Vladimir Putinin Ukraina-strategian valmisti vähän tunnettu oligarkki

Kremlin kohutun Ukraina-muistion takana on todennäköisesti vaikutusvaltainen venäläisoligarkki Konstantin Malofejev.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen Novaja Gazeta julkaisi hiljattain korkealta Venäjän hallinnosta vuodetun muistion, jonka se katsoo paljastavan, että Krimin valtaus ja sotatoimet Itä-Ukrainassa oli suunniteltu Venäjällä jo ennen Kiovan Maidanin aukion vallankumousta.

Helmikuun lopussa vallasta syöstyä Ukrainan entistä presidenttiä Viktor Janukovitšia luonnehditaan suunnitelmassa moraalittomaksi ja heikkotahtoiseksi johtajaksi, jonka valta voi romahtaa koska tahansa.

Muistio on ristiriidassa Kremlin virallisen linjan kanssa. Venäjä on perustellut toimiaan Ukrainassa reaktiona maan venäjänkielisen väestön aseman heikkenemiseen Maidanin vallankumouksen jälkeen.

Muistion kerrotaan olevan peräisin vaikutusvaltaisen venäläisoligarkin Konstantin Malofejevin toimistosta.

Malofejev, 40, tunnetaan ääriortodoksisena suursijoittajana. Hän on noussut viime vuosina presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Malofejevilla tiedetään olevan vahvoja kytköksiä Kremlin kohuttuun politologiin ja niin kutsutun ”Suur-Venäjä” -aatteen isään Aleksandr Duginiin. Lisäksi Malofejevin väitetään rahoittaneen Itä-Ukrainan separatistiliikkeitä.

Malofejev on kiistänyt syytökset, mutta myöntänyt ”avustaneensa ukrainalaisia pakolaisia” ja lähettäneensä Ukrainaan lääkkeitä, ruokaa ja muuta ei-sotilaallista apua.

Malofejevia ja hänen yritystään on epäilty talousrikoksista ja väärinkäytöksistä. Syytteet eivät kuitenkaan ole koskaan pitäneet ja häntä vastaan nostetut jutut ovat poikkeuksetta kuivuneet kasaan.

”Sillkaa sattumaa”

Konstantin Malofejevin kytköksiä Itä-Ukrainan tapahtumiin on vaikea kiistää.

Donetskin kansantasavallaksi julistautuneen separatistialueen entinen pääministeri Alexander Borodai on Malofejevin ystävä. Borodai on myös aiemmin toiminut Malofejevin PR-avustajana.

Malofejevilla on lisäksi kytköksiä Krimin venäläistämistä johtaneeseen Sergei Aksjonoviin ja Itä-Ukrainan separatistien pahamaineiseen sotapäällikköön Igor Girkiniin (alias Strelkov). Girkinin kerrotaan myös työskennelleen ennen Malofejeville.

Suursijoittajan mukaan yhteydet ovat kuitenkin silkkaa sattumaa.

”Pyörin kansallismielisissä piireissä. Ihmiset, joilla on kansallismielinen ja ortodoksinen maailmankuva, tuntevat minut, ja joskus tunnen heidät”, hän totesi taannoin.

”Se ei tarkoita, että maksan heidän palkkansa.”

Malofejev teki myös viime vuoden tammikuussa paljon huomiota herättäneen vierailun Krimille. Tuolloin yli 100 000 Sevastopolin asukasta kerääntyi rukoilemaan, kun Malofejev saapui kaupunkiin Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkan Kirillin kanssa.

Suursijoittajan omien sanojen mukaan vierailua ei ollut suunniteltu etukäteen. Hän kertoo olleensa pyhiinvaellusmatkalla ja lentokoneensa joutuneen laskeutumaan Sevastopoliin talvimyrskyn takia.

”Se oli jumalan tahto”, Malofejev selitti.

Vain viikkoja myöhemmin alkoi Krimin liittäminen Venäjään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)