Moskovan yleisen syyttäjän virasto on julkaissut varoituksen liittyen sunnuntain vaalipäivän ”keskipäivä Putinia vastaan” -protestiin. Virasto on rinnastanut sen ”koordinoimattomaksi yleisömassatapahtumaksi”, jonka se väittää suunnatun ”vaalien laillisuutta vastaan”.
Varoituksen mukaan yhtäaikainen saapuminen äänestyspaikoille kello 12 sunnuntaina voidaan rinnastaa rikoslain artiklan 141 määrittelemäksi rikokseksi vaalien vastustamisesta. Maksimirangaistus siitä on viisi vuotta ehdotonta vankeutta.
Kaikki lähti liikkeelle venäjänkielisen ”Maailma.Edistys.Ihmisoikeudet” -Telegram-kanavan videosta, jossa kutsutaan ihmisiä saapumaan äänestyspaikoille tasan kello 12 ja äänestämään mitä tahansa paitsi Vladimir Putinia. Näin heidän olisi mahdollista nähdä samanmielisiä Putinin vastustajia. Monet opposition edustajat ovat tukeneet protestia.
Yleisen syyttäjän virasto on uhkaillut videon jakajia. Heitä on uhattu hallinnollisilla ja rikosoikeudellisilla seuraamuksilla, koska virasto näkee videon jakamisen olevan ”laiton teko, joka sisältää merkkejä ekstremistisestä toiminnasta”.
Telegram-kanava Siren raportoi 14. maaliskuuta, että Kurskin ja Rostov-na-Donin alueilla äänestyspaikoille oli tuotu kyniä, joiden muste katosi näkyvistä lämmitettäessä. Kynät tuotiin laatikoissa, joissa oli BiC-yhtiön logot ja keskusvaalikomission presidentinvaalien viralliset tunnukset.
Ulkoisesti tavallisilta näyttäneet kynät käskettiin asettaa äänestyskoppeihin. Äänten manipulointia katoavaa mustetta käyttäen on hyödynnetty Venäjällä ainakin vuodesta 2009 lähtien. Lain mukaan tyhjä lippu on hylättävä, mutta vaalivirkailijat voivat myös ”äänestää” niillä ketä ehdokasta tahansa äänestyspaikkojen sulkeuduttua.
Venäjän presidentinvaalit pidetään 15.–17. maaliskuuta. Yhdenkään todellisen opposition jäsenen ei annettu asettua ehdokkaaksi. Ainoa, jolle annettiin mahdollisuus kerätä allekirjoituksia, oli Boris Nadeždin, joka tunnettiin Boris Nemtsovin neuvonantajana ennen kuin tämä murhattiin vuonna 2015.
Nadeždinille ei kuitenkaan annettu oikeutta asettua ehdokkaaksi, ja Venäjän turvallisuusviranomaiset alkoivat jahdata henkilöitä, jotka auttoivat häntä keräämään allekirjoituksia. Osa heistä sai viiden kuuden päivän mittaisia arestirangaistuksia äärijärjestöjen tunnusten näyttämisestä nettikeskusteluissa.