Venäjän kerrotaan laukaisseen avaruuteen juuri ennen Ukrainan sodan alkua satelliitin, jonka oli tarkoitus kokeilla uudessa avaruusaseessa käytettäviä komponentteja.
Kremlin uskotaan suunnittelevan satelliittien vastaista laitetta, joka voitaisiin mahdollisesti varustaa ydinaseella. Toisen teorian mukaan kyseessä olisi ydinkäyttöinen avaruusalus.
Wall Street Journal -lehden haastattelemien hallintolähteiden mukaan suunnitelma on aiheuttanut viime kuukausina yhä kasvavaa huolta presidentti Joe Bidenin hallinnossa ja kongressissa. Moskovassa halutaan asejärjestelmä, joka antaisi kyvyn tuhota ydinräjäytyksellä satoja satelliitteja matalalla kiertoradalla.
Kosmos-2553-testisatelliitti laukaistiin 5. helmikuuta 2022. Se kiertää edelleen Maata epätavallisella kiertoradalla. Yhdysvallat uskoo satelliitin tehneen salaista tutkimus- ja kehitystyötä uutta asejärjestelmää varten, vaikka siitä ei ole ydinkäyttöisiä komponentteja. Kremlin väitettä laitteen tieteellisestä tarkoituksesta ei pidetä uskottavana.
Konfliktitilanteessa uusi asejärjestelmä voisi uhata sekä kaupallisia että asevoimien satelliitteja. Kohteena voisivat olla myös tuhannet SpaceX:n Starlink-minisatelliitit, jotka ovat kriittisen tärkeitä Ukrainan asevoimille.
Osa WSJ:n lähteistä kuvailee Kosmos-2553:tä aseen prototyypiksi, mutta muut uskovat, ettei hanke ole vielä niin pitkällä. Kreml on kiistänyt väitteet avaruusaseista. Presidentti Vladimir Putin sanoi helmikuussa, että Venäjä on aina vastustanut ydinaseiden sijoittamista avaruuteen.
Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa luokittelee Kosmos-2553:n Venäjän asevoimien mahdolliseksi tutkatiedustelusatelliitiksi. NPO Mashinostrojenija -yhtiön suunnittelema laite laukaistiin Plesetskin kosmodromilta.
Yhdysvallat ja Japani esittivät huhtikuussa YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselmaa, jossa olisi vahvistettu kaikkien maiden sitoutuminen vuoden 1967 avaruuden yleissopimukseen. Venäjä kaatoi sen veto-oikeudellaan ja perusteli asiaa sillä, ettei päätöslauselmassa puhuttu kaikkien avaruusaseiden kiellosta.
Venäjä on kieltäytynyt satelliittiaseita koskevista kahdenvälisistä keskusteluista Yhdysvaltojen kanssa.