VU-vaalianalyysi: Kaksi on yli muiden Satakunnassa

Kokoomuksen ehdokaslistalla on peräti kolme entistä kansanedustajaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Verkkouutisten vaalipiirikohtaisen laskelman mukaan SDP saisi tulevissa eduskuntavaaleissa kolme kansanedustajaa Satakunnasta. Perussuomalaiset saisi kaksi paikkaa. Kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto saisivat kukin yhden paikan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1552728230074{margin-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Satakunta on manner-Suomen toiseksi pienin vaalipiiri. Satakunnasta valitaan vain kahdeksan kansanedustajaa. Viime eduskuntavaaleissa lähes 40 prosenttia vaalipiirin äänistä annettiin Porissa. Raumalla annettiin vajaat 20 prosenttia vaalipiirin äänistä. Lähtökohtaisesti porilaiset eivät äänestä raumalaisia eivätkä raumalaiset porilaisia.

SDP saisi tulevissa vaaleissa kolme paikkaa, mikä on yksi paikka enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. Viime eduskuntavaaleissa Satakunnan ääniharava oli raumalainen Kristiina Salonen 9[nbsp]600 äänellä. Hän oli äänikuningatar myös kuntavaaleissa Raumalla yli 2[nbsp]000 äänellä. SDP ei ole missään muussa kaupungissa yhtä suosittu kuin Raumalla. Salosen uskotaan olevan SDP:n listan ykkönen myös tulevissa vaaleissa ja kamppailevan perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kanssa vaalipiirin ykköspaikasta. Kristiina Salonen on 41-vuotias toisen kauden kansanedustaja. Hän ei kuitenkaan ole profiloitunut julkisuudessa. Ennen valintaansa eduskuntaan Salonen työskenteli Rauman kaupungin sosiaaliohjauksen ja etuuskäsittelyn esimiehenä. Eduskunnassa hän on toiminut sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kuten toinenkin satakuntalainen Krista Kiuru.

Porilainen Krista Kiuru toimi viime vaalikaudella aluksi asunto- ja viestintäministerinä ja ministerikierrätyksen jälkeen opetusministerinä. Vasemmistoliiton lähdettyä hallituksesta opetusministerin salkkuun lisättiin viestintäministerin tehtävät. Tällä vaalikaudella Kiurun johtama eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on ollut esillä julkisuudessa riitojensa vuoksi. Pitkäpuheista Kiurua on syytetty sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyn viivyttämisestä ja viime kesänä osa valiokunnan jäsenistä kanteli hänen toiminnastaan eduskunnan puhemiesneuvostolle. Demarit pitävät kuitenkin Kiurua sankarina, joka torpedoi hallituksen sote-uudistuksen ja hänelle sovitellaan jo ministerisalkkua sosiaali- ja terveysministeriöstä. Kotikaupungissaan Porissa Kiurua syytettiin viime vuonna salakuuntelusta, kun hän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana osallistui kaupunginhallituksen kokouksiin puhelimen välityksellä ilman, että kaikki läsnäolijat tiesivät asiasta. Pori sai kaupunginhallituksen kokouskäytännöistä moitteet aluehallintovirastolta. Kiuru Kiurun äänimäärät ovat olleet lievässä laskussa, mutta hänen luotetaan uusivan paikkansa.

Entisen kansanedustajan Antti Vuolanteen uskotaan nousevan takaisin eduskuntaan, jos SDP saa kolme paikkaa, kuten Verkkouutisten laskelma ennakoi. Vuolanne on yhteiskunnallisten aineiden opettaja, joka tippui eduskunnasta vuonna 2011. Vuolanne ei ollut ehdolla viime kuntavaaleissa, mutta hänet valittiin Porin sivistyslautakunnan puheenjohtajaksi viime syksynä. Porista ehdolla on myös pensselisedäksi kutsuttu Markku Tanttinen, joka sai lähes 900 ääntä kuntavaaleissa, mikä oli toiseksi eniten SDP:n listalla. Tanttinen on 76-vuotias eläkkeellä oleva paperiteknikko, joka kävi maalaamassa Porin Etelärannan kaiteet, kun kaupungilla ei ollut siihen varaa. Hän on kunnostanut omatoimisesti ja omalla kustannuksellaan myös muita kaupungin vastuulle kuuluvia julkisia paikkoja.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari suursuosikki Satakunnassa

Perussuomalaiset saisi tälläkin kertaa kaksi paikkaa. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajan, kansanedustaja Laura Huhtasaaren odotetaan nousevan Satakunnan ääniharavaksi. Hän nousi viime vaaleissa eduskuntaan 9[nbsp]300 äänellä Jussi Halla-ahon (ps.) suosittamana. Kuntavaaleissa Huhtasaari keräsi kautta aikain suurimman äänimäärän Porissa, 2[nbsp]566 ääntä. Presidentinvaaleissa hän sai kolmanneksi eniten ääniä, joista 12[nbsp]600 tuli Satakunnasta. Huhtasaaren politiikan kärkenä on ”haitallisen” maahanmuuton lopettaminen ja suomalaisten turvallisuudesta huolehtiminen. Hänen useat kannanottonsa ja näkemyksensä esimerkiksi evoluutiosta ja vihapuheesta ovat herättäneet kohua. Jyväskylän yliopisto on selvittänyt kahdesti Huhtasaaren pro gradu -tutkielmasta esitettyjä plagiointisyytöksiä. Yliopiston rehtori on todennut Huhtasaaren opinnäytetyön sisältäneen vilppiä plagioinnin muodossa. Koulutukseltaan Huhtasaari on uskonnon aineenopettaja ja erityisopettaja.

Vaalipiirin viimeinen paikka menisi perussuomalaisten toiselle kansanedustajalle. Paikalle voi nousta pastori Jari Koskela Kankaanpäästä. Hän on perussuomalaisten ensimmäinen varakansanedustaja. Hän sai viimeksi 4[nbsp]300 ääntä, eikä keskustan Kauko Juhantalo ole enää ehdolla paikkakunnalta. Kuntavaaleissa Koskelan äänimäärä tosin laski. Koskelan kerrotaan olevan erittäin suosittu liberaalipappi. Koskela työskenteli viime vaalikaudella eduskunnan varapuhemiehen, kankaanpääläisen Anssi Joutsenlahden avustajana. Muita mahdollisia nousijoita ovat ylipalomies ja lähihoitaja Petri Huru Porista ja koneahtaaja Pasi Mäenranta Raumalta. Sosiaalisesti taitava Petri Huru sai kuntavaaleissa toiseksi eniten ääniä perussuomalaisten listalla Porissa. Hurun ja Huhtasaaren vaalitiimeissä on samoja henkilöitä. Päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna työskentelevä Pasi Mäenranta sai viime vaaleissa 2[nbsp]700 ääntä. Mäenranta on Rauman kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja. Viimeksi perussuomalaisten listalta toisena eduskuntaan valittu paloesimies Ari Jalonen siirtyi sinisiin ja on nyt sitoutumattomana ehdokkaana kokoomuksen listalla.

Kaksi entistä kansanedustajaa tiukimmin kiinni paikassa

Kokoomus saisi yhden paikan. Toinen paikka ei kuitenkaan ole kaukana, sillä ensimmäinen eduskunnan ulkopuolelle jäävä olisi kokoomuksen ehdokas. Kokoomuksen istuva kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola ei ole ehdolla, mutta kokoomuksen ehdokaslistalla on kolme entistä kansanedustajaa, jotka kaikki tekevät isoa kampanjaa. Entisen sisäministerin Anne Holmlundin Ulvilasta arvioidaan olevan todennäköisin läpimenijä kokoomuksen listalta. Holmlund toimi sisäministerinä Matti Vanhasen II hallituksessa. Hänen ministerikaudellaan tapahtuivat Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat ja hätäkeskusjärjestelmää ja aselakeja uudistettiin. Nykyisin talouspäällikkönä ja sijoittajana toimivan Holmlundin uutisoitiin vuosi sitten olevan suurituloisin sopeutumiseläkettä nostava entinen kansanedustaja. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Holmlund keräsi 4[nbsp]000 ääntä. Hän luopui eduskunnasta vuonna 2015. Holmlundin äänimäärä nousi hieman viime kuntavaaleissa Ulvilassa. Holmlund toimii Naisten valmiusliiton puheenjohtajana.

Kansanedustajan paikasta kamppailee myös entinen kansanedustaja Sampsa Kataja Porista. Hänet valittiin eduskuntaan 8[nbsp]500 äänellä vuonna 2007 ja 6[nbsp]700 äänellä vuonna 2011. Hän luopui eduskunnasta vuonna 2015. Pikavippien kieltämistä ajanut Kataja joutui viimeisenä kansanedustajakautenaan pikavippitoimijoiden hampaisiin. Hänen esiintymisestään päihtyneenä eduskunnan budjettikeskustelussa pikkujoulujen aikana nousi kohu maaliskuussa 2012. Hän sai osansa myös vaalirahakohusta, kun häntä epäiltiin lahjuksen vastaanottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä Rovaniemen kelkkatehdasjutussa vuonna 2010. Katajaa vastaan ei nostettu syytteitä. Kataja sai kyllikseen kansanedustajuudesta ja siirtyi asianajotoimisto Evershedsin osakkaaksi Poriin. Hän ei myöskään pitänyt kansanedustajan palkkiota riittävän kilpailukykyisenä. Kataja on kokoomuksen entinen varapuheenjohtaja ja hän profiloitui puolueen veroasiantuntijana.

Kansanedustajan paikkaan nähdään olevan mahdollisuuksia myös valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) talouspoliittisella erityisavustajalla Matias Marttisella, joka on ehdolla Raumalta. Hän sai viime vaaleissa 2[nbsp]300 ääntä. Marttinen on kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Raumalla. Hänellä on iso, koko vaalipiirin laajuinen tukitiimi. Viime vaaleissa varakansanedustajaksi ylsi Porin pitkäaikainen apulaiskaupunginjohtaja, diplomi-insinööri Kari Hannus 3[nbsp]200 äänellä. Hän on nyt eläkkeellä. Sampsa Kataja tuki viime vaaleissa Hannusta, mutta Kataja on tällä kertaa itse ehdolla. Porista ehdolla on myös rehtori Juha Vasama. Kaupunginvaltuuston kolmantena varapuheenjohtajana toimiva Vasama on nousussa, mutta miesehdokkaat syönevät toistensa ääniä Porissa. Myös Poliisiammattikorkeakoulun johtamisen lehtorin Mari Kaunistolan uskotaan keräävän ääniä Porista.

Kokoomuksen listalta ehdolla olevan sinisten porilaisen kansanedustajan Ari Jalosen äänimäärät ovat olleet laskussa jo viime eduskunta- ja kuntavaaleissa, joissa hän on ollut perussuomalaisten ehdokkaana. Hänen lähtökohtansa vaaleihin eivät ole hyvät. Lisäksi hän onnistui nakertamaan omaa uskottavuuttaan, kun hänen ehdokkuutensa kokoomuksen listalta julkistettiin. Kokoomus tiedotti Jalosen sitoutuvan olemaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä vaalien jälkeen, mikäli hän tulee valituksi. Siniset puolestaan tiedottivat, että Jalonen siirtyy lopulta siniseen eduskuntaryhmään. Kokoomuksen entisen kansanedustajan, varatuomari Jouni Lehtimäen äänimäärän ei uskota riittävän läpimenoon. Hän putosi eduskunnasta yhden kauden jälkeen vuonna 2003. Lehtimäkeä pidetään ristiriitaisena henkilönä, jota Porin kokoomus ei huolinut kuntavaaleissa listalleen. Sen vuoksi hän pyrki valtuustoon omalta listaltaan. Lehtimäki on kuitenkin saanut keskustan luopuvan kansanedustajan Kauko Juhantalon tueksi vaalimainoksiinsa.

Kokoomuksella ja RKP:llä on Kasitien vaaliliitto, mutta RKP:n ainoalla ehdokkaalla työnjohtaja Juho Kukkasmäellä ei ole läpimenomahdollisuuksia. Mikäli sinisten kannatus laskettaisiin mukaan vaaliliittoon Ari Jalosen listalla olon myötä, vaaliliitto saisi edelleen yhden paikan, mutta toinen paikka olisi jo hyvin lähellä. Listan tavoitteena on muuttaa valtatie 8 nelikaistaiseksi moottoritieksi koko matkaltaan Turusta Poriin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1552728269298{margin-top: 20px !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”220036″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ onclick=”zoom” css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”220035″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ onclick=”zoom” css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”220034″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ onclick=”zoom” css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Keskustan Timo Kallin tyttärelle yritetään periyttää ääniä

Keskusta saisi yhden paikan menettäen näin toisen paikkansa vaalipiirissä. Kummatkin keskustan istuvat kansanedustajat Kauko Juhantalo ja Timo Kalli luopuvat eduskunnasta. Myöskään varakansanedustajaksi jäänyt entinen kansanedustaja ja maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja ei ole ehdolla. Melkein 30 vuotta kansanedustajana toimineen Timo Kallin tytär Eeva Kalli yrittää nousta isänsä tilalle eduskuntaan. Eeva Kalli työskentelee yhteiskuntasuhteisiin ja vaikuttajaviestintään erikoistuneen Miltton Networksin toimitusjohtajana. Hän on tällä hetkellä äitiysvapaalla. Helsingissä asuvalla Kallilla on kakkoskoti kotiseudullaan Eurassa. Kalli on työskennellyt aiemmin muun muassa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) neuvonantajana ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) erityisavustajana.

Mahdollisena läpimenijänä pidetään myös kyläkoulun rehtoria Vesa Jalosta Eurajoelta. Hän sai viime eduskuntavaaleissa 2[nbsp]900 ääntä keskustan listalla. Jalonen on Satakunnan keskustan puheenjohtaja ja Eurajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja. Everstiluutnantti evp Tapio Huhtanen Porista sai viimeksi 2[nbsp]400 ääntä. Huhtanen erosi kuitenkin Porin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan paikalta vuosi sitten kyllästyttyään kunnallispolitiikan valtataisteluun. Esille nostetaan myös yrittäjä Martin Ylikännö Huittisista. Hän sai viime eduskuntavaaleissa 1[nbsp]300 ääntä. Ylikännö on Huittisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Hän toimi kymmenen vuotta Suomen sikayrittäjien puheenjohtajana.

Vasemmistoliitto saisi yhden paikan kuten viimekin vaaleissa. Istuvalla kansanedustajalla Jari Myllykoskella ei ole varteenotettavia haastajia. Nakkilasta kotoisin oleva Myllykoski työskenteli Metalliliiton työehtosihteerinä ennen valintaansa eduskuntaan vuonna 2011. Kuntavaaleissa vasemmistoliiton ykkönen Porissa oli insinööri Raisa Ranta 800 äänellä. Hän sai viime eduskuntavaaleissa 1[nbsp]900 ääntä. Ranta on 38-vuotias punavihreä kansalaisaktivisti.

Verkkouutisten ennuste on laadittu Ylen maaliskuun (7.3.2019) ja Helsingin Sanomien helmikuun (21.2.2019) mielipidemittausten perusteella. Kullekin puolueelle laskettu kannatus on keskiarvo näistä kahdesta gallupista. SDP:n kannatus on siten 21,1 %, kokoomuksen 17,4 %, keskustan 14,4 %, vihreiden 13,7 %, perussuomalaisten 12,4 %, vasemmistoliiton 8,8 %, RKP:n 4,5 %, kristillisdemokraattien 3,8 %, ryhmän muut 2,7 % ja sinisten 1,4 %.

Ennusteessa oletetaan, että vaalipiirikohtainen kannatuksen muutos noudattaa valtakunnallista kannatuksen muutosta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1552729371620{margin-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

LISÄYS 17.3.2019 kello 17.55: Lisätty juttuun, että mikäli sinisten kannatus laskettaisiin mukaan kokoomuksen ja RKP:n vaaliliittoon, vaaliliiton toinen paikka olisi vielä lähempänä.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)