Brittiläinen ex-tiedustelu-upseeri Philip Ingram uskoo Kiinan johdon suhtautuvan yhä epäilevämmin Venäjään maiden välisestä strategisesta kumppanuudesta huolimatta.
Kremlin kannalta Ukrainan yllätyshyökkäystä Kurskin alueelle voi pitää hyvinkin kiusallisena käänteenä.
– Mielestäni siinä ei ole kyse vain tunkeutumisesta rajan yli, vaan käyttäisin termiä ”mini-invaasio”. Se sujuu erittäin hyvin, sillä venäläisjoukot yllätettiin täysin, Philip Ingram sanoo Times Radiolle.
– Se on nöyryytys [presidentti Vladimir] Putinille, heidän turvallisuuspalvelulleen ja sotilaskomentajilleen. Se lähettää samalla selvän viestin kansalle, sillä tätä ei voida pitää salassa Venäjällä.
Sotilastiedustelun asiantuntija huomauttaa, että Ukrainan asevoimien tavoitteet ovat edelleen osin hämärän peitossa. Selvää, on, että Putinin aiemmat uhkaukset Venäjän alueelle tunkeutumisesta osoittautuivat jälleen bluffiksi.
On myös mahdollista, että Venäjä joutuu siirtämään reservijoukkojaan rintaman itäosista vahvistamaan Kurskin alueen puolustusta. Ukrainalaisten työntäminen rajan taakse voi asiantuntija-arvioiden mukaan vaatia yli 20 000 sotilaan kokoamista.
Philip Ingramin mukaan Kurskin operaatio on merkki siitä, että Venäjän asevoimien tilanne voi olla huomattavasti luultua heikompi. Kremlin sotatoimia ylläpidetään osin Pohjois-Koreasta ja Iranista tuoduilla ammuksilla ja muulla kalustolla.
– Vladimir Putin ei reagoi tilanteeseen suoraan, vaan vaikuttaa epäröivän. Hän ei ole esittänyt selkeää suunnitelmaa eikä johda tilannetta, mikä on yllättävää. Ukrainan toimet vaikuttavat hämmentäneen hänet täysin, Ingram sanoo.
Ex-tiedustelu-upseeri uskoo Kiinan presidentti Xi Jinpingin seuraavan Kremlin sekaannusta huolestuneena.
– Xi pohtii hämillään, että ovatko investointini turvassa Venäjällä. Tämä kaikki vähentää luottamusta koko BRICS-maiden yhteisössä ja herättää epäilyjä Venäjällä, koska sota on nyt tullut sen maaperälle, Philip Ingram sanoo.