suuri hämmennys Rkp:ssä”
Torstain 25.5 neuvottelutilannetta Säätytalolla Orpo kuvasi pitkässä viestissään myöhemmin näin:
”Maahanmuutossa meidän neuvottelijoiden tekemä kompromissi jaettiin. Suuri hämmennys Rkp:ssa. Pohja laadittu kuitenkin voimasuhteita ajatellen. Kovaa vääntöä maahanmuutto- ja ilmastopöydissä käynnissä. Tekisi mieli mennä mukaan neuvottelemaan, mutta nyt pitää luottaa neuvottelijoiden osaamiseen ja haluun löytää ratkaisuja.”
”Minulle on viestitty huolta politiikan linjasta, mutta täysin kahteen vastakkaiseen suuntaan. Maahanmuutossa kyse on täysin erilaisista tavoitteista ja ilmastossa pirullisista ongelmista.”
Perjantaina perussuomalaisten ja Rkp:n näkemysero maahanmuutosta näytti julkisuudessa vain paisuvan, mutta samalla kulisseissa tehtiin kovaa työtä:
”Aamulla viestit olivat huolestuttavia. Rkp haluaa neuvotella lisää ja PS kertoo lähtevänsä talolta kokonaan, jos vielä pitää joustaa. Olimme tuoneet paljon lieventävää tekstiin maahanmuutossa. Kerroin Rkp:lle, että nyt ollaan äärirajalla, enää ei PS tule yhtään vastaan. Taisivat uskoa.”
”Ilmastopöytäkin sai valmista. Lopputulema on se, että meillä on kaksi valmista paperia, joiden ja siinä samassa hallituskoalition Rkp päättää huomenna ryhmäkokouksessaan.”
”Kaikkeni olen tehnyt, että sopu on mahdollista. Huomenna selviää”, Orpo viestitti.
Maahanmuuttokiistan ”jälkikuohuja”
Lauantaina toimittajat seurasivat tuntikausia Rkp:n puoluetoimiston ovella odottaen päätöstä siitä, onko puolue valmis hyväksymään maahanmuuttopaperin ja jatkuvatko neuvottelut tällä kokoonpanolla Säätytalolla. Iltapäivästä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tuli kameroiden eteen ja totesi, että ilmasopaperin voi kuitata, mutta maahanmuuttopaperista puolue halusi jatkaa keskusteluja ja saada paperiin joitain muutoksia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli jo aiemmin paaluttanut, että tilanne on maahanmuuttopaperin osalta ”ota tai jätä”.
Lopulta asia ratkesi politiikassa tuttuun tapana niin, että Rkp sai paperiin haluamansa tarkennukset perussuomalaisten korostaessa, etteivät ne muuttaneet käytännössä mitään.Maanantaina 29.5 Orpon tekstiviesti kilahti tuttuun tapaan iltakymmenen jälkeen kello 22.31:
”Työntäyteinen viikko lähti hyvin käyntiin vaikean viikonlopun jäljiltä. Maahanmuuttolinjauksen jälkikuohuja oli jonkin verran, mutta työryhmissä kauttaaltaan töitä tehtiin tosi mielellä. Tein kierroksen ryhmiin ja kannustin lisäämään vauhtia. Muutamissa ryhmissä selvästi vaatimustaso jännittää. Tarvitaan rohkeutta tehdä päätöksiä.”
”Aikamoinen viilipytty”
Kun ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksistä oli päästy sopuun, katseet keskittyivät Matias Marttisen johtamaan talouspöytään, jolla oli viime kädessä langat käsissään. Tiistain tuntemuksiaan Orpo kuvasi tekstiviestillään sittemmin näin:
”Talouspöydässä kovin paine. En ole antanut yhtään siimaa säästöjen suhteen. Lisäksi lauantain ilmastosopu jakeluvelvoitteesta ja polttoaineverotuksesta toi verotuksen osalta lisää ongelmia. Marttinen oli kysyessäni luottavainen, että kyllä he tämän yhtälön jotenkin ratkaisevat – aikamoinen viilipytty.”
Viikonlopun kriisi oli koetellut kuitenkin puolueiden välejä, mikä vaati vielä keskusteluja puheenjohtajanelikon kanssa:
”Tärkein asia aamun palavereissa oli luottamuksen palauttaminen prosessiin. Kaikki asiat valmistellaan ja neuvotellaan yhdessä. Erityisesti huolehditaan, että Rkp pysyy mukana. Työllisyys ja työmarkkinapöydässä erinomaista etenemistä, mitä pidän yhtenä neuvotteluiden tärkeimmistä asioista. Tunnelma paljon alkuviikkoa parempi”, kiteytti Orpo puolivälissä viikkoa.
Hallitusneuvottelujen kääntyessä jo loppua kohti, ratkomatta oli vielä kysymys, tuodaanko viinit ruokakauppaan ja miten jakeluvelvoitteen kiristys kompensoidaan kuluttajille. Tulevan hallituksen aikeissa oli kiristää jakeluvelvoitetta eli uusiutuvien osuutta polttoainemyynnistä ilmastosyistä, muttei niin paljon kuin väistyvä hallitus kaavaili. Perussuomalaiset oli ollut tiukkana siitä, että kiristämisestä johtuva polttoaineen hinnannousu on kompensoitava kuluttajille.
Keskeinen kysymys oli, mistä rahat.
Loppuviikon tunnelmia Orpo valotti tekstiviesteillään näin:
”Pj-pöydässä kuulimme STM:n, kaupan ja Alkon edustajia alkoholipolitiikasta. Olivat kovin erimielisiä. Kävimme keskustelun investoinneista ja muutamista kiistakysymyksistä. Junnaa paikallaan. Onneksi tekstejä valmistuu eri ryhmistä.”
”Aamupäivällä saatiin raportit talous-, sote- ja työllisyyspöydistä. Työtä on, mutta etenee. Ihailen näiden kolmen suurryhmän neuvottelijoita. Ovat tehneet viikkoja sitoutuneesti töitä. Päivän päätteeksi me pj:t yritimme taas ratkoa kiistakysymyksiä. Ei liiku – lähdin vähän turhautuneena lakkiaisviikonloppuun.”
”Tyttären lakkiaiset. Täysi lomapäivä neuvotteluista!”
Vaikka sunnuntaisin Säätytalolla ei neuvoteltu, kulisseissa kiistoja ratkottiin:
”Illalla puheluita pj-kollegoiden kanssa. Alkaa olla orastavaa halua kompromisseihin. Marttisen kanssa pitkä hyvä puhelu talouspöydän kysymyksiin. Kokonaisuus näyttää siltä, että menee vielä ensi viikonlopun yli, mutta suurelta osin alkaa olla valmista tällä viikolla.”
”Eteneminen vaihtui jumiin pumppuhinnoista”
Maanantaina 5.6 Orpon tekstiviesti kilahti kello 21.16:
”Tänään oli hyvä päivä. Perjantain synkistely saattoi auttaa siihen, nyt selvästi haettiin ratkaisuja. Samaa viestiä muistakin pöydistä, paremmalta näyttää. Talolla alkaa olla aika tyhjää, koska suurin osa ryhmistä on lähes valmiina. Ne, jotka ovat paikalla, ovat aika väsyneitä. Olisi hyvä saada jo valmista.”
Tiistaina tilanne näytti kääntyneen Säätytalolla taas päälaelleen:
”Päivät vaihtelevat. Eilinen eteneminen vaihtui jumiin pumppuhinnoista. Tehtyjä linjauksia yritetään kyseenalaistaa ja se vie ajan talousryhmän työltä. Pitää vaan jaksaa neuvotella.”
Keskiviikkona 7.6 Orpo poistui Säätytalolta tavallista aiemmin ehtiäkseen Turkuun viettämään vaimonsa kanssa 20-vuotishääpäivää:
”Selvittelin ilmastokysymystä. Otin talouden ja ilmaston pääneuvottelijat pj-pöydän kuultavaksi. Palautettiin aikaisemman sovun reunaehdot jokaisen mieleen. Ratkaisun elementtejäkin löytyi. Itsellä 20v hääpäivä ja lähdin illaksi kotiin. Alan olla hyvin varma siitä, ettei tämä enää kaadu.”
Seuraavana aamupäivänä hallitusnelikon puheenjohtajat kokoustivat ja ”hyväksyttiin ensimmäisiä valmiita tekstejä”:
”Henriksson lähti neuvoston kokoukseen ja jatkaa sieltä viikonlopuksi puoluekokoukseen. Tulee harmillinen tauko pj-pöydän työskentelyyn.”
Perjantaina jakeluvelvoitekiista näytti ottavan vain uusia kierroksia Säätytalolla siinä missä monet isot asiat olivat käytännössä valmiina:
”Vääntö pumppuhinnasta jatkuu, muut asiat etenevät. Työllisyydestä vahva uudistuspaketti valmiina. Sotessa yllättävän vahva tulos.”
Lauantai oli hallitusneuvotteluista vapaata. Tämä merkitsi Orpolle yhtä kuin ”pitkät yöunet ja ulkoilua”.
”Päivällä pitkä pyörälenkki Paraisille. Illalla puheluita, tekstien lukua, eli valmistautumista maanantain neuvotteluihin”, viestitti Orpo sunnuntain kuulumisista.
KD:tä vastaan ”pakko mennä” alkoholissa
Maanantaiaamuna perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toisti jälleen tiukasti Säätytalolla, että jakeluvelvoitteesta johtuva polttoaineen hinnannousu on kompensoitava kuluttajille ”kokonaan”.
Illalla lähettämässään tekstiviestissä Orpo paljasti, että ratkaisua jakeluvelvoitekiistaan ryhdyttiin hakemaan uudessa Kai Mykkäsen (kok.) ja Ville Vähämäen (ps.) työryhmässä. Mykkänen johti Säätytalolla jo ennestään ilmasto- ja energiapöytää ja Vähämäki oli jäsenenä talouspöydässä.
”Asetin Mykkäsen-Vähämäen työryhmän etsimään ratkaisua jakeluvelvoitekysymykseen. Iltapäivällä nousi valkoista savua. Tunnelma parani huomattavasti ja muut asiat alkoivat edetä. Illalla iso vääntö alkoholin vapauttamisesta. Oli selvää, ettei KD olisi kestänyt viinien vapauttamista ja siksi oli pakko mennä vastaan asiassa.”
Tiistaina vääntö alkoholipolitiikasta vielä jatkui:
”Sari ja meiltä Sanni G-L (Grahn-Laasonen) neuvottelivat tunteja kompromissiratkaisua. Kaikki muut pj pöydän asiat odottavat. Iltapäivän päätteeksi sopu syntyi. Otin pj pöydän koolle – kaikki oli valmiina. Kehy, apteekit, alkoholi, raideliikenne ratkaistiin ja muutama muu asia samassa. No nyt lähti suma liikkeelle”, kirjoitti Orpo viestissään, joka henki helpotusta.
Pian julkisuuteen alkoi tihkua tietoa, mitä vastaantulo ja kompromissiratkaisu käytännössä tarkoittivat. Ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja oli nousemassa 5,5:stä kahdeksaan. Kristillisdemokraatit saivat siis toistaiseksi tahtonsa läpi siinä, että viinit olivat jäämässä Alkon hyllyille. Tosin sittemmin hallitusohjelmasta oli luettavissa, että viinien tuomisesta ruokakauppoihin tehdään selvitys.
Keskiviikkoaamusta alkaen puheenjohtajien pöytä oli koolla: ”Illalla ratkaisut löytyivät soteen, ainoastaan talouspöytä kesken ja siellä on vaikeaa. Olen luottavainen, että huomenna valmista”, Orpo viestitti päivän tunnelmia.
Torstaina taloudesta käytiin vielä ”kunnon loppuvääntö”:
”Koska kaikki muu oli valmiina, vetosin kaikkiin, että nyt tarvitaan kykyä sopia! Iltapäivällä nousi valkoista savua. Ohjelma siis paketissa. Kävin bilateraalit salkkujaosta ja tein sen pohjalta esityksen mikä meni pienillä viilauksilla läpi. Päätettiin pitää tiedotustilaisuus ohjelmasta perjantaina.”
Seuraavana päivänä kokoomuksen, perussuomalaisten, Rkp:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat nousivat vielä kerran Säätytalon rappuset ylös. Aamusta kello 9.03 oli kilahtanut toimituksiin kutsu Säätytalolle kello 17.00 kuulemaan tulevan hallituksen ohjelmasta ja ministerien paikkajaosta.
Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan myös 7.7.2023 ilmestyneessä Nykypäivä-lehdessä.