Jevgeni Prigozhinin kuolemasta seuraa kolme asiaa, arvioi nimekäs Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti brittilehti Spectatorissa.
Kuolema tarkoittaa, että Kreml on päättänyt juhannuksen kapinan tutkinnan olevan maalissa. Se on tunnistanut ihmiset, jotka sitä tukivat ja sympatisoivat.
– Onko vain sattumaa, että samana päivänä kuin lento-onnettomuus tapahtui, Sergei Surovikin erotettiin virallisesti ilmavoimien komentajan virasta, Galeotti kysyy.
Verkkouutiset kertoi Surovikinin potkuista eilen tässä.
Aiempaa näyttävämpi kosto
Professori Galeotti toteaa kuoleman tarkoittavan myös, että Wagnerin kohtalo on sinetöity.
– Edes sen Afrikan-toiminnot eivät todennäköisesti selviä pitkällä aikavälillä, kun otetaan huomioon, missä määrin ne olivat sidoksissa henkilökohtaisiin sopimuksiin, laittomiin rahavirtoihin ja Prigozhinin itsensä välittämiin korruptoituneisiin sopimuksiin, hän kirjoittaa.
– Kolmanneksi se, että Putin – joka on vähintäänkin hyväksynyt päätöksen Prigozhinin tappamisesta – on siirtynyt uuteen ja vielä räikeämpään salamurhan aikakauteen. Kyseessä oli kosto, ei ainoastaan aiempaa suuremmalla tyylillä, vaan se tehtiin myös sen jälkeen, kun Putin oli ilmeisesti antanut entiselle liittolaiselleen ainakin väliaikaisen lykkäyksen teloitukseen, huomauttaa Galeotti.
– Venäjän yhä diktaattorimaisemmaksi käyvä johtaja saattaa toivoa, että tämä vahvistaa hänen asemaansa, mutta luultavasti asia voi olla päinvastoin, professori toteaa.
Käännekohta saattaa lähestyä
Hän arvioi eliitin pitävän tätä vahvuuden sijaan todisteena siitä, että Putin on aiempaa arvaamattomampi ja murhaavan epätasapainoinen.
– Se, että hän siirtyi niin nopeasti ensin Prigozhininin haukkumiseen petturiksi, sitten tämän kutsumiseen äskettäiseen Afrikka-huippukokoukseensa siitä tämän murhaamisesta murhaamiseen, ei millään tavoin rauhoita hermoja Putinin mielentilasta ja otteesta järjestelmäänsä, Galeotti kirjoittaa.
– Hyvin organisoidun autoritaarisuuden tunnusmerkki on se, että hallinnon ei tarvitse niin avoimesti tappaa sisäpiiriläisiä, koska heitä estetään rikkomasta järjestelmän sääntöjä.
Ultranationalistit ovat tapauksesta raivoissaan ja eliitti alkaa lähestyä tilannetta, jossa kokee olevansa enemmän Putinin panttivankeja kuin kannattajia. Tämä ei Galeottin mukaan kuitenkaan tarkoita, että Putinia vastaan oltaisiin vielä kääntymässä.
Tämä käännekohta saattaa silti olla lähestymässä.
– Jos oletetaan, että hän tapatti Prigozhinin – ja se on toistaiseksi työolettamuksemme – Putin on saattanut toivoa, että hän pelottelisi molempia ryhmiä tällaisella vallan ja väkivallan näytöksellä. Hän saattaa kuitenkin huomata tehneensä päinvastoin, Galeotti toteaa.