Yhdysvaltain sotilaita Suomen merivoimien johtamassa harjoituksessa Saaristomerellä Porvoon Emäsalon edustalla 22.11.2024. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Voiko USA vähentää joukkojaan Euroopassa? Kyllä voi”

Transatlanttisuus on ollut, ja on edelleen Euroopan turvallisuuden palovakuutus, toteaa Pauli Aalto-Setälä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä (kok.) kysyy Päiväkirjassaan, onko Nato sitten menettänyt merkityksensä? Ja vastaa, ei ole.

– Nato on kaikilla mittareilla ylivoimainen sotilasmahti. Eikä Yhdysvallat ole Natoa jättämässä, koska a) se ei olisi Yhdysvaltain etu ja b) mitään sellaista merkkiä ei ole. Päinvastoin. Naton rooli ja esimerkiksi viidennen artiklan pysyvyys on vahvistettu (Donald) Trumpin jo pitkältä vaikuttavan toisen kauden aikana moneen kertaan, hän kirjoittaa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Toiseksi Aalto-Setälä kysyy, ”entä voiko Yhdysvallat sitten vähentää joukkojaan Euroopassa? Kyllä voi.”

Hän muistuttaa, että Trump neuvotteli ensimmäisellä kaudellaan viisi vuotta sitten Dohassa sopimuksen Talebanien kanssa.

– Yhdysvallat alkoi vetäytyä Afganistanista. Taleban lupasi aloittaa neuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa. (Joe) Biden vei Trumpin vetäytymisoperaation loppuun. Se ei päättynyt hyvin.

Aalto-Setälä huomauttaa, että Eurooppa ei kuitenkaan ole Afganistan.

– Euroopan valtioiden tulee nostaa puolustusbudjettiaan Venäjän uhkaa vastaavalle tasolle aivan kuten Suomi on tehnyt kaksinkertaistaessaan puolustusbudjettinsa kahdessa vuodessa. Venäjä on pitkäaikainen sotilaallinen uhka koko Euroopalle. Ja myös suurin ympäristöuhka Itämerellemme salliessamme Ukrainan sodan rahoittavien öljyromulaivojen rallin hauraalla merellämme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS