Viro suunnittelee hankkivansa asejärjestelmiä, joilla voi iskeä hyökkäävää asevoimaa vastaan ennen kuin se tulee maan rajalle, sanoi Viron puolustusinvestoinneista vastaavan laitoksen johtaja Magnus-Valdemar Saar Defense Onen haastattelussa.
– Nykyisillä investoinneillamme ja lisäinvestoinneilla puolustukseen etsimme kykyä iskeä syvälle vihollisen alueelle ja tehokkaasti muokata operaatioita, hän jatkoi.
Ukraina sai 300 kilometriin ulottuvia ATACMS-ohjuksia viime huhtikuussa anottuaan niitä Yhdysvalloilta lähes kaksi vuotta. Nyt se pyrkii saamaan lupaa iskeä niillä rajan yli Venäjän puolelle.
– Olemme oppineet tästä konfliktista [Ukrainassa], että tarvitaan kyky muokata tehokkaasti operaatioita, mikä tarkoittaa vaikuttamista syvälle vihollisen puolelle. Jos tarkastellaan prikaatien ja divisioonien operatiivista tasoa, ei voi olla vain lähitaistelua. Täytyy pystyä vaikuttamaan syvemmälle, täytyy alkaa muokata, hän selventää, eli täytyy pystyä vaikuttamaan vihollisen joukkoihin etulinjan takana.
Viro on jo ilmoittanut suunnitelmista luoda lentävien vaanivien aseiden yksikön, jonka Saar kertoi saavuttavan alustavan operatiivisuuden vuoden loppuun mennessä. Se pystyy hänen mukaansa lennättämään drooneja noin 100 kilometrin säteellä.
Maa on myös ilmoittanut hankkivansa tykistölle saksalaisen Diehlin Vulcano 155 -täsmäammuksia ja on ostanut kuusi HIMARS-raketinheitinjärjestelmää GMLRS-raketteineen.
Niihin liittyen Viro miettii Saarin mukaan myös uusien tiedustelun, valvonnan, kohdetiedustelun ja maalinosoituksen järjestelmien hankintaa.
– Jos iskee kauas, täytyy myös tietää, missä maali on. Täytyy olla aika täsmällinen, hän huomautti.
Saarin mukaan Viron täytyy vahvistaa omaa kansallista puolustustaan nopeammin kuin Nato.
– Naton puolustussuunnittelun prosessiin liittyvä keskustelu kestää aika pitkään, ja keskustelu siitä, kuka tarjoaa mitäkin joukkoja, on käynnissä. Vie vielä jonkun aikaa, ennen kuin näissä aiheissa on selvyyttä, hän totesi.
Viro saattaa lisätä myös ilmatorjuntaa.
– Osana vuoteen 2035 saakka ulottuvaa puolustussuunnitteluamme harkitsemme ainakin harjoitustasolla hankkivamme jotain pidemmän kantaman järjestelmää kuin IRIS-T.
Se on Viron käytössä oleva Diehlin ilmatorjuntajärjestelmä, joka ulottuu 40 kilometriin saakka. Hankintapäätökset riippuvat Saarin mukaan siitä, mihin on varaa.