[vc_row][vc_column][vc_column_text]Verkkouutisten vaalipiirikohtaisen laskelman mukaan SDP saisi tulevissa eduskuntavaaleissa viisi kansanedustajaa Kaakkois-Suomesta. Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset saisivat kukin kolme kansanedustajaa. Vihreät saisi kaksi edustajaa ja kristillisdemokraatit yhden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1551791758046{margin-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirit yhdistettiin Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi vuonna 2013. Vaalipiiri kattaa Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnan alueet. Henkiset jakolinjat kulkevat edelleen maakuntien välillä ja Kymenlaakson maakunnan sisällä, mikä tekee vaalipiiristä haasteellisen ehdokkaan näkökulmasta. Leimallista on, että ehdokkaat keräävät äänensä omilta paikkakunniltaan.
SDP on saamassa yhden paikan lisää eli viisi paikkaa Kaakkois-Suomesta, eikä kuudeskaan kansanedustajan paikka ole kaukana. SDP:n ykkösnimi on puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero. Paatero toimi viime vaalikaudella kehitys- ja omistajaohjausministerinä. Hänen äänimääränsä nousi viime eduskuntavaaleissa reippaasti ja hän keräsi 9[nbsp]800 ääntä. Kuntavaaleissa hän oli ääniharava Kotkassa.
Viimeksi toiseksi eniten ääniä demareista sai kansanedustaja Suna Kymäläinen Ruokolahdelta. Hän tuli tunnetuksi tehtyään vuonna 2014 lakialoitteen venäläisten maakauppojen rajoittamisesta Suomessa. Aloitetta pidettiin silloin venäläisvastaisena, ja se kaatui lopulta eduskunnassa. Geopoliittinen tilanne on kuitenkin muuttunut sen jälkeen, ja epäluulo on osoittautunut perustelluksi. Kymäläisen suosio pohjautuu maakauppa-aloitteeseen, mutta hänen ei katsota profiloituneen muissa asioissa.
Eduskuntavaaliehdokkaaksi saatiin vielä suostuteltua kansanedustaja Anneli Kiljunen, joka on erikoistunut sosiaali- ja terveysasioihin. Kiljunen kertoi julkisuudessa olevansa valmis peruspalveluministeriksi, kun SDP:ssä pohdittiin ministerikierrätystä viime vaalikaudella. Sen seurauksena Maria Guzeninalta vapautettu salkku menikin Susanna Huoviselle. Kiljusen äänimäärä laski eduskuntavaaleissa, mutta Lappeenrannasta SDP:llä ei ole nyt muita ehdokkaita, jotka uhkaisivat hänen asemaansa. Anneli Kiljusen isä Valto Käkelä ja myös isoisä Elias Käkelä olivat kansanedustajia.
Ehdolla on myös mikkeliläinen kansanedustaja Satu Taavitsainen. Taavitsaisen kerrotaan olevan kiistanalainen persoona, jolla on eripuraa moneen suuntaan. Suorapuheisuus miellyttää kuitenkin äänestäjiä, ja hän on ollut kuntavaaleissa Mikkelin ääniharava. Taavitsainen ajaa ulosottoon joutuneiden ihmisten asiaa ja kuuntelee herkällä korvalla kansalaisia.
Viimeksi eduskunnasta tippui ensimmäiselle varasijalle ministerinäkin toiminut Jouni Backman Savonlinnasta. Sitran vanhempana neuvonantajana työskentelevä Backman nimettiin juuri viimeisenä SDP:n ehdokaslistalle. Backmanin äänimäärä laski viime eduskuntavaaleissa lähes tuhannella äänellä. Savonlinnasta on nyt ehdolla myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonen, joka keräsi kuntavaaleissa eniten ääniä Savonlinnasta, kolme ääntä enemmän kuin keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen. Anna-Kristiina Mikkonen sai viime eduskuntavaaleissa alle 2[nbsp]000 ääntä, mutta hän saattaa nakertaa ratkaisevasti Backmanin äänimäärää. Mikkonen on Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.
Kuntavaaleissa Imatralla kovan tuloksen teki Niina Malm keräten yli tuhat ääntä. Hän nousi Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi Tiina Wilén-Jäppisen jälkeen, joka joutui ravintolan edessä sattuneen ampumistapauksen uhriksi vuonna 2016. Niina Malm on Ovakon Imatran terästehtaan pääluottamusmies. Hän uskotaan tekevän eduskuntavaaleissa hyvän tuloksen ja kamppailevan samoista äänistä Suna Kymäläisen kanssa, joka on kotoisin Imatran naapurikunnasta Ruokolahdelta.
Kouvolasta SDP:n listalta on ehdolla sairaanhoitaja Paula Werning, joka sai kuntavaaleissa hyvin ääniä. Hän on pitkäaikainen tehyläinen luottamusmies ja syntyisin Mikkelistä. Werningin taakse on haluttu koota demarien rivejä, mutta Kouvolasta ehdolla on myös aiemmin kansanedustajana toiminut 71-vuotias Risto Kuisma. Entinen AKT:n puheenjohtaja erosi välillä SDP:stä ja perusti oman remonttiryhmän.
Keskustassa kova kisa kolmannesta paikasta
Keskusta on menettämässä jopa kaksi kansanedustajan paikkaa Kaakkois-Suomessa. Puolue olisi saamassa nyt kolme paikkaa. Viimeksi listalla eniten ääniä, 9[nbsp]400, sai Jari Leppä, joka nousi maa- ja metsätalousministeriksi 2017, kun Sipilän hallitukseen nimitettiin lisää ministereitä. Lepän katsotaan tehneen vakuuttavaa työtä ministerinä ja hänen uskotaan olevan keskustan listan ykkönen tulevissakin vaaleissa.
Viimeksi toiseksi eniten ääniä keskustalaisista sai asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, joka siirtyi jo kuntavaaleissa ehdolle Helsingin vaalipiiriin. Tiilikainen sai viimeksi yli 9[nbsp]000 ääntä, mutta vihreäksi mielletyn Tiilikaisen ääniä keskustan voi olla vaikea saada pidettyä listalla. Ehdolla on kuitenkin Tiilikaisen vaalipäällikkönä toiminut terveystieteiden tohtori Kristiina Helminen, joka on Ruokolahdelta kuten Tiilikainenkin.
Savonlinnasta ehdolla on keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kosonen, joka meni viime vaaleissa ensikertalaisena läpi 6[nbsp]600 äänellä. Hän oli sitä ennen ehdolla eurovaaleissa. Kosonen on voittanut hiihtosuunnistuksessa muun muassa MM-viestikultaa. Keskustalla ei ole Savonlinnasta muita ehdokkaita, joten Kososen asemaa pidetään turvattuna. Kososta luonnehditaan useita vihreitäkin vihreämmäksi.
Kouvolasta ehdolla on kansanedustaja Markku Pakkanen, joka sai viimeksi 6[nbsp]300 ääntä. Pakkanen tippui eduskunnasta yhden kauden jälkeen vuonna 2011 ja nousi takaisin vuoden 2015 vaaleissa. Pakkanen uhkasi äänestää sote-uudistusta vastaan, jos lääkärihelikopteria ei sijoiteta Kouvolan Uttiin. Kouvolalainen työministeri Jari Lindström (sin.) ja oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) junailivat lopulta kopterin Uttiin, vaikka sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esitti sijoituspaikaksi Lappeenrantaa. Pakkasta kutsutaankin helikopterimieheksi. Kouvolasta on ehdolla myös Pakkasen entinen avustaja Jenny Hasu, joka kilpaili kuntavaaleissa Pakkasen kanssa. Hasu työskentelee nykyisin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustajana.
Lääkärihelikopteripäätöksestä saattaa kärsiä keskustan lappeenrantalainen kansanedustaja Ari Torniainen, joka meni viimeksi viimeisenä eli viidentenä keskustan listalta läpi. Torniaisen katsotaan jääneen kansanedustajana varjoon. Häntä luonnehditaan takuuvarmaksi suorittajaksi, joka ei ole loistanut eikä toisaalta myöskään mokannut. Hän käy Markku Pakkasen kanssa kisaa kolmannesta kansanedustajan paikasta.
Iitistä ehdolla on kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anniina Peltola, joka keräsi viime eduskuntavaaleissa 3[nbsp]800 ääntä. Kuntavaaleissa hänen äänimääränsä oli nousussa. Peltola työskentelee Finnish Consulting Groupin toimialajohtajana.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1551791814745{margin-top: 20px !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”217568″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ onclick=”zoom” css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”217569″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ onclick=”zoom” css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”217567″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ onclick=”zoom” css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Lenita Toivakan paikkaa hamuaa useampi ehdokas
Kokoomus on saamassa kolme paikkaa, kuten viime vaaleissakin. Puolue haaveillee neljännestä paikasta, mutta siihen on vielä matkaa. Oikeusministeri Antti Häkkäsestä povataan vaalipiirin äänikuningasta. Yli puoluerajojen uumoillaan, että Häkkänen voi kerätä yli 10[nbsp]000 ääntä, jota pidetään eräänlaisena maagisena rajana – etenkin kun Häkkänen on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Mäntyharjusta. Häkkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja. Hän nousi ministeriksi samaan aikaan keskustan Jari Lepän kanssa, kun ministerisalkkuja lohkottiin. Oikeustieteen maisterina Häkkäsellä on vahva osaaminen oikeusministeriön toimialasta ja lisäksi hän on ollut lainsäätäjänä kansan pulssilla. Häkkäsen suosiosta kertoo se, että kun hän on missä tahansa kansalaisten tavattavissa, paikalla odottaa fanilauma nuorista eläkeläisiin.
Kokoomuksen istuvista kansanedustajista ehdolla on myös lappeenrantalainen Jukka Kopra. Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana toimiva Kopra on nostanut profiiliaan tällä vaalikaudella ja hänen äänimääränsä ovat olleet nousussa. Kopra on sotilassuvusta ja hän on perustanut ohjelmistoyritys Tietokouran. Kopra on ahkeroinut eduskunnassa liikenneasioiden parissa. Viime syksynä hän tutustui taksialaan kokeilemalla taksinkuljettajan ja Uber-kuskin töitä.
Mikkelistä kotoisin oleva, ministerinäkin toiminut Lenita Toivakka luopuu eduskunnasta. Mikkelistä ehdolla on yrittäjä Nina Rasola, joka on Suomen yrittäjien varapuheenjohtaja. Räiskyvä Rasola on ison perheyrityksen, RL-konsernin toimitusjohtaja. Rasola saattaa periä Toivakan ääniä. Ehdolla on myös työterveyslääkäri Oskari Valtola, joka sai viime kuntavaaleissa kokoomuslaisista eniten ääniä Mikkelissä.
Mahdollisena läpimenijänä pidetään Kouvojen kapteenia, koripalloilija Ville Kaunistoa. Kaunisto pärjäsi hyvin kuntavaaleissa ja hän toimii Kouvolan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. Kaunisto on kokoomuksen ykkösehdokas Kouvolassa. Kouvolasta on ehdolla myös projektipäällikkö Pekka Korpivaara, joka loikkasi perussuomalaisista kokoomukseen riitaannuttuaan työministeri Jari Lindströmin kanssa. Hankalana pidetty Korpivaara oli ehdolla kokoomuksen listalta jo kuntavaaleissa 2017, ja hänen äänimääränsä puolittui silloin. Korpivaara on perussuomalaisten varakansanedustaja.
Perussuomalaisista sinisiin ja sinisistä kokoomukseen loikannut kansanedustaja Kaj Turunen on ehdolla Savonlinnasta. Turusen äänet tulivat viimeksi pitkälti muilta kuin perussuomalaisilta, ja hän sai hyvin ääniä pieniltä paikkakunnilta. Savonlinnan kokoomuslaiset karsastavat kuitenkin Turusta, sillä viimeksi hän kampanjoi kokoomuslaisten mielestä kokoomusta vastaan. Turunen itse kiistää asian. Turusen kanssa kilpailee kokoomuslainen Itä-Savon sairaanhoitopiirin johtaja ja Etelä-Savon sote-muutosjohtaja Panu Peitsaro, joka tekee hyvää kampanjaa ja jolle saatetaan keskittää ääniä. Peitsaro kapinoi sote-uudistusta vastaan.
Tammikuussa kokoomuksen ehdokaslistalta jättäytyi pois viime vaaleissa varakansanedustajaksi yltänyt kotkalainen yrittäjä Marika Kirjavainen, joka valittiin Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtajaksi. Kirjavaista pidettiin varmana läpimenijänä.
Perussuomalaisilla on Kouvolassa 15[nbsp]000 äänen aukko
Perussuomalaiset on saamassa kolme paikkaa, mikä on yksi vähemmän kuin viime vaaleissa. Verkkouutisten ennusteen mukaan perussuomalaisten kolmas paikka olisi vaalipiirin viimeinen paikka ja ensimmäinen valitsematta jäävä olisi SDP:n kuudes mahdollinen kansanedustaja. Työministeri Jari Lindström sai viimeksi kaikkein eniten ääniä Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, lähes 10[nbsp]000. Lindström on nyt ehdolla sinisten listalta, mutta hänen äänimääränsä uskotaan tippuvan eikä hänen läpimenoaan pidetä realistisena. Perussuomalaisten listalta valittu Kaj Turunen puolestaan on ehdolla kokoomuksen listalta.
Perussuomalaisiin jääneistä kansanedustajista Juho Eerolan arvioidaan nousevan listan ykköseksi. Hän sai viimeksi 8[nbsp]300 ääntä. Eerola toimii eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Eerolaa pidetään kovan linjan perussuomalaisena, ja hän on pitänyt esillä turvapaikkapolitiikan kiristämistä. Hän on lähtöisin kokoomuslaisesta perheestä. Kuntavaaleissa Eerolan äänimäärä Kotkassa laski.
Myös lappeenrantalaisen kansanedustajan Jani Mäkelän uskotaan uusivan paikkansa. Hän meni viimeksi viimeisenä läpi perussuomalaisten listalta ja sai 6[nbsp]100 ääntä. Mäkelä on profiloitunut sosiaalisessa mediassa piikittelevänä, mutta verbaalisesti nokkelana kannanottajana. Mäkelä on Lappeenrannan kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja.
Perussuomalaisten osalta kiinnostavin kysymys on, mitä tapahtuu Kouvolasta viimeksi tulleille, Jari Lindströmin ja kokoomukseen siirtyneen Pekka Korpivaaran lähes 15[nbsp]000 äänelle. Perussuomalaisten äänistä 30 prosenttia tuli Kouvolasta. Perussuomalaisten listalla on ehdolla romurallikeisariksi kutsuttu Kristian ”Sheikki” Laakso, joka keräsi viime eduskuntavaaleissa itsenäisyyspuolueen listalla 1[nbsp]200 ääntä. Laakso järjestää tuhansia katsojia kerääviä romurallitapahtumia. Laaksoa kuvaillaan suorapuheiseksi, mutta tolkulliseksi mieheksi, joka vetoaa Esson baarin rekkamiehiin. Hän on perussuomalaisten ykkösehdokas Kouvolassa ja kaupunginvaltuutettu. Kouvolasta on ehdolla myös Antti Eskelinen, joka on perussuomalaisten nuorten hallituksen jäsen ja Suomen Sisun Kymenlaakson varapuheenjohtaja. Eskelistä pidetään jyrkän linjan etnonationalistina. Myös Eskelinen on Kouvolan kaupunginvaltuutettu.
Viimeksi eduskuntavaaleissa perussuomalaisten listalla keräsi hyvin ääniä sairaanhoitaja Tanja Hartonen-Pulkka. Hän on Mäntyharjusta, mutta hän saattaa kerätä ääniä myös Kouvolasta ja Mikkelistä. Onnistuneella kampanjalla Hartonen-Pulkka voi pärjätä vaaleissa.
Ehdokasasettelu saattoi ratkaista vihreiden läpimenijän
Vihreät on saamassa kaksi paikkaa Kaakkois-Suomesta eli yhden lisäpaikan. Tällä hetkellä vihreiden ainut kansanedustaja on Heli Järvinen Savonlinnasta. Hänen uskotaan uusivan paikkansa. Eduskunnasta kerran tippunut Järvinen työskenteli vuosina 2011-2015 Suomen yrittäjänaisten toimitusjohtajana. Vahvassa nosteessa on vihreiden varapuheenjohtaja, nuorisotutkija Veli Liikanen Mikkelistä. Hän sai SDP:n Satu Taavitsaisen jälkeen toiseksi eniten ääniä kuntavaaleissa Mikkelissä.
Vahvassa nousussa on myös Kaakkois-Suomen vihreiden toiminnanjohtaja, diplomi-insinööri Hanna Holopainen, joka ylsi viime eduskuntavaaleissa varakansanedustajaksi. Hän sai kuntavaaleissa yli tuhat ääntä Lappeenrannasta, mutta ehdokasasettelu ei suosi häntä. Vihreät ovat asettaneet Lappeenrannasta ehdolle myös valtuustoryhmän puheenjohtajan, tekniikan tohtori Virpi Junttilan ja tekniikan tohtori Kimmo Klemolan.
Kristillisdemokraatit ovat saamassa takaisin yhden paikan. Todennäköisenä läpimenijänä pidetään Nordean luottojohtaja Sakari Smedsiä, joka on ainut tunnettu ehdokas listalla. Smeds on toiminut kansanedustajana vuosina 1995-2003. Hän on ehdolla Kouvolasta.
Verkkouutisten ennuste on laadittu Ylen (7.2.2019) ja Helsingin Sanomien (21.2.2019) helmikuun mielipidemittausten perusteella. Kullekin puolueelle laskettu kannatus on keskiarvo näistä kahdesta gallupista. SDP:n kannatus on siten 20,5 %, kokoomuksen 18,0 %, keskustan 15,2 %, vihreiden 14,1 %, perussuomalaisten 11,7 %, vasemmistoliiton 8,7 %, RKP:n 4,2 %, kristillisdemokraattien 3,8 %, ryhmän muut 2,8 % ja sinisten 1,2 %.
Ennusteessa oletetaan, että vaalipiirikohtainen kannatuksen muutos noudattaa valtakunnallista kannatuksen muutosta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1551791758046{margin-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]
KORJAUS 6.3.2019 kello 22.13: Tarkennettu juttua siltä osin, että kokoomuslaisten mielestä Kaj Turunen kampanjoi kokoomusta vastaan viime eduskuntavaaleissa. Turunen ei omasta mielestään tehnyt näin.
KORJAUS 7.3.2019 kello 10.48: Lisätty Satu Taavitsaisen titteliksi kansanedustaja. Muutettu kohtaa, jossa kerrottiin Taavitsaisen riitelevän kaikkien kanssa siten, että hänellä on eripuraa moneen suuntaan.
Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit
[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]