Viron hallitus haluaa purkaa alaikäisten nuorten työnteon rajoitteita, kertoo yleisradio ERR.
– Viime aikoina ja aiemminkin on kuultu esimerkkejä, joissa nuoret haluaisivat ansaita taskurahaa tekemällä koululomien ajankohtiin sopivaa työtä ja heidän vanhempansa ovat olleet samaa mieltä, mutta nuoret eivät ole voineet tehdä sitä rajoittavan lainsäädännön vuoksi, talous- ja teollisuusministeri Erkki Keldo kertoo.
Yksi ehdotus on sallia alkoholin, käsittelyn ja myynnin salliminen 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille nuorille. Tämä mahdollistaisi työskentelyn esimerkiksi tarjoilijana ravintoloissa ja kahviloissa.
Asiasta ei ole tehty päätöksiä, mutta elinkeinoministeriö on saanut tehtäväkseen selvittää erilaisia vaihtoehtoja.
Työvoimapula on haasteena myös Virossa.
– Jos 16-vuotias voi tehdä töitä koulujen loma-aikoina, se on erittäin järkevää, sanoo ravintoloitsija Steve Heinlo ERR:lle.
Hänen yritykseensä kuuluu monia Tallinnan ravintoloita, kuten Ülo, F-hoone, Elevant ja Rataskaevu 16.
Steve Heinlon mukaan alle 18-vuotias nuori voi olla erittäin hyvä ravintolan työntekijä. Nykyisiä sääntöjä hän kuvailee absurdeiksi, koska alaikäinen ei saa edes kerätä ravintolan pöydästä tyhjää olutlasia. Tästä syystä nuoria ei voi työllistää ravintola-alalla siivoustehtäviin.
Viron hotelli- ja ravintolaliitto suhtautuu ehdotukseen myönteisesti.
– Vieläkin tärkeämpää on kuitenkin, että mahdollisuuksia luodessaan valtio varmistaisi myös nuorille tarvittavan tietoisuuden siitä, mihin he ryhtyvät, liiton toimitusjohtaja Külli Kraner viittaa työoikeuteen, työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin, verotukseen ja työsuhteen muotoihin.
Kausityöntekijöiden palkkaaminen on hänen mukaansa vaikeaa.
– Tarvitsemme työoikeuden nykyaikaistamista ja joustavoittamista, työoikeudellisen tietoisuuden lisäämistä, työmarkkinoiden joustavuutta ja muun muassa ulkomailta tulevan työvoiman tuomisen helpottamista, Külli Kraner listaa ravintoloiden toiveita.
Viron nykyinen lainsäädäntö tulee Euroopan unionista.
– Nuorten työnteon sallimisessa noudatamme kansallisessa lainsäädännössämme Euroopan unionin vuonna 1994 antamaa direktiiviä, jonka olemme pääosin ottaneet käyttöön vähimmäisvaatimuksilla ja joka kaipaisi nykyaikaistamista. Näemme kuitenkin, että työsopimuslaissa on tilaa hieman joustavammalle lähestymistavalle, ja näitä ehdotuksia haluamme lähitulevaisuudessa käsitellä yhteisessä pyöreän pöydän keskustelussa yhdessä sidosryhmien kanssa, elinkeinoministeri Erkki Keldo sanoo.