Unkarin pääministerin Viktor Orbánin veljeily presidentti Vladimir Putinin kanssa ei ole EU:lle vain häpeällistä, vaan myös hälyttävää. Asiasta kirjoittaa The Guardian -lehdessä unkarilainen Katalin Cseh, joka EU-parlamentissa edustaa keskustaliberaalia Renew Europe -ryhmää.
Orbán tapasi äskettäin Venäjän diktaattorin Pekingissä, jossa paikalla oli Kiinan presidentti Xi Jinpingin kutsumana myös esimerkiksi Taliban-johtoa. Julkisuuteen levisi kuva, jossa Natoa ja EU:ta samalla edustava Orbán kättelee hienoisesti hymyilevää Putinia.
– Tämä oli selvä ilmentymä siitä, minkä me olemme tienneet jo jonkin aikaa, eli että Unkaria ei enää voi laskea demokraattisten maiden joukkoon. Tätä faktaa kuitenkin liian harva ymmärtää tai myöntää, Cseh toteaa.
Hänen mukaansa vaara Orbánin siirtymisestä autoritääristen johtajien leiriin on jo pitkään ollut ilmeinen Unkarin opposition silmissä, mutta Unkarin läntiset kumppanit eivät ole ottaneet asiaa riittävän vakavasti, mukaan lukien EU-instituutiot, joilla olisi työkaluja vaikuttaa siihen, että unionin jäsenvaltiossa noudatetaan lakeja ja demokraattisia perusperiaatteita.
Csehin mielestä on huolestuttavaa, että jäsenvaltion, joka voi tehdä ratkaisevia ulkopoliittisia päätöksiä EU:ssa, johtaja voi samaan aikaan pitää yllä tällaista toveruussuhdetta.
Yhtä lailla huolestuttavaa on EU:n toimettomuus Orbánin suhteen, konkreettisia toimia on Csehin mielestä viivytelty jo vuosikymmenen. Hän kirjoittaa, että vaikka Orbán itse ajattelee olevansa suuri johtaja, hän on käytännössä Kremlin juoksupoika, joka on esimerkiksi omaksunut putinistien termin Ukrainan ”sotilaallisesta erikoisoperaatiosta”.
Csehin mukaan Orbánin rooli EU:ssa lainsäätäjänä ja päätöksentekijänä on ongelmallinen, eikä vähiten siksi, että osassa päätöksiä äänestyskäytäntö vaatii yksimielisyyttä, mikä antaa Orbánille veto-oikeuden.
EU-rahoitusta Unkarille on tällä hetkellä jäädytetty 13 miljardin euron edestä lakirikkomusten vuoksi. Csehin mukaan EU:n kannattaisi harkita tarkasti ennen kuin vapauttaa varat.
– Orbán on uhannut käyttää veto-oikeuttaan EU:n budjettiprosessissa saadakseen [vastineeksi] vapautettua varat (–). Kiristäjät tulevat aina vain vaatimaan lisää, Cseh toteaa, ja mainitsee, että pienen valonpilkahduksen tuo Puolan vaalitulos, joka rapauttaa Orbánin strategista kumppanuutta EU:sa Puolan kanssa.
Csehin mukaan välttämätön toimi olisi yksimielisyyssäännön poistaminen ulkopolitiikkaa koskevista EU-äänestyksistä, jotta autoritääriset ”Troijan hevoset” eivät pysty soluttautumaan EU:hun ja saa siellä itselleen suhteettoman suurta valtaa.
Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) otti kantaa Unkari-asiaan maanantaina Luxemburgista pitämässään mediatilaisuudessa. Unkari on estänyt veto-oikeudellaan Ukrainan aseavun tuoreimman erän Euroopan rauhanrahaston (EFP) kautta.