Putin-mielinen virolaisaktivisti tuomittiin torstaina Tallinnassa kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen vakoilusta tapauksessa, jossa rikottiin loppuvuodesta 2023 sisäministerin ja erään päätoimittajan autojen ikkunat. Virolainen Allan Hantsom otti sabotaasin järjestelemiseksi vastaan ohjeet Venäjän sotilastiedustelu GRU:lta, kertoivat valtiosyyttäjä ja Viron sisäisen turvallisuuden viraston ISS:n johtaja tiedotustilaisuudessa.
Tapauksesta uutisoivat Viron yleisradioyhtiö ERR ja Delfi. Päätoimittaja, jonka auton ikkunat tapauksessa rikottiin, on Delfin venäjänkielisen toimituksen päätoimittaja Andrei Šumakov.
Viron viranomaiset kertoivat torstaina, että sabotaasia järjestellyt Allan Hantsom sai toimeksiannon GRU:ia läheltä olevilta tahoilta. Palkkioksi luvattiin 10 000 euroa, joka oli määrä jakaa sabotaasiin osallistuvien kesken. Valtiosyyttäjän mukaan rahoja ei koskaan toimitettu.
Yhteensä sabotaasilla oli tarkoitus olla kymmenen uhria. Viranomaiset saivat listan haltuunsa, mutta eivät ole julkaisseet sitä. Uhrit valitsi Hantsom, joka sai niille vahvistuksen GRU:lta. Listan kohteita yhdistää se, että he ovat julkisuudessa esiintyneet näyttävästi Ukrainan tukijoina. Listalla oli Delfin tietojen mukaan muitakin Viron hallituksen jäseniä kuin sisäministeri Lauri Läänemets, jonka auton ikkunat rikottiin.
Tehtävänannosta sovittua Allan Hantsom otti yhteyttä aluksi entiseen poliisiin Andrei Kolomaiseen, joka sai torstaina neljän vuoden tuomion. Kolomainen tilasi työn useasti vankilassa istuneelta huumerikolliselta. Tämä huumerikollinen jatkoi ketjutusta ja palkkasi asialle kaksi taistelulajeja harrastanutta väkivaltarikollista. Mutta väkivaltarikollisetkin jatkoivat ketjutusta eteenpäin ja ulkoistivat homman rikosmaailman nokkimisjärjestyksen alimmalle portaalle: velkaantuneelle surkimukselle, joka lopulta kävi hoitamassa tehtävän.
Yhteensä Viron viranomaiset tutkivat autosabotaasiin liittyen yhtätoista ihmistä. Kahdesta Hantsomin GRU-kontakteiksi tiedetystä rikoskumppanista on annettu etsintäkuulutus.
Viron turvallisuuspoliisi Kaitsepolitsein johtaja Margo Palloson huomauttaa Delfin mukaan, että rikollisten käyttäminen Venäjän valtiollisissa hämäräpuuhissa tarkoittaa, että on todennäköistä, että jossain vaiheessa joku siviili loukkaantuu vakavasti.
Allan Hantsom oli myynyt koko omaisuutensa ja oli muuttamassa pian Venäjälle. Viron poliisi otti hänet kiinni iltana ennen kuin sisäministeri Lauri Läänemetsin ja päätoimittaja Šumakovin autojen ikkunat rikottiin. Niinpä sabotaasioperaatio useine uhreineen jäi Viron viranomaisten mukaan kesken.
Hantsom, 47, on tunnettu Virossa jo pidempään Kremliä kohtaan tuntemistaan sympatioista. Hänet on tuomittu vuonna 2002 kiihottamisesta kansaryhmää vastaan hänen osallistuttuaan venäjänkielisen rotuvihaa lietsoneen uutiskirjeen levittämiseen. Uutiskirje oli nimeltään Коловрат (kolovrat) eli kahdeksansakarainen hakaristisymboli.
Vuoden 2019 tienoilla Hantsom ryhtyi teeskentelemään toimittajaa ja kirjottamaan Venäjän valtionmedian alaisuudessa toimivalle Sputnik-sivustolle. EU:ssa Sputnik-sivustot estettiin talvella 2022, mutta Hantsom on myös järjestänyt Neuvostoliiton asemaa toisessa maailmansodassa ylistäviä kulkueita. Näissä ”kuolemattomien marsseissa” kannetaan toisessa maailmansodassa kaatuneiden ihmisten kuvia. Niitä on yritetty järjestää myös Suomessa.
Vuoden 2020 vuosikertomuksessaan Kaitsepolitsei mainitsi Allan Hantsomin nimeltä ja esitteli hänet keskeisenä yhdistävänä tekijänä uusnatsiliikkeen ja Kremlille myönteisen Venäjän laajentumispolitiikan välillä.
Allan Hantsomin sosiaalisesta mediasta käy ilmi, että hän on kiinnostunut Viron historiasta, asekoulutuksesta, puna-armeijan sotilaista, Venäjä-mielisestä Koos-puolueesta ja kansalliskonservatiivisesta EKRE-puolueesta, Setumaasta ja sen vähemmistökansasta ja venäläisistä medioista. Hantsomin Facebook-ystävistä löytyy takavuosina sekä Virosta että Moldovasta karkotettu Suomen ja nykyisin myös Venäjän kansalainen, kirjakustantaja ja dosentti Johan Bäckman.