Viinan verkkokauppa voi räjähtää jo ensi kesänä

EU-oikeuteen erikoistuneen lakimiehen Petteri Snellin mukaan Alkotaxi-tapaus voi mullistaa alkoholin vähittäismyynnin Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kaikki kynnelle kykenevät alkoholinmyyjät toisista EU-maista voisivat Alkotaxille myönteisen tuomion jälkeen myydä tuotteitaan Suomeen verkkokaupoissa, Alkotaxin yrittäjää edustava lakimies Petteri Snell toteaa Verkkouutisille.

Verkkouutiset kertoi huhtikuussa Helsingin hovioikeuden päätöksestä viedä Alkotaxi-tapaus Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaistavaksi. Asian kirjallinen valmistelu on käynnissä ja Snellin käsityksen mukaan sen pitäisi tulla käsittelyyn jo kevättalvella. Ratkaisu saataneen kesällä.

Jutussa on kyse alkoholin etämyynnin kiellosta. Suomessa alkoholilakia on perinteisesti tulkittu niin, että alkoholin etäosto on sallittu, mutta etämyynti kielletty rikoksena.

Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, jossa myyjä järjestää esimerkiksi verkkokaupasta ostettujen toisesta jäsenvaltiosta tuotavien alkoholijuomien kuljetuksen, kun taas etäostossa ostaja tai joku ostajan valtuuttama vastaa kuljetuksen järjestämisestä. Etämyynnissä verovelvollisuus on myyjällä ja etäostossa ostajalla.

Alkotaxi toimitti alkoholijuomia Virosta suoraan suomalaisten asiakkaidensa kotioville. Asiakkaat tilasivat ja maksoivat juomansa etukäteen liikkeen Internet-sivuilla eikä yrityksellä ollut varastoa Suomessa. Juomat tuotiin Suomeen yrityksen kuljetusautolla.

– Lähden siitä, että Alkotaxi voittaa tämän alkoholin tuontia koskevan osuuden. En voi edes kuvitella, että EU-tuomioistuin tulisi toisenlaiseen ratkaisuun, Snell sanoo.

Snellin mukaan hovioikeuden ennakkoratkaisukysymys koskee muun muassa siitä, onko alkoholin etämyynnin kielto ristiriidassa Euroopan unionin oikeuden kanssa ja tuleeko sitä tulkita monopoleja vai vapaata liikkuvuutta koskevien säännösten valossa.

Alkotaxille myönteinen tuomio avaisi toisissa jäsenvaltioissa toimiville yrityksille mahdollisuuden alkoholin verkkokauppaan.

Alkon siirryttävä verkkokauppaan

– Joku voi vaikkapa valita Alkon 20 suosituinta tuotetta, laskea niiden hintaa hieman, myydä tänne, maksaa verot valtiolle ja homma toimii, Snell maalaa.

Hän uskoo, että etämyynnin laillistamisen myötä ihmiset myös uskaltautuisivat tekemään alkoholitilauksia verkkokaupoista.

– Se olisi yhtä helppoa kuin minkä tahansa verkkokauppaostoksen tekeminen.

Snell pitää etämyynnin mahdollista laillistamista iskuna suomalaiselle alkoholimonopolille. Hänen mukaansa laillistamisesta seuraisi myös se, että suomalaiset tilaviininvalmistajat ja panimoyrittäjät alkaisivat vaatia itselleen etämyyntioikeutta, koska toisten jäsenvaltioiden toimijoilla olisi sellainen jo.

– Sisäinen paine monopolin horjuttamiseksi tulee siis kasvamaan. Alkon on myös siirryttävä verkkokauppaan, Snell sanoo.

– Sitten meillä onkin ulkomaista verkkokauppaa ja kotimaista verkkokauppaa sekä monopolin että yksityisten toimesta.

Mielenkiintoisinta on Snellin mukaan kuitenkin isojen toimijoiden kuten Keskon, S-ryhmän, Stockmannin ja Lidlin reaktio etämyynnin laillistamiseen.

– Olisiko vaikka mahdollista, että tilaat alkoholia esimerkiksi Saksan Lidlin tai Viron Stockmannin verkkokaupasta ja se toimitetaan kuluttajalle suomalaiseen Stockmannin tai Lidlin myymälään, josta hän voi sitten noutaa sen, Snell pohtii.

Snellin mukaan etenkin suurilla toimijoilla olisi mahdollisuus haastaa Alkon hinnoittelu etämyynnin verovelvollisuudesta huolimatta.

– Tämä mahdollistaisi selkeän kilpailun Alkon kanssa. Sen olisi pakko mukautua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)