– Jos tartunnat pääsevät leviämään tarhalta toiselle ihmisten tai lintujen välityksellä, saatatte joutua lopettamaan minkkejä yhdeltä tarhalta toisensa jälkeen. Siinä tilanteessa olisi biologisesta näkökulmasta parempi lopettaa maan kaikki minkit kerralla, professori Allan Randrup Thomsen toteaa Ylen uutisille.
Hänen mukaan asteittainen leviäminen tarhalta toiselle antaisi virukselle aikaa mutatoitua niin, että se saattaisi alkaa tarttua ihmisestä toiseen. Juuri sitä asiantuntijat pelkäävät.
Minkkitarhoilla mutatoitunut lintuinfluenssavirus tuskin olisi ihmisille yhtä vaarallinen kuin lintujen nykyisin levittämä variantti, arvelee Thomsen.
Nykyisin tunnetut lintuinfluenssat tarttuvat ihmisten alahengitysteihin. Siellä virus aiheuttaa vakavia oireita, kuten keuhkokuumetta.
Jos virus mutatoituisi nisäkkäiden kesken leviäväksi, silloin se tarttuisi hengitysteiden yläosiin. Ylähengitysteissä infektion oireet ovat tavallisesta flunssasta tuttujen yskän, nuhan ja kuumeen kaltaisia.
– En usko, että virus altistaisi yhtä pahalle taudille kuin nykyiset lintuinfluenssat, joiden tartunnan saaneista ihmisistä lähes puolet kuolevat tautiin. Siitä saattaisi kuitenkin tulla uusi kiertävä flunssa.
Thomsen kuitenkin empii suorien vinkkien antamista minkkikysymyksen edessä painiville suomalaispäättäjille.
– Teidän tulee arvioida, kuinka todennäköistä on, että virus kehittyisi minkkitarhoilla isoksi uhaksi ihmisille. Se riippuu muun muassa tilojen koosta ja tiheydestä. Isoilla tiloilla, jotka ovat lähellä toisiaan, tilanne on vaarallisin, hän sanoo Ylelle.