Tasavallan presidentti Alexander Stubb ei allekirjoita amerikkalaislehti Wall Street Journalin jutun kovia väitteitä Itämeren kaapelirikosta.
– Minulla olevan tiedon pohjalta on hirveän vaikea jakaa The Wall Street Journalin tulkintaa tapahtuneesta, Stubb kommentoi Helsingin Sanomille JEF-maiden kokouksessa Tallinnassa.
HS kuvaa tästä löytyvässä jutussaan WSJ:n ”spekulaation” selvästi häirinneen Stubbia.
– Täytyy myöntää suoraan, jos näin voi sanoa, että WSJ:llä on mielenkiintoisia uutisia viime aikoina. Muun muassa siitä kävivätkö, [Vladimir] Putin ja [Donald] Trump keskusteluja. Sitäkään ei ole voitu todentaa.
Verkkouutiset kertoi WSJ:n artikkelin hurjista väitteistä ensin tässä. Jutussa muun muassa sanottiin lähteisiin viitaten, että Itämeren kaapelirikkoon kytketyn kiinalaislaiva Yi Peng 3:n kapteeni otti vastaan ohjeita Venäjän tiedustelulta. WSJ:n lähteiden mukaan viranomaiset eivät myöskään haluaisi julkisesti syyttää Venäjää, jotta kansalaisiin ei valettaisi paniikkia.
Yi Pengin epäillään katkaisseen C-Lion1- ja Arelion-yhtiön datakaapelit tahallisesti marraskuun puolivälissä.
Saman WSJ:n toimittajan aiemmassa artikkelissa esitettiin puolestaan tämän vuoden toukokuussa vähintään yhtä räjähtäviä väitteitä Balticconnector-kaasuputken katkaisusta. Jutussa kerrottiin, että putken tuhoamisesta ankkurillaan epäilty kiinalaislaiva Newnew Polar Bearilla oli tapahtuma-aikaan venäläinen miehistö. Asia todettiin artikkelissa faktana peräti kahteen kertaan.
Mediassa levisi lokakuussa 2023 huhuja Kaliningradissa tapahtuneesta miehistönvaihdosta. Mitään tukea väitteille ei kuitenkaan tämän jälkeen ollut tullut ennen WSJ:n alkukesän artikkelia.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Verkkouutiset lähestyi tuolloin jutun kirjoittanutta toimittajaa sähköpostitse ja tiedusteli asiaa. Viestiin ei vastattu.
Keskusrikospoliisi puolestaan tyrmäsi jutussa täysin faktana kuvatun venäläismiehistön spekulaatioiksi.
– Meidän tutkintamme näkökulmasta kyseessä ovat pelkät spekulaatiot, joihin emme ota kantaa tässä vaiheessa, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jan Aarnisalo KRP:stä muotoili Verkkouutisten haastattelussa.
WSJ:n silloisesta jutusta saattoi saada helposti käsityksen, että tieto miehistönvaihdosta olisi peräisin suomalaisilta. Tämän Aarnisalo torjui täysin.
– Me pelaamme faktojen pohjalta. Päätutkintalinja on ennallaan, kuten aiemmin tiedotettu, ei ole muuttunut. Tutkinta on edennyt, hän jatkaa.
Aarnisalo kertoi myös, ettei ainakaan tuolloin ollut ”mitään tietoa muiden tahojen osallisuudesta”.
Toisin kuin paikalta poistumaan päässyt Newnew Polar Bear, on Yi Peng 3 -rahtilaiva puolestaan ollut pysäytettynä Tanskan lähellä jo viikkokausia.
Verkkouutiset kertoo aluksen erikoisesta tilanteesta tässä jutussa.
Kiina on sallinut laivan pysäyttämisen, mutta miehistön jäsenten kuulusteluun ja alukselle nousemiseen ei ole toistaiseksi annettu tällaisen kansainvälisen lain nojalla edellyttämää lupaa.
LUE MYÖS:
Väite yhteydestä Kremliin – täällä Yi Peng 3 -laiva odottaa edelleen
USA:ssa kovia väitteitä Suomenlahden putkirikosta – KRP tyrmää spekulaatioiksi