Energiakriisi on muuttanut suomalaisten energia-asenteita. Muutokset ovat merkittäviä. Energiateollisuus ry:n Iro Researchilla teettämän energia-asenne -tutkimuksen mukaan sähköstä halutaan kotimainen, toimitusvarma, hiilineutraali vientituote.
Ydinvoiman kannatus on kokenut kaikkein dramaattisimman muutoksen. Sen kokonaiskannatus on noussut peräti 83 prosenttiin.
Viime vuonna puolet vastaajista halusi ydinvoimaa lisää, ja neljännes piti nykyistä määrää sopivana. Tänä vuonna lisääjien määrä oli 63 prosenttia ja määrää sopivana pitävien lukema 18 prosenttia.
Yhteenlaskettu kannatus nousi 74 prosentista 83 prosenttiin. Esimerkiksi vuonna 2016 yhteenlaskettu kannatus oli 59 prosenttia.
Ydinvoiman kannatus on noussut kaikissa kansalaisryhmissä sukupuolesta, asuinkunnasta, iästä ja poliittisesta katsomuksesta riippumatta. Ydinvoiman laajaa suosiota kuvaa se, että vähiten ydinvoimaa kannattavien vihreiden keskuudessakin ydinvoiman kannatus on 72 prosenttia.
Aurinko- ja tuulivoiman suosio on säilynyt korkealla. Vesivoiman suosio nousi hieman varovaisemmin, vuoden 2021 87 prosentista 89 prosenttiin. Siirtymät olivat suurempia kannatuksen sisällä. Niiden, jotka kannattavat vesivoiman lisärakentamista, osuus nousi 54 prosentista 62 prosenttiin.
Myös kotimaisen turpeen suosio kasvoi pitkän kannatustaantuman päätteeksi. Turpeen käytön lisäämisen kannatus oli yli kaksinkertaistunut 29 prosenttiin, ja kokonaiskannatus kohonnut 32 prosentista 49 prosenttiin.
– Yleensä asenteet muuttuvat hitaasti. Venäjän hyökkäys ja energiakriisi ovat muuttaneet asenteita poikkeuksellisen paljon ja nopeasti. Nyt halutaan selkeästi lisää kotimaista ja päästötöntä tuotantoa, ja se on tulevien, energiakriisin taltuttamiseen tarvittavien investointien kannalta todella hyvä asia, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jäljet näkyvät asenteissa monellakin tavalla. Maakaasun suosio energialähteenä on suorastaan sukeltanut. Bioenergiaan liittyen on käyty kriittistä yhteiskunnallista keskustelua, mutta puun käyttö energianlähteenä nauttii samanlaista suosiota kuin edellisenäkin vuonna.
Energia-omavaraisuutta pidetään tärkeimpänä energiapolitiikan tavoitteena, jopa tärkeämpänä kuin kohtuullista energian hintaa. Lämmön toimitusvarmuuden kannalta merkittävän turpeen lisäkäyttö saa ymmärrystä osakseen, vaikka se tuottaakin päästöjä.
Ilmastonmuutosta vastaajat pitävät edelleen lähes yhtä merkittävänä ihmiseen kohdistuvana uhkana kuin viime vuonna, mutta vertailussa sen suosio jää omavaraisuuden, uusiutuvan energian lisäämisen ja toimitusvarmuuden taakse.
Energiateollisuus teettää energia-asennetutkimuksen vuosittain. Kyselyitä on tehty vuodesta 1983. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin paneelissa 14.10.-2.11.2022 välisenä aikana, otos on tuhat suomalaista.