Donald Trumpin tultua valituksi uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi ukrainalaiset suhtautuivat aluksi melko optimistisesti hänen haluunsa ja kykyynsä neuvotella oikeudenmukainen ja kestävä rauha Venäjän ja Ukrainan välille. Parin viime viikon dramaattisten käänteiden jälkeen tuosta optimista on jäljellä enää pelkkä muisto.
– Trump ja hänen tiiminsä palkitsevat imperialismin ja oikeuttavat alueliitokset. Se on vaarallinen ennakkotapaus, joka voi rohkaista valloitussotiin myös muualla maailmassa – Aasia mukaan lukien, Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul kirjoittaa artikkelissaan.
– Tehdessään myönnytyksiä sotaisalle diktaattorille Yhdysvallat näyttää heikolta, McFaul toteaa.
Jotkut asiantuntijat pitävät hänen mukaansa Trumpin toimintaa kuin toisintona vuodesta 1938, jolloin Britannian pääministeri Neville Chamberlain yritti rauhoitella Adolf Hitleriä kohtalokkain seurauksin. Toiset pitävät osuvampana vertauksena Euroopan etupiirijaon vuonna 1945 sinetöinyttä Jaltan konferenssia.
Trumpin tiimin neuvottelutavasta on hänen mukaansa lisäksi puuttunut ammattimaisuus, sillä onnistunut diplomatia tapahtuu neuvotteluissa suljettujen ovien takana – ei lehdistötilaisuuksissa tai twiiteissä.
– Yhdysvaltojen strategiana näyttää olevan antaa Vladimir Putinille kaikki, mitä hän haluaa, ja sitten toivoa, että Putin tekisi vastavuoroisesti myönnytyksiä myöhemmillä neuvottelukierroksilla. Tämä ei koskaan toimi diplomatiassa ylipäätään, mutta ei varsinkaan Putinin kanssa, Stanfordin yliopiston kansainvälisten suhteiden professorina nykyisin toimiva McFaul painottaa.
Kremliä vastaan on hänen mukaansa välillä pelattava kovaa, kuten presidentti Ronald Reaganin sijoittaessa 1980-luvulla Pershing-ohjuksia Eurooppaan.
– Tämä rohkea liike, jota monet tuolloin moittivat epävakautta lisääväksi, johti lopulta keskipitkän kantaman ohjuksia koskeneeseen INF-sopimukseen, jossa molemmat maat sitoutuivat vetämään nämä aseensa pois Euroopasta, McFaul muistuttaa.
Koskaan ei pitäisi hänen mukaansa naiivisti uskoa, että kauniiden asioiden sanominen Putinista tai hänen valheidensa toistaminen pehmittäisi häntä neuvotteluissa.
– Putin pitää mielistelyä ja ylistystä heikkouden merkkinä. Putin esimerkiksi tietää hyvin aloittaneensa sodan. Hän hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Se, että Trumpin hallinnon edustajat kiertelevät tätä ilmeistä tosiasiaa, on Putinille merkki alistumisesta, ei vahvuudesta. Se viestittää Putinille, että hän voi vaatia enemmän, McFaul toteaa.
– Putinin tai Sergei Lavrovin kanssa neuvotteleminen ei ole sama asia kuin kiinteistökauppojen hierominen New Yorkissa.