[vc_row][vc_column][vc_column_text]Verkkouutisten vaalipiirikohtaisen laskelman mukaan keskusta saisi tulevissa eduskuntavaaleissa seitsemän kansanedustajaa Oulun vaalipiiristä. Vasemmistoliitto saisi kolme paikkaa ja kokoomus, SDP, vihreät ja perussuomalaiset kukin kaksi paikkaa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1549307060157{margin-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJpbmZvZ3JhbS1lbWJlZCUyMiUyMGRhdGEtaWQlM0QlMjJjODg0YzUxMC0xM2E3LTRmOGYtYTMyMS05MWIzYzcyOTM0YWMlMjIlMjBkYXRhLXR5cGUlM0QlMjJpbnRlcmFjdGl2ZSUyMiUyMGRhdGEtdGl0bGUlM0QlMjJvdWx1bi12YWFsaXBpaXJpLXBhaWthdC1lbm51c3RlJTIyJTNFJTNDJTJGZGl2JTNFJTNDc2NyaXB0JTNFJTIxZnVuY3Rpb24lMjhlJTJDdCUyQ3MlMkNpJTI5JTdCdmFyJTIwbiUzRCUyMkluZm9ncmFtRW1iZWRzJTIyJTJDbyUzRGUuZ2V0RWxlbWVudHNCeVRhZ05hbWUlMjglMjJzY3JpcHQlMjIlMjklNUIwJTVEJTJDZCUzRCUyRiU1RWh0dHAlM0ElMkYudGVzdCUyOGUubG9jYXRpb24lMjklM0YlMjJodHRwJTNBJTIyJTNBJTIyaHR0cHMlM0ElMjIlM0JpZiUyOCUyRiU1RSU1QyUyRiU3QjIlN0QlMkYudGVzdCUyOGklMjklMjYlMjYlMjhpJTNEZCUyQmklMjklMkN3aW5kb3clNUJuJTVEJTI2JTI2d2luZG93JTVCbiU1RC5pbml0aWFsaXplZCUyOXdpbmRvdyU1Qm4lNUQucHJvY2VzcyUyNiUyNndpbmRvdyU1Qm4lNUQucHJvY2VzcyUyOCUyOSUzQmVsc2UlMjBpZiUyOCUyMWUuZ2V0RWxlbWVudEJ5SWQlMjhzJTI5JTI5JTdCdmFyJTIwciUzRGUuY3JlYXRlRWxlbWVudCUyOCUyMnNjcmlwdCUyMiUyOSUzQnIuYXN5bmMlM0QxJTJDci5pZCUzRHMlMkNyLnNyYyUzRGklMkNvLnBhcmVudE5vZGUuaW5zZXJ0QmVmb3JlJTI4ciUyQ28lMjklN0QlN0QlMjhkb2N1bWVudCUyQzAlMkMlMjJpbmZvZ3JhbS1hc3luYyUyMiUyQyUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGZS5pbmZvZ3JhbS5jb20lMkZqcyUyRmRpc3QlMkZlbWJlZC1sb2FkZXItbWluLmpzJTIyJTI5JTNCJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] Viime eduskuntavaaleissa keskusta rohmusi yhdeksän kansanedustajan paikkaa Oulun vaalipiiristä. Puolue keräsi silloin yli 40 prosenttia vaalipiirissä annetuista äänistä. Pääministeriksi noussut Juha Sipilä (kesk.) sai lähes 31[nbsp]000 ääntä, mikä oli eniten koko maassa. Nyt vastaavanlaista Sipilä-ilmiötä ei ole ilmassa, ja pääministerin äänimäärän odotetaan laskevan reippaasti.
Valtakunnalliseksi puheenaiheeksi nousi muutama viikko sitten Oulussa paljastunut seksuaalirikosepäilyjen sarja. Uhrit ovat nuoria tyttöjä ja rikoksista epäillyt turvapaikanhakijoina Suomeen saapuneita miehiä. Pääministeri Sipilä lupaus antaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoille vuonna 2015 muistetaan Oulussa ikävässä valossa.
Ylen tammikuun mielipidemittauksen mukaan keskustan kannatus on laskenut erityisesti Oulun vaalipiirissä. Verkkouutisten laskelman mukaan keskustan paikkamäärä olisi putoamassa kahdella. Jos keskustan kannatus romahtaa muuta maata pahemmin Oulun vaalipiirissä, silloin seuraavasta lisäpaikasta taistelevat tasaväkisesti kokoomus, vasemmistoliitto ja SDP.
Keskustan istuvista kansanedustajista ehdolla on Sipilän lisäksi vuodesta 1999 eduskunnassa istunut haapaveteläinen Antti Rantakangas, jonka äänimäärä putosi tuhannella 6[nbsp]000:een viime eduskuntavaaleissa. Ehdolla on myös Ylivieskan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Juha Pylväs, joka sai viimeksi 5[nbsp]900 ääntä. Viimeisenä 4[nbsp]500 äänellä läpimennyt kansanedustaja Ulla Parviainen yrittää uusia paikkansa. Hän sai kuntavaaleissa vasta neljänneksi eniten ääniä keskustan listalta Kuusamossa. Toiselta varasijalta eduskuntaan noussut Hanna-Leena Mattila on myös ehdolla. Hän oli kuntavaaleissa keskustan ykkönen Raahessa.
Samaan vaalipiiriin kuuluvan Kainuun maakunnan puolelta ehdolla on kansanedustaja Marisanna Jarva, joka nosti viime eduskuntavaaleissa kannatustaan parilla tuhannella. Hän oli kuntavaaleissa 2017 Paltamon ykkönen. Ehdolla on myös kansanedustaja Timo Korhonen, jonka kuntavaalitulos Sotkamossa jäi vaatimattomaksi. Kainuusta ehdolla on myös 31-vuotias agrologi Tuomas Kettunen, joka oli kuntavaaleissa Kuhmon ääniharava. Keskustan nouseva kyky toimii Kuhmossa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja kirkkovaltuuston puheenjohtajana.
Takaisin eduskuntaan pyrkii yhden kauden kansanedustajana 2003-2007 toiminut Riikka Moilanen, joka keräsi Oulussa keskustan listalla eniten ääniä kuntavaaleissa. Hän joutui viime syksynä negatiivisen julkisuuden kohteeksi kutsuttuaan vahingossa Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa päihteidenkäyttäjiä ”ihmisroskaksi”. Kohun seurauksena Moilasen työsuhde Pihlajalinna Oulun toimitusjohtajana päätettiin.
Keskustan listalla viimeksi toiseksi eniten, yli 9[nbsp]000 ääntä kerännyt konkarikansanedustaja Tapani Tölli ei asetu enää ehdolle. Lääkäritaustainen kansanedustaja Niilo Keränen ei ole ehdolla, kuten ei myöskään eduskunnasta Euroopan parlamenttiin Paavo Väyrysen tilalle viime kesänä siirtynyt Mirja Vehkaperä. Vehkaperän tilalle eduskuntaan nousi Eija Nivala, joka piipahti eduskunnassa vain jättämässä vapautuspyyntönsä edustajan toimesta tultuaan valituksi Ylivieskan kirkkoherraksi. Nämä neljä luopujaa keräsivät viimeksi neljäsosan keskustan äänistä Oulun vaalipiirissä.
Vasemmistoliitto himoitsee neljää paikkaa
Vasemmistoliitto on nappaamassa lisäpaikan Oulun vaalipiiristä, mikä nostaisi paikkaluvun kolmeen. Puolue tavoittelee neljättäkin paikkaa. Vasemmistoliitolla on ehdolla kaksi kovaa nimeä: kansanedustaja Hanna Sarkkinen ja europarlamentaarikko, entinen ministeri ja presidenttiehdokas Merja Kyllönen.
Hanna Sarkkinen oli kuntavaaleissa Oulun äänikuningatar 3[nbsp]600 äänellä, ja hänestä povataan vaalipiirin äänikuningatarta tulevissa eduskuntavaaleissa. Jo viimeksi Sarkkinen sai 9[nbsp]600 ääntä, mikä oli toiseksi eniten vaalipiirissä Juha Sipilän jälkeen. 30-vuotiasta Sarkkista luonnehditaan punavihreäksi, joka osaa puhutella paitsi yliopistoihmisiä, niin myös työväkeä, sekä miehiä että naisia.
Kainuun puolelta Suomussalmelta kotoisin oleva Merja Kyllönen sai Oulun vaalipiiristä 16[nbsp]000 ääntä eurovaaleissa 2014. Presidentinvaaleissa 2018 hän keräsi Oulun alueelta 12[nbsp]600 ääntä. Rempseäpuheinen Kyllönen miellyttää kokoomuslaisiakin. Eduskunnan lisäksi Kyllönen on ehdolla myös Euroopan parlamenttiin toukokuussa. Lehtihaastattelussa hän on sanonut olevansa kiinnostuneempi mepin paikasta kuin kansanedustajan paikasta.
Vasemmistoliiton listalta ehdolla on myös istuva kansanedustaja Katja Hänninen. Kuntavaaleissa hän sai vasta toiseksi eniten ääniä Raahessa vasemmistoliiton listalta. Hännisen kanssa kolmannesta paikasta kisaa viime vaaleissa eduskunnasta varasijalle tippunut Risto Kalliorinne, joka on uudessa nosteessa. Hänet valittiin joulukuussa Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtajaksi ja PAMin hallituksen puheenjohtajan Ann Selinin henkilökohtaiseksi varajäseneksi. Nykyisin Oulussa vaikuttava Kalliorinne on kotoisin Raahesta.
Kokoomuksella on vaaliliitto RKP:n kanssa Oulun vaalipiirissä. Kokoomus olisi saamassa kaksi paikkaa, kuten viime vaaleissa. Puolue haaveilee kolmannestakin paikasta. Ehdolla ovat molemmat istuvat kansanedustajat, puolueen varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie Oulusta ja Eero Suutari Kajaanista. Kainuun puolelta oleva Suutari sai viimeksi 3[nbsp]300 ääntä, mikä oli 200 ääntä vähemmän kuin 2011. Myös kuntavaaleissa hänen äänimääränsä oli laskussa.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row gap=”20″ css=”.vc_custom_1548082672902{margin-top: 20px !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”210413″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”210415″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”210414″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″ css_animation=”fadeInUpBig”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Kokoomuksella kolme kovaa haastajaa Oulussa
Kokoomus saa Oulun kaupungista 60 prosenttia äänistään. Mari-Leena Talvitien äänimäärä nousi lähes kahdella tuhannella 4[nbsp]600 ääneen viime eduskuntavaaleissa, mutta kuntavaaleissa hän sai Oulussa vasta kolmanneksi eniten ääniä kokoomuksen listalla, 900 ääntä. Talvitie kiertää toisaalta ahkerasti vaalipiiriä.
Oulussa kokoomuksella on kolme kovaa haastajaa. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, majuri evp ja entinen nyrkkeilijä Juha Hänninen sai kuntavaaleissa peräti 2[nbsp]000 ääntä. Kokoomuksen kaupunginhallitusryhmää vetää eläkkeelle jäänyt yrittäjä Jarmo Husso, joka sai kuntavaaleissa 1[nbsp]400 ääntä. Lisäksi Ouluun on siirtynyt valtuustoryhmän vetäjäksi Kempeleen entinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, 28-vuotias Janne Heikkinen. Heillä kaikilla on hyvät pohjat jo viime eduskuntavaaleista.
SDP on saamassa kaksi paikkaa eli puolueen paikkamäärä kasvaisi yhdellä. Puolueen kirkas tähti on kansanedustaja Tytti Tuppurainen, joka sai viime eduskuntavaaleissa 7[nbsp]700 ääntä. Kuntavaaleissa hän sai 1[nbsp]700 ääntä Oulussa. Puolueen toinen edustajapaikka on tyrkyllä viime vaaleissa varasijalle jääneelle entiselle kansanedustajalle Raimo Piiraiselle Kajaanista. Piirainen on eläkkeelle jäänyt veturinkuljettaja.
SDP:llä on vaikeuksia saada kovia nimiä listallensa Oulun vaalipiirissä. Vapaana on yhä viisi paikkaa. SDP:n pää-äänenkannattajan Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi harkitsee vielä ehdokkuutta. Hän jäi viime eduskuntavaaleissa varasijalle.
Vihreät on nostamassa paikkamääräänsä kahteen. Vihreiden ainut istuva kansanedustaja Hanna Halmeenpää ei asetu ehdolle perhesyiden vuoksi. Viime vaaleissa varasijalle jäi innokas luonnonsuojelija Mika Flöjt, joka oli vihreiden listan ykkönen kuntavaaleissa Kuusamossa. Ehdolla on myös Oulun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja valtuustoryhmän puheenjohtaja, arkkitehti Jenni Pitko, joka sai viime eduskuntavaaleissa vain sata ääntä vähemmän kuin Flöjt. Kuntavaaleissa Pitko oli vihreiden ääniharava Oulussa 1[nbsp]300 äänellä.
Paluuta eduskuntaan yrittää entinen vihreiden kansanedustaja Satu Haapanen, joka sai kuntavaaleissa Oulussa 700 ääntä. Kainuun puolelta ehdolla on diplomi-insinööri Silja Keränen, joka oli kuntavaaleissa Kajaanin ääniharava. Hän sai viime eduskuntavaaleissa 1[nbsp]300 ääntä.
Perussuomalaiset ratsastavat maahanmuuttokritiikillä
Perussuomalaisten paikkamäärä on tippumassa viime vaalien kolmesta paikasta kahteen. Oulun seksuaalirikosvyyhti tuli kuin tilauksesta perussuomalaisille. Ehdolla ovat molemmat istuvat kansanedustajat Olli Immonen ja Ville Vähämäki. Sekä Immosen että Vähämäen äänimäärä laski viime eduskuntavaaleissa 1[nbsp]500-1[nbsp]700 äänellä. Kuntavaaleissa Ville Vähämäki sai vasta viidenneksi eniten ääniä perussuomalaisista ehdokkaista. Vähämäki on ollut julkisuudessa asumisjärjestelyjensä vuoksi. Hän nosti eduskunnalta korotettua kulukorvausta kakkosasunnosta, joka paljastui saunatilaksi. Vähämäkeä epäillään törkeästä petoksesta.
Olli Immonen kuuluu alkuperäisiin halla-aholaisiin, jotka allekirjoittivat kriittisen maahanmuuttopoliittisen ohjelman, nuivan vaalimanifestin, vuoden 2011 vaalien alla. Hän on kansallismielisen Suomen Sisun puheenjohtaja ja vastustaa monikulttuurisuutta. Immosen eduskunta-avustaja Jenna Simula oli perussuomalaisten ääniharava kuntavaaleissa Oulussa 1[nbsp]200 äänellä. Simula keräsi jo viime eduskuntavaaleissa 2[nbsp]500 ääntä. Myös Simula kuuluu Suomen Sisuun, on maahanmuuttovastainen ja vaatii suomalaisten etujen ajamista päätöksenteossa.
Perussuomalaisten listalta ehdolla on myös julkisuuspelin taitava Sebastian Tynkkynen, joka tuli aikoinaan tunnetuksi Big Brother -ohjelmasta. Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajana hän ajautui konfliktiin silloisen puolueen puheenjohtajan Timo Soinin kanssa hallituksessa pysymisestä ja tuli erotetuksi puolueesta vuonna 2015. Hänen jäsenyytensä palautettiin myöhemmin. Tynkkynen on tuonut julki parisuhteensa tummaihoisen miehen kanssa, mikä voi olla ongelma monille potentiaalisille äänestäjille. Parisuhteensa vuoksi Tynkkynen erotettiin helluntaiseurakunnasta.
Perussuomalaisten listan viime eduskuntavaalien ykkönen oli nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, joka keräsi 6[nbsp]600 ääntä. Mattila edustaa nykyisin sinisiä. Siniset ovat saaneet solmittua Oulun vaalipiiriin vaaliliiton kansalaispuolueen kanssa. Ehdolla on myös kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, joka on saanut keskustan listalla hyvin ääniä eduskuntavaaleissa 2003 ja 2007. Vaaliliitosta huolimatta sinisten ja kansalaispuolueen äänet eivät näytä riittävän kansanedustajan paikkaan.
Verkkouutisten ennuste on laadittu Ylen (10.1.2019) ja Helsingin Sanomien (16.1.2019) tammikuun mielipidemittausten perusteella. Kullekin puolueelle laskettu kannatus on keskiarvo näistä kahdesta gallupista. SDP:n kannatus on siten 21,1 %, kokoomuksen 19,6 %, keskustan 15,9 %, vihreiden 13,3 %, perussuomalaisten 10,0 %, vasemmistoliiton 9,5 %, kristillisdemokraattien 4,1 %, RKP:n 3,4 %, ryhmän muut 2,4 % ja sinisten 1,1 %.
Ennusteessa oletetaan, että vaalipiirikohtainen kannatuksen muutos noudattaa valtakunnallista kannatuksen muutosta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]