Monet työnantajat tarjoavat työntekijöilleen verotonta liikunta- ja kulttuurietua. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi erilaisiin liikunta- ja kulttuuripalveluihin kuten museoihin, kuntosaleihin, elokuva- ja konserttilippuihin.
Laissa on kuitenkin säädetty erittäin tarkkaan se, millaisiin aktiviteetteihin etua voi käyttää. Voit esimerkiksi mennä elokuvateatteriin katsomaan elokuvan ja maksaa lipun kulttuuriedulla, mutta et voi maksaa kulttuuriedulla esimerkiksi suoratoistopalvelun kuukausimaksua ja katsoa elokuvia sieltä.
Työsuhde-etuja tarjoavan Edenred Finlandin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen kertoo Verkkouutisille, mistä rajoitukset johtuvat.
Aluksi hän muistuttaa, että virike-edun käyttökohteet määrittele tuloverolain 69. pykälä.
– Korona-aikaan lakia laajennettiin sisällyttämään myös etäyhteyden avulla tapahtuvaa reaaliaikaista osallistumista tapahtumiin. Tämä on kirjattu myös lakiin.
Laajemmin käyttöä ohjaavat Verohallinnon syventyvät ohjeet. Verohallinto on ohjeistanut seuraavalla tavalla:
Kuukausimaksulliset tai muuhun vastaavaan aikaan perustuvaan maksuun sidotut tilaussopimukseen perustuvat palvelut, joiden kautta on mahdollista seurata esimerkiksi elokuvia, urheilua tai konsertteja, eivät kuulu kulttuuriedun piriin. Tämän tyyppisissä palveluissa ei ole kyse kulttuuritapahtumaan tai tilaisuuteen osallistumisesta. Nämä suoratoistopalvelut eivät kuulu edun piiriin, vaikka ne sisältävät tilaisuuksia tai tapahtumia, joihin edellä mainitulla tavalla hankittava lippu kuuluisi edun piiriin.
Jotta virike-etu olisi vero-vapaa etu, sen tulee Lahtisen mukaan noudattaa näitä verohallinnon asettamia rajoja.
Virike-edulla on satunnaisesti voinut maksaa suoratoistopalveluissa esitettyjä live-konsertteja. Tallenteita tai kuukausimaksuja virike-edulla ei kuitenkaan ole mahdollista maksaa. Mistä tämä johtuu?
– Verohallinnon ohjeiden mukaisesti voi osallistua reaaliaikaisiin tapahtumiin muttei maksaa toistuvia kuukausimaksuja. Tämä johtunee Verohallinnon tulkinnasta tuloverolain kirjauksesta, ohjeessa on linjattu osiossa 3.6.5.3 Virtuaalisesti järjestetty kulttuuritoiminta, kuinka Verohallinto määrittelee etäosallistumista, Lahtinen kertoo.
Lahtinen huomauttaa, että Edenredillä noudatetaan Verohallinnon ohjeistuksia. Mikäli ohjeistukset muuttuvat, myös Edenred muuttaa omaa ohjeistustaan sen mukaisesti.
Lahtisen mukaan Edenred on saanut paljon palautetta kuluttajilta, miten virike-etua voitaisiin laajentaa kattamaan erilaisia palveluja.
– Toivotaan, että etua voisi käyttää välinevuokriin vapaammin, esimerkiksi tällä hetkellä liikunta- ja kulttuuriedulla voi vuokrata lasketteluvälineet lipun oston yhteydessä, mutta ei esimerkiksi murtomaahiihtovälineitä. Lisäksi on toivottu tosiaan suoratoistopalveluita ja äänikirjoja.
Muita toiveita laajennustoiveita, joita esitetty ovat Lahtisen mukaan olleet muun muassa joukkueharrastusmaksut, rentoutuskellunta, sauna ilman uintia, pakohuonepelit, kokkikurssit, laulutunnit, jumppavälineet, joiden mukana lähetetään jumppa- ja käyttöohjeet, polkupyörien ja maastohiihtosuksien vuokraus, kalastus, metsästys, moottorikelkkasafarit, mikroautoilu, koira-ajelut, vauvauinti, mindfullness- ja hyvinvointikurssit.
LUE MYÖS:
Ovatko työsuhde-etusi menossa vanhaksi? Asiantuntija vinkkaa käyttökohteet