Brittiläiset tutkijat ovat aloittaneet hankkeen, jonka tarkoituksena on luoda valkoiselta leivältä maistuva leipä, joka kuitenkin on yhtä terveellinen kuin täysjyväversio. Maan hallitus on antanut projektille rahallista tukea perustuen mahdollisiin yhteiskunnallisiin terveysvaikutuksiin, kertoo BBC.
Valkoista leipää on yritetty ennenkin kehittää terveellisempään suuntaan esimerkiksi lisäämällä jauhoihin leseitä, mutta kuluttajat eivät ole innostuneet tuotteista. Nyt tutkijat aikovat lisätä leipäseokseen pieniä määriä herneitä, papuja ja viljoja sekä leseitä ja vehnänalkiota, jotka tavallisesti poistetaan valkoisista jauhoista. Lisäksi reseptin luomisessa kokeillaan kvinoaa, teffiä, durraa ja hirssiä. Esimerkiksi kikherneillä lisättäisiin proteiinia leipään.
– Se on rapeampaa kuin supermarketista saatavat valkoiset leivät, mutta muuten näyttää ja maistuu valkoiselta leivältä. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, projektiin osallistuva tohtori Catherine Howarth kertoo.
Englantilaisen diabetesjärjestön mukaan sydänsairauksien, aivohalvauksen ja tyypin 2 diabeteksen riski voi olla jopa 30 prosenttia pienempi sellaisten ihmisten kohdalla, jotka syövät säännöllisesti täysjyväviljaa. Samoin suolistosyövän riski voi pienentyä.
Tuote pyritään saamaan markkinoille noin kahden vuoden kuluessa.