Virsututkijat ovat ilmaisseet huolensa maailmalla nopeasti leviävästä koronaviruksen uudesta BA.2.75-alamuunnoksesta. Sen on havaittu levinneen muun muassa Britanniaan, Yhdysvaltoihin, Intiaan, Australiaan, Saksaan ja Kanadaan.
Omikronin niin sanottu Centaurus- eli Kentauri-alavariantti havaittiin ensimmäistä kertaa Intiassa toukokuun alussa.
Euroopan tautikeskus ECDC asetti BA.2.75:n seurantalistalleen heinäkuun 7. päivänä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, aiheuttaako se aiempaa vakavampaa taudinkuvaa. Ainakin Britanniassa alavariantti vaikuttaa olevan syrjäyttämässä BA.2-valtaviruksen.
Tartunnat ovat levinneet tietyillä alueilla nopeammin kuin äärimmäisen herkästi leviävässä BA.5-viruskannassa. Virustutkijoiden mukaan Kentaurissa on suuri määrä uusia mutaatioita verrattuna edeltäjäänsä eli BA.2:een.
– Tämä voi tarkoittaa, että sillä on ollut tilaisuus kehittää etulyöntiasema jo aiemmin hyvin menestyneeseen virustyyppiin verrattuna, Leedsin yliopiston tutkija Stephen Griffin sanoo Guardian-lehdelle.
Imperial College London -yliopiston virustutkija Tom Peacock huomauttaa, että mutaatioissa olennaista on niiden määrä ja tietyt yhdistelmät. Hän oli ensimmäisiä omikronin leviämisestä varoittaneita tutkijoita marraskuussa 2021.
– On vaikea ennakoida, miten näin monet mutaatiot tulevat vaikuttamaan. Se tekee viruksesta kysymysmerkin, sillä osien summa voi olla niiden yksittäisiä osia pahempi, Peacock sanoo.
On mahdollista, ettei koronavirusta voida torjua influenssan kaltaisella strategialla sen nopean muuntumistahdin vuoksi.
– Näihin aikoihin viime vuonna monet uskoivat, että deltamuunnos oli koronaviruksen evoluution kohokohta, Stephen Griffin pohtii.
LUE MYÖS:
Näitä oireita uusi virusmuunnos aiheuttaa (VU 12.7.2022)