Venäjän diktaattori Vladimir Putin otti todennäköisesti henkilökohtaisesti osaa Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin surmanneen lentoturman järjestämiseen, tunnetun Venäjän politiikan asiantuntija Tatjana Stanovajan R.Politik -analyysipalvelun tänään ilmestyneessä raportissa arvioidaan.
Stanovajan lähteiden mukaan on yhä epäselvää, mikä turman tarkalleen aiheutti. Siitä ei kuitenkaan raportin mukaan ole epäilystäkään, etteikö kyseessä olisi ollut suunniteltu salamurha.
Eliitin mietteitä kuvataan raportissa jakautuneiksi. Jotkut uskovat Putinin olleen hankkeessa lähinnä toissijaisessa roolissa kun taas toiset ovat sitä mieltä, että Putin järjesti Wagner-johtoa ja lentokoneen sivullisen henkilökunnan surmanneen salamurhaiskun itse. Stanovaja on arviossaan jälkimmäisellä kannalla.
– Ero on käytännössä marginaalinen. Tapaus oli selvästi Kremlin intressissä. Mutta se, että salamurhaan liittyi selvää poliittista symboliikkaa – se suoritettiin tasan kaksi kuukautta [Wagnerin kesäkuun] kapinan jälkeen – kielii Putinin suorasta osallisuudesta ennemmin kuin pelkästä tiedustelupalvelujen järjestämästä salaisesta operaatiosta, raportissa todetaan.
Eliitti muuttuu varovaiseksi
Jevgeni Prigozhinin surmaa on pidetty monissa läntisissä arvioissa yksinkertaisena tapauksena, jossa diktaattori Vladimir Putin päätti hankkiutua eroon hänen hallintonsa uskottavuutta haastaneesta ”petturista” siitä huolimatta, miten arvokas Wagner Kremlille olikin.
Raportin mukaan etenkin näkemys Wagnerin tarpeellisuudesta Moskovalle on kuitenkin ollut liioiteltu.
– Putin antoi Wagnerin toimia alueilla, missä valtio ei pystynyt puuttumaan peliin tehokkaasti tai missä sillä ei ollut selviä intressejä.
Arvion perusteella Kreml tulee tuskin pyörittämään Wagneria enää jonkinlaisen uuden johdon ja komentorakenteen alla. Linjaksi on pikemminkin otettu, ettei palkkasotilasyhtiötä ole enää olemassa.
Venäjän eliitin kerrotaan suhtautuneen Jevgeni Prigozhiniin lähinnä ärtymyksellä. Wagner-johtajan aggressiivisuuden sanotaan kirvoittaneen Venäjän huipulla lähinnä pelkoa ennemmin kuin kunnioitusta. Raportissa arvioidaankin, että Prigozhinilla oli hyvin vähän jos lainkaan liittolaisia eliitissä.
Eräs esimerkki siitä, kuinka myrkyllisiä siteet Prigozhiniin nykyisin ovat, liittyy kenraali Sergei Surovikinin kohtaloon. Venäjän joukkoja Ukrainassa aiemmin komentanut Surovikin otettiin kiinni ja pantiin mediatietojen mukaan kotiarestiin Prigozhinin kapinan aikana. Nyt hänelle sorvataan tiettävästi jonkinlaista uutta roolia sivussa varsinaisista komentotehtävistä. Pudotus kenraalikunnan huipulta oli nopea ja rankka. Verkkouutiset on kertonut asiasta tässä jutussa.
R.Politikin raportissa huomautetaan. että Prigozhinin surmalla voi olla vaikutusta eliitin käytökseen laajemminkin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kreml on teloittanut julkisesti enemmän tai vähemmän hallinnon jäsenenä pidetyn henkilön.
– Tämä saa Venäjän eliitin todennäköisesti varomaan puheitaan yhä enemmän, etenkin kun otetaan huomioon turvallisuuspalvelujen kasvava vaikutusvalta.
Joissain asiantuntija-arvioissa on tultu siihen tulokseen, että Prigozhinin surma kielii Vladimir Putinin heikkoudesta ja otteen lipeämisestä. Esimerkiksi venäläinen oppositiovaikuttaja Garri Kasparov on todennut kenraalien potkujen ja Prigozhinin kaltaisen sisäpiiriläisen salamurhan kertovan siitä, miten vaaralliseksi Venäjän sisäinen tilanne on muuttunut.
R.Politikin mukaan Venäjän eliitti on nähnyt lentoturman kuitenkin pääasiassa Putinin voimannäytteenä. Vaikka päätöksen oikeutusta onkin raportin perusteella kyseenalaistettu kulisseissa, haluaa valtaosa eliitistä välttää veneen keikuttamista.