Kokoomuksen Karoliina Partanen lyttää vihreiden vaihtoehtobudjetin.
– Sofia Virran väite siitä, että vihreät sopeuttaisi julkista taloutta yhtä paljon kuin hallitus, ei kestä tarkastelua. Vihreät ei ole sitoutunut valtiovarainministeriön arvioon yhdeksän miljardin euron sopeutustarpeesta. Tänään julkaistussa vihreiden vaihtoehdossa Suomen laahaava tuottavuuskehitys ratkaistaan pääomien verotusta kiristämällä, liikkumisen kustannuksia kasvattamalla ja tärkeitä infrainvestointeja perumalla, Partanen sanoo tiedotteessa.
Vaihtoehtobudjetissa esitetään nykyisten menoleikkausten perumista ja lukuisia uusia menoja, joiden rahoitus on kuitenkin epävakaalla pohjalla. Paljon toiveita ladataan esimerkiksi julkisten hankintojen tehostamiseen ja harmaan talouden torjuntaan. Konkreettiset keinot ovat kysymysmerkki.
– Vihreiden vaihtoehdolla ei korjattaisi Suomen talouden haastavaa tilaa, vaan velkaa otettaisiin vielä paljon enemmän. Menolisäysten paikkaamiseksi esitetään lähes poikkeuksetta uutta veroa tai veronkiristystä. Tämä on toki vasemmistopuolueelta odotettua, mutta yrittäjämyönteisyydestä ollaan kaukana. Kestävää kehitystä liputtava puolue unohtaa täysin kestävän taloudenpidon ja huoltovarmuuden. Vihreiden johtamassa Suomessa elinvoiman ja kriisinkestävyyden kannalta olennainen infrastruktuuri jätettäisiin hapertumaan, Partanen sanoo.
Vaikka vihreää verouudistusta mainostetaan työn verotuksen keventämisellä, on selvää, että nämä säästöt valuvat nopeasti pois energian, liikkumisen ja asumisen kallistuessa. Keskiluokan ja pienituloisten ostovoima kärsii, vaikka retoriikassa esitetään päinvastaista. Hallituksen toimiin nähden vihreiden vaihtoehto kiristäisi verotusta 1,8 miljardia euroa.
– Vihreät esittää myös uudistavansa sote-palveluita – kertomatta kuitenkaan, miten ja millä rahalla. Vihreät ei ole sisällyttänyt budjettiin edes oman SOTEPE-ohjelmansa toimia. Lupaus hyvinvointialueille annetusta lisäajasta on valtava menopommi, eikä suinkaan vaihtoehtobudjetin ainoa sellainen. Ainoana sote-palvelujen rahoitusratkaisuna tarjotaan uutta maakuntaveroa, joka eriarvoistaisi hyvinvointialueita entisestään ja kasvattaisi palkansaajan verotaakkaa, Partanen päättää.