Alkoholiasioista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on sanonut hallituksen täydentävän kotiinkuljetusta koskevaa lakiesitystä siten, että rajat ylittävät etämyynti määritellään yksiselitteisen sallituksi.
EU-komissio arvosteli aiemmassa lausunnossaan Suomea siitä, ettei etämyyntiä koskevaa epäselvää oikeustilaa ole täsmennetty. Alkoholin tilaaminen muista EU-maista on Suomessa tulkittu välillä kielletyksi, välillä sallituksi, sillä täsmällistä pykälää ei ole. Verottaja antoi viime syyskuussa uuden ohjeen EU:sta tilatun alkoholin verojen maksamiseksi.
Komission mukaan olisi perusteetonta ja mahdollisesti syrjivää samalla lykätä ulkomailta tapahtuvan etämyynnin oikeudellisen aseman selventämistä, kun Suomessa vahvistetaan selkeä järjestelmä kotimaisten vähittäismyyjien verkkomyynnille ja toimituksille. Tämä voisi suosia kotimaisia toimijoita muiden jäsenmaiden yritysten kustannuksella.
Valviran terveys, oikeudet ja tuoteturvallisuus -osaston johtaja Jussi Holmalahti arvostelee pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamia muutoksia. Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto.
– Hallitus siis kuvittelee alkoholin etämyynnissä tilan selviytyvän sillä, että ulkomaiset toimijat vapaasti myyvät viinit ja viinat suomalaisille? Kotimaiset vastuulliset alkoholielinkeinon toimijat jäävät ilman mahdollisuutta, Holmalahti kysyy viestipalvelu X:ssä.
Hänelle huomautetaan keskustelussa, että muista EU-maista voi tälläkin hetkellä tilata alkoholituotteita. Tätä ei ole kielletty missään laissa.
– Kyllä hallitus voi kirjoittaa vapaasti eduskunnalle alkoholin etämyynnin sallivat pykälät. Mutta mielestäni kotimaisilla toimijoilla tulisi olla samat toimintaedellytykset. Tämäkin on hallituksen käsissä ja eduskunnan päätettävissä. Ei estä EU, Jussi Holmalahti sanoo.
Hän huomauttaa, ettei Valvira säädä lakeja, vaan toimeenpanee niitä kaikille samoin periaattein. Virkamies myös naureskelee komissiolle Suomen etämyyntikiellosta aiemmin valittaneen Rikhard Sjöbergin julkaisulle.
– Meidän kanta on siis ollut, että alkoholin etämyynti on kiellettyä niin ulkomaisilta kuin kotimaisilta toimijoilta, Jussi Holmalahti toteaa.
Kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti hämmästelee lausuntoja.
– Hämmästyttävää, että Valviran johtaja esittää virastonsa löytäneen laista alkoholin etämyyntikiellon, vaikkei sitä laissa ole. Ja vielä naureskelee ylimielisesti päälle. Valitettavasti liian moni virkamies on unohtanut roolinsa ja toimivaltansa rajat. Kurinpalautus paikallaan, Tere Sammallahti kirjoittaa.
Kansanedustaja painottaa, että Suomen tai EU:n lait eivät ei sisällä minkäänlaista alkoholin etämyyntikieltoa.
– Näin ollen virkamiesten tulkinta etämyynnin kiellosta ei perustu lakiin, hän sanoo.
Valviran toiminta on herättänyt aiemminkin ihmetystä. Silloinen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kommentoi keväällä 2021 etämyyntikiistan käännettä, jonka mukaan Valvira olisi julkaissut aiheesta vain ”kansalaisohjeen”. Mepin mukaan tilanne oli hullunkurinen.
– Valviran määräämä ”kielto” on ollut tiedossa, mutta uutta on sen luonne Valvirankin tuoreesta näkökulmasta vain kansalaisohjeena. Suomessa on siis harjoitettu alkoholin etämyyntikieltoa pohjautuen Valviran antamaan ohjeistukseen, jota se ei itsekään pidä oikeudellisesti sitovana. Samalla kansalaisille on kuitenkin pyritty sumuverhon takaa välittämään mielikuva etämyynnin laittomuudesta, Sarvamaa ihmetteli.
LUE MYÖS:
Petri Sarvamaa etämyynnin käänteestä: Miten tämä sekoilu on mahdollista? (VU 5.5.2021)
Hämmästyttävää, että Valviran johtaja esittää virastonsa löytäneen laista alkoholin etämyyntikiellon, vaikkei sitä laissa ole. Ja vielä naureskelee ylimielisesti päälle.
Valitettavasti liian moni virkamies on unohtanut roolinsa ja toimivaltansa rajat. Kurinpalautus paikallaan. https://t.co/onrubEFUGk
— Tere Sammallahti 🇫🇮💙🇺🇦 (@TereSammallahti) January 22, 2025
Vasta olet siis 5 vuotta meidän kantaa yrittänyt muuttaa? 😂
— Jussi Holmalahti (@HolmalahtiJussi) January 18, 2025