Vastaajista 36 prosenttia nostaa nyt työllisyyden kolmen tärkeimmän teeman joukkoon, kun vuosi sitten vastaava osuus oli 24 prosenttia.
Muista teemoista erityisen moni nostaa tärkeimpien joukkoon terveydenhuollon (63 %), koulutuksen (35 %) ja julkisen talouden (31 %). Nämä teemat ovat pysyneet tärkeimpien joukossa hallituskauden alusta alkaen.
Vastaavasti luottamuksessa terveydenhuoltoon ja koulutukseen on tapahtunut selvää laskua verrattuna Kansalaispulssi-kyselyn alkuun vuonna 2020. Tuolloin kumpaankin luotti ainakin melko paljon noin 90 prosenttia, kun nyt sama luku on terveydenhuollon osalta 60 ja koulutuksen 70.
– Vaikka luottamus terveydenhuoltoon ja koulutukseen on melko kaukana huippulukemistaan, laskusuunta on kuitenkin tänä vuonna tasaantunut. Keskimääräistä heikompi luottamus näihin kumpaankin korostuu etenkin pienituloisilla vastaajilla, sanoo johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.
Stressin kokeminen on yleistynyt huomattavasti nuorten ikäryhmissä. Nyt 15-29-vuotiaiden ikäryhmästä noin 40 prosenttia kokee melko paljon stressiä, kun vielä 2020 vastaava osuus oli noin 25 prosenttia. Erityisesti nuorten naisten stressi on kohonnut.
Moni kuullut Häiriö- ja kriisitilanteiden oppaasta, harva tutustunut siihen
Uutena aiheena joulukuun Kansalaispulssissa kysyttiin häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisesta.
Tulosten perusteella yli puolet suomalaisista on kuullut marraskuussa julkaistusta, koko väestölle suunnatusta Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen oppaasta, mutta harvempi kuin joka kymmenes on tutustunut siihen itse.
Vastaajista 41 prosenttia kokee varautumisohjeiden vahvistavan turvallisuuden tunnetta, kun taas yhdeksän prosenttia kokee niiden vaikutuksen turvallisuuden tunnetta heikentävänä.
Kyselyaineisto on kerätty 15–74-vuotiaiden mannersuomalaisten keskuudesta verkkokyselynä aikavälillä 3.12.–9.12.2024. Aineiston on kerännyt Tilastokeskus.