Ukrainan valloituksen piti olla Venäjälle muutaman päivän operaatio. Kiovan hallinnon oli määrä kaatua nopeasti, valtiojohdon joutua vangeiksi tai kuolla ja isojen kaupunkien väestön toivottaa venäläismiehittäjät tervetulleiksi. Todellisuus oli kuitenkin toinen. Venäjältä julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan suorastaan historiallisiin virhearvioihin perustuneista odotuksista on syytetty omia toimiaan ja tietojaan kaunistellutta venäläistiedustelua.
Venäjän tiedustelupalveluihin erikoistuneen toimittajan ja nykyisen CEPA:n tutkijan Andrei Soldatovin mukaan puoli vuotta jatkunut täysimittainen sota on mullistanut Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n toimintaa.
Nyt lähes jokainen FSB:n osasto toimii Ukrainan sodassa ja virkailijoita lähetetään jatkuvasti suorittamaan muutaman kuukauden rotaatioita idän miehitetyille alueille. Vastaavaa ei Soldatovin mukaan ole nähty aiemmissa sodissa.
Kyse on mitä ilmeisimmin sopeutumisesta alun virheisiin.
– On tärkeä ymmärtää, ettei FSB ole koskaan ollut kovinkaan hyvä tiedon tuottaja. He ovat pikemminkin olleet hyvin sorron välineenä. He tietävät, kuinka ihmisiä vaiennetaan, lähetetään vankilaan ja tapetaan. Tiedustelutiedon kerääminen vaatii kuitenkin erilaista työkalupakkia, Soldatov arvioi FSB:n ongelmia Radio Free Europen haastattelussa.
Asiantuntija jatkaa, että toimiva tiedustelu vaatii myös nykyisestä poikkeavaa hallintoa. Tiedustelutietoa pitää pystyä jakamaan ja alaisten on luotettava johtoon. Tällä hetkellä näin ei ole.
– FSB:n sisällä on ollut jo vuosikausia käynnissä sukupolvien kriisi, Andrei Soldatov toteaa tiedustelun sisäisestä kuohunnasta.
Hän muistuttaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin nimittäneen tärkeimmät kenraalit FSB:n johtoon 2000-luvun alkupuolella. Monet heistä ovat yhä paikoillaan. Soldatovin mukaan tämä merkitsee sitä, että nuoremmilla kunnianhimoisilla upseereilla on vaikeuksia päästä nousemaan ylempiin virkoihin.
– Tämä ruokkii epäluottamuksen kulttuuria, jossa he kertovat esimiehilleen, mitä he haluavat kuulla, vaikka he tietäisivätkin, että jokin on pielessä – esimerkiksi Ukrainan kansan tuesta invaasiolle. Tämä pätee aivan Kremliin asti, Andrei Soldatov toteaa.
Esimerkiksi hän nostaa Ukrainasta vastannutta osastoa johtaneen FSB-kenraali Sergei Besedan.
Besedan nimi on pyörinyt lännessäkin julkisuudessa sen jälkeen, kun presidentti Putinin uutisoitiin ryhtyneen keväällä suoranaisiin massapuhdistuksiin turvallisuuspalvelussaan. Verkkouutiset on kertonut väitetysti yli 100 virkailijan puhdistuksista muun muassa tässä jutussa. Besedan uutisoitiin tulleen pidätetyksi ja joutuneen kotiarestiin. Sittemmin FSB-kenraali on kuitenkin tiettävästi vapautettu.
Julkisesti tiedustelua ei ole rangaistu.
Andrei Soldatov selittää erikoisia tapahtumia presidentti Putinin raivostumisella. Näkyvät toimet on jätetty tekemättä kulissien säilyttämiseksi.
– Kyse on narratiivista, jota he syöttävät. Virallisestihan kaikki menee suunnitelmien mukaan. Tämä on ollut tunnettu fraasi Kremlistä viimeisen puolen vuoden ajan. He eivät voi myöntää, että he ovat alkaneet rangaista ihmisiä tai Venäjän turvallisuuspalveluja, koska tämä viittaisi epäonnistumiseen.
Soldatovin mukaan FSB on pyrkinyt kiistämään koko Besedan tapauksen ja yrittänyt vaientaa siitä puhuvia. Hän pitää itseään yhtenä esimerkkinä. Venäjän sisäministeriö etsintäkuulutti Soldatovin kesäkuussa ja jäädytti hänen varansa. Toistaiseksi on epäselvää, mistä häntä epäillään.
– Todellisuudessa Vladimir Putin oli alkuun [hyökkäyksen alussa] niin raivoissaan, että hän kävi Besedan ja hänen osastonsa kimppuun. Kaikki FSB:ssä tiesivät tämän. Sitte kun jutusta tuli niin iso, teki Putin jotakin ennennäkemätöntä ja vapautti [Besedan], koska hän halusi osoittaa kaiken menevän yhä suunnitelmien mukaan.
Andrei Soldatovin mukaan tämä on johtanut kummalliseen tilanteeseen. FSB-kenraali ei enää johda osastoaan, mutta käy silti pyörimässä paikan päällä, jotta kaikki näkevät, ettei hän ole vangittuna.
LUE MYÖS:
Venäjän FSB:ssä massapuhdistus: Yli 100 virkailijalle potkut, Ukraina-osaston johtaja vankilaan