Venäjän valtiollinen tietotoimisto TASS on julkaissut pitkän artikkelin Venäjän turvallisuusneuvoston vaikutusvaltaisen sihteeri Nikolai Patrushevin puheesta Venäjän keskisen federaatiopiirin turvallisuuskokouksessa. Puhe on pullollaan totuttua salaliittoteorioiden viljelyä. Asiantuntijan mukaan puheen taloutta ja yhteiskuntaa käsittelevät osat paljastavat kuitenkin Moskovan tulevaisuuden suunnitelmia.
Pitkän linjan tiedustelu- ja turvallisuusjohtaja Patrushev tunnetaan kovan luokan sotahaukkana. Häntä on luonnehdittu diktaattori Vladimir Putinin lähimmäksi toveriksi Kremlissä ja ”Venäjän vaarallisimmaksi mieheksi”.
Viime aikoina Patrushevin julkiset esiintymiset ja lausunnot ovat olleet länsimaisesta vinkkelistä niin erikoisia, että eturivin Venäjä-asiantuntijat ovat epäilleet miehen jopa menettäneen järkensä.
Puheessaan Patrushev toisteli taas Venäjältä usein kuultuja ja täysin vailla todisteita olevia väitteitä Ukrainassa hänen mukaansa olevista salamyhkäisistä biologisista aineista ja patogeeneista, joita saatettaisiin ”käyttää terroriteoissa ja sabotaasissa”.
Patrushev listasi kuitenkin myös Ukrainan Venäjän alueelle tekemiä iskuja maiden rajan lähellä ja korosti kriittisen infrastruktuurin suojelun tärkeyttä.
Venäjä-asiantuntija, Carnegie Russia Eurasia Centerin vanhempi tutkija Dara Massicot käy puhetta läpi X:n ketjussaan. Hänen mukaansa Nikolai Patrushevin sanomisia on arvioitava oikeassa kontekstissa.
– Valtaosa puheesta liittyi kohteiden suojaamiseen lennokeilta ja sabotaasin estämiseen, Massicot huomauttaa.
Tutkija kiinnittää huomiota kommenttiin ”Venäjän federaation osien ja kuntien mobilisaatiosuunnitelmien laatimisen” tärkeydestä.
– Hän sanoo näin Keskisessä federaatiopiirissä, joka on raja-alueena ollut kohotetussa valmiudessa jo yli vuoden ajan. Samaa voidaan sanoa myös osasta Venäjän puolustusteollisuutta ja siihen liittyvistä teollisuudenaloista.
– Venäjän alueellisen puolustuksen suunnitelmien mukaan yksityisillä ja valtion omistamilla yrityksillä on tiettyjä vastuita ja komentosuhteita asevoimiin ja kansalliskaartiin liikekannallepanotilanteissa tai sotatilalakien ollessa voimassa.

Dara Massicotin mukaan liikekannallepanon linkittäminen sotatilalakeihin on ollut Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigulle tärkeä hanke jo kymmenen vuoden ajan. Se ei kuitenkaan ole mennyt maaliin.
– Patrushev voi pyytää tällaisia suunnitelmia, mutta tämä ei lähihistorian perusteella toteudu nopeasti.
Dara Massicotin mukaan puhe on jälleen yksi vahvistus hänen mielestään jo yli vuoden päällä olleesta kehityskulusta, jossa Venäjän talous ja yhteiskunta pyritään hitaasti saattamaan sotatilaan ilman, että väestö säikähtää tai eliitti järkyttyy.
Venäjällä on säädetty viime aikoina lakeja ja rakennettu prosesseja, joiden perusteella asiantuntija arvioi Moskovan valmistautuvan entistä suurempaan siirtymiseen sotatalouteen, jos tarve vaatii.
– He eivät ole vielä siinä pisteessä, mutta on huolestuttavaa, että säätävät lakeja ja valmistelevat varoja merkkeinä aikeistaan, Dara Massicot toteaa.
Hän korostaa, että Nikolai Patrushevin puheen kaltaisia signaaleja kannattaa nyt seurata.
Massicotin mukaan muita tärkeitä seurattavia tekijöitä ovat muun muassa mahdolliset poikkeustilan laajennukset koskemaan rajaseutujen lisäksi esimerkiksi koko läntistä Venäjää tai vieläkin pidemmälle.
Kremlin on jo pitkään arvioitu valmistelevan uutta liikekannallepanon aaltoa. Sitä on kuitenkin tiettävästi lykätty ensi vuoden presidentinvaalien takia. Venäläislähteisiin tihkuneiden tietojen perusteella sodasta pyritään puhumaan Vladimir Putinin ”kampanjan” aikana niin vähän kuin suinkin mahdollista.
LUE MYÖS:
Mitä ihmettä Vladimir Putinin lähimmälle miehelle tapahtui? ”Hän on tullut hulluksi”
Vladimir Putin hyväksyi lain, jolla rajoitetaan uutisointia Venäjän presidentinvaalista
Paljastus Vladimir Putinin vaalikampanjasta 2024: Sodasta puhutaan mahdollisimman vähän