Venäjän diktaattori Vladimir Putin tarjosi BRICS-kokouksen mediatilaisuudessaan kurkistusikkunan ajatteluunsa Venäjän ja lännen suhteista ja saattoi samalla paljastaa paljonkin Ukrainaan hyökkäämisen takana todella vaikuttaneista motiiveistaan.
BBC:n arvostettu Venäjän kirjeenvaihtaja Steve Rosenberg totesi tilaisuudessa Putinille lukeneensa BRICS:n julistuksen, jossa puhutaan globaalista ja alueellisesta vakaudesta ja oikeudenmukaisesta maailmasta ja muistutti, että Venäjän BRICS-puheenjohtajakauden tunnuslauseeseen sisältyvät oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden käsitteet.
Sitten Rosenberg kysyi Putinilta, miten tämä kaikki voidaan sovittaa yhteen sen kanssa, että hän määräsi Venäjän joukot hyökkäämään Ukrainaan.
– Missä ovat oikeus, vakaus ja turvallisuus – mukaan lukien Venäjän turvallisuus? Ennen erikoissotilasoperaation [Kremlin virallinen nimitys hyökkäyssodalle] alkamista Venäjälle ei tehty lennokki-iskuja, venäläisiä kaupunkeja ei tulitettu ja ulkomaiset joukot eivät miehittäneet Venäjän aluetta – tällaista ei tapahtunut, toimittaja tivasi.
Vladimir Putin poikkesi vastauksensa alussa Moskovan totutusta propagandalinjasta.
– Mainitsitte lennokki-iskut ja niin edelleen. Olette oikeassa, niitä ei ollut, mutta tilanne oli [ennen hyökkäyssotaa] vielä paljon huonompi, Vladimir Putin aloitti.
– Tilanne oli sellainen, että länsi vastasi jatkuviin ja sitkeisiin ehdotuksiimme yhteyksien ja suhteiden luomisesta länsimaiden kanssa näyttämällä meille aina kaapin paikan. Voin sanoa tämän ehdottomalla varmuudella. Kaikki näytti päällepäin ystävälliseltä, mutta periaatteessa meille näytettiin aina kaapin paikka, Putin tilitti.
Diktaattorin mukaan tämä olisi johtanut lopulta siihen, että Venäjä liukuisi toisen luokan valtioksi, jonka ainoa rooli on tuottaa raaka-aineita ja joka menettäisi ison osan suvereniteettiaan. Tässä tilassa Venäjä ei Putinin mukaan voisi olla enää olemassa.
Sitten Venäjän johtaja pääsi takaisin totutulle propagandalinjalle.
Putin ryöpytti länsimaiden korona-ajan elvytystä ja väitti Yhdysvaltojen ja Euroopan tyhjentäneen maailmanmarkkinat elintärkeistä hyödykkeistä.
Tämän jälkeen kuultiin tyypilliset väitteet Naton laajenemisesta.
– Onko muka turvallisuusnäkökulmasta reilua olla ottamatta huomioon vuosikausia esittämämme pyynnöt kumppaneillemme olla laajentamatta Natoa itään?, Putin muun muassa kysyi.
Vladimir Putinin lausunnot ovat herättäneet huomiota. Esimerkiksi Venäjä-asiantuntija Sergei Radtshenko pitää kommentteja Venäjän ja lännen suhteista erittäin paljastavina.
– Ennen tavallisia väitteitään Naton laajenemisesta, Putin sanoo, että ”länsi näytti meille jatkuvasti kaapin paikan”. Tämä ei ole turvallisuusargumentti. Tämä on argumentti statuksesta ja hierarkiasta ja se riittää selittämään Putinin toimia varsin pitkälle, Johns Hopkins Universityn professori Radtshenko toteaa X:ssä.
Hän näkee Kremlin nykylinjassa yhtymäkohtia neuvostoaikoihin. Radtshenko viittaa tuoreeseen tietokirjaansa To Run the World. Siinä käsitellään Neuvostoliiton kylmän sodan ajan ulkopolitiikkaa ja hyödynnetään runsaasti venäläislähteitä. Eräs kirjassa toistuva teema on neuvostojohtajien toisinaan jopa vimmainen alemmuudentunne Yhdysvaltojen suhteen ja halu saada kunnioitusta ja tunnustusta länneltä.
Sergei Radtshenko toteaakin, että tällaisen jatkuvuuden tiedostaminen on tärkeää Moskovan ymmärtämiseksi.
Журналист «Би-би-Си» спросил Путина, как его слова о безопасности вяжутся с вторжением в Украину и ударами дронов по российским городам. Путин ответил, что Россия укрепляла суверенитет
Представляя журналиста Стива Розенберга, Дмитрий Песков сказал: «редкий гость в наше время».… pic.twitter.com/5EM7XEGXni
— Новости «Агентства» (@agents_media) October 24, 2024
Before presenting his usual case about NATO enlargement etc etc (summed up here: https://t.co/rCvBPV1oVh) Putin says: "we were being constantly shown our place" by the West.
— Sergey Radchenko (@DrRadchenko) October 25, 2024