Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt hallituksensa valmistautumaan länsimaisten yritysten paluuseen Venäjälle, kirjoittaa Financial Times.
Putin totesi perjantaina haluavansa, että venäläisillä yrityksillä olisi ”tiettyjä etuja” verrattuna Venäjän markkinoille palaaviin yrityksiin kompensaationa länsimaisille pakotteille.
FT toteaa Putinin avauksen olevan ensimmäinen valtiojohdon toive läntisten yritysten paluusta Venäjälle sen jälkeen, kun helmikuussa 2022 Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa aiheutti yritysten joukkopaon Venäjältä.
Sodan alkamisen jälkeen ainakin 472 ulkomaista yritystä on lähtenyt Venäjän markkinoilta ja lisäksi 1360 yritystä on vähentänyt läsnäoloaan maassa, osoittavat FT:n lainaamat Kiovan taloudellisen instituutin (KSE) keräämät tiedot.
Viimeisen viikon aikana kansainvälisessä politiikassa on tapahtunut paljon: Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuivat puhelimessa viime viikolla. Maiden ulkoministerien johtamat valtuuskunnat neuvottelivat alkuviikosta Saudi-Arabian Riadissa Ukrainan tilanteesta ja kahdenvälisten suhteiden tilasta. Maat ilmaisivat neuvotteluiden jälkeen kiinnostuksensa taloudellisen yhteistyön jatkamiseen.
Neuvotteluiden välittämiseen osallistunut Venäjän valtion sijoitusrahaston johtaja Kirill Dmitriev väittää, että yhdysvaltalaiset yritykset menettivät 324 miljardia dollaria vetäytyessään Venäjältä. Dmitriev sanoi myös odottavansa, että osa yrityksistä palaa Venäjälle vielä tänä vuonna.
KSE-instituutin mukaan yhdysvaltalaisilla yrityksillä oli ”vain” 52 miljardin dollarin edestä omaisuutta Venäjällä, kun taas Venäjältä lähteneet yhdysvaltalaiset yhtiöt tuottivat 36 miljardia dollaria vuosina 2021–2023.
Muutama yhdysvaltalainen yritys on FT:n lähteiden mukaan ilmaissut alustavan kiinnostuksensa Venäjän-toimintojensa jatkamiseen, vaikka yksikään yritys ei ole vielä ryhtynyt aktiivisiin toimiin tehdäkseen paluun.
Länsimaisten yritysten paluu Venäjälle on herättänyt poikkeuksellisen vilkasta julkista keskustelua Venäjän korkeiden virkamiesten keskuudessa. Eräät tahot ovat ilmoittaneet, että esimerkiksi luottoyhtiöt Visa ja Mastercard sekä useat länsimaiset luksusmerkit olisivat tervetulleita maahan. Toiset tahot ovat sitä mieltä, että länsimaisten yritysten pitäisi jäädä taka-alalle.
Ensimmäinen varapääministeri Denis Manturov on todennut, että yksityiskohtaiset keskustelut yritysten paluusta ovat epätodennäköisiä ennen kuin länsimaat kumoavat Venäjä-pakotteita.
Manturov sanoi, että Venäjä on valmis keskustelemaan yhteistyön jatkamisesta lentokonevalmistaja Boeingin kanssa, joka oli aiemmin yksi suurimmista venäläisen titaanin ostajista. Hän lisäsi, ettei hallitus ole kuitenkaan käynyt keskusteluja yhdysvaltalaisyhtiön kanssa.