Entinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja professori Alexander Stubb (kok.) nousivat kärkisijoille Verkkouutisten gallupissa, jossa kysyttiin pätevintä henkilöä presidentin tehtävään. Ykkössijalle kyselyssä nousi valitsijayhdistyksen kautta ehdokkuutta tavoitteleva Pekka Haavisto 27 prosentin kannatuksella. Toiseksi pätevimmäksi arvioitiin kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb, jonka kannatus oli 21 prosenttia. Kolmanneksi tuli valitsijayhdistyksen ehdokas, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) 15 prosentin kannatuksella.
Verkkouutiset selvitti Taloustutkimuksella suomalaisten näkemyksiä ehdokkaiden pätevyydestä presidentin tehtävään. Vastaajille kerrotiin lyhyt johdanto presidentin tehtävänkuvasta ja pyydettiin sen jälkeen nimeämään luetelluista ehdokkaista pätevin.
– Selkeästi tässä arvostetaan kokemusta politiikasta ja ulkopolitiikasta, kun kyselyn kärjessä on kaksi entistä ulkoministeriä, kommentoi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kyselyn tuloksia.
Tutkimusjohtaja huomauttaa, ettei Verkkouutisten kyselyn tuloksia voi verrata perinteisiin presidenttigallupeihin, joissa vastaajilta on kysytty, ketä he äänestäisivät presidentiksi. Ei ole välttämättä selvää, että vastaaja haluaisi äänestää presidentiksi mielestään pätevintä ehdokasta.
– Tulokset ovat kuitenkin hyvin paljon suunnassa sen kanssa, minkälaisia nämä viimeisimmät kannatuskyselyt ovat olleet. Eli Haavisto ja Stubb erottuvat muista.
Aaltola jäi kärkikolmikosta
Kärkikolmikosta jäi kyselyssä selvästi jälkeen Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, jota piti pätevimpänä presidentin tehtävään kahdeksan prosenttia vastanneista. Suunnilleen samoissa luvuissa oli eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) seitsemän prosentin kannatuksella.
Poliittisesti sitoutumaton Aaltola pyrkii ehdolle valitsijayhdistyksen kautta ja Halla-aho on perussuomalaisten presidenttiehdokas.
– Aaltola ja Rehn ovat olleet aika tasaisia presidenttikannatusgallupeissa, joissa on kysytty, ketä äänestäisi presidentiksi. Pätevyydestä kysyttäessä näyttäisi siltä, että tausta politiikassa yhdistettynä jonkinlaiseen nosteeseen presidentinvaalikampanjassa – näillä olisi vaikutusta, pohtii Turja.
Verkkouutisten kyselyssä Haavistoa pitivät presidentiksi pätevimpänä enemmän naiset kuin miehet, kun taas Stubb keräsi tasaisesti kannatusta molemmilta sukupuolilta. Haaviston kannatus oli suurinta 25–34 -vuotiaiden ikäluokassa kun taas Stubbia kannatettiin eniten 35–49-vuotiaiden sekä eläkeiän ylittäneiden joukossa.
Vihreitä äänestävien lisäksi Haavisto sai Verkkouutisten kyselyssä laajalti tukea etenkin SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajilta. SDP:n kannattajista 47 prosenttia piti Haavistoa pätevimpänä presidentin tehtävään, kun vasemmistoliiton tukijoista näin ajatteli 42 prosenttia.
Kokoomuksen kannattajien joukossa Stubb oli suosituin, mutta keräsi laajalti tukea myös Rkp:n äänestäjiltä. Heistä 43 prosenttia piti Stubbia pätevimpänä presidentin tehtävään.
Verkkouutisten kyselyssä kolmantena olevaa Olli Rehniä pidettiin pätevimpänä selkeästi keskustan kannattajien joukossa. Poliittisesti sitoutumaton Mika Aaltola sai kyselyssä eniten tukea perussuomalaisten kannattajilta, joista 14 prosenttia piti häntä pätevimpänä presidentiksi.
Taloustutkimus selvitti suomalaisten näkemyksiä Verkkouutisten toimeksiannosta puhelinhaastatteluina osana Telebus-tiedonkeruuta. Presidenttikyselyyn, jossa kohderyhmänä olivat 18-79-vuotiaat, vastasi noin tuhat suomalaista. Tiedot kerättiin 18.9-26.9.2023. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan 2,8 prosentiyksikköä suuntaansa.
Satu Schauman, Juha-Pekka Tikka