Sirpa Pietikäisen mukaan joskus suurin sydämen sivistys on löytynyt juuri heistä, joita kirjaviisautta arvostava yhteiskuntamme ei aina edes huomaa. PIXABAY

Yhdessä kohti sivistyksen juhlavuotta

BLOGI

Kirjoittajan mukaan jokaisen kannattaa pohtia, mitä sivistys itselleen tarkoittaa.
Picture of Sirpa Pietikäinen
Sirpa Pietikäinen
Sirpa Pietikäinen on europarlamentaarikko.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pirates of the Caribbean -elokuvissa Bermudan kolmiolla oli kohtalokas merkitys elokuvien juonelle, yhteiskunnassa tämän kohtalon kolmion muodostavat demokratia, sosiaalinen tasa-arvo sekä kulttuuri ja sivistys. Tämä kohtalon kolmio ei kuitenkaan muuta ihmisiä kuolleiden ja kummitusten sekoitukseksi, vaan takaa yhteiskunnan toimintaedellytykset. Vuosi 2024 on nimetty sivistyksen juhlavuodeksi, mikä antaakin syytä pohdiskella sivistyksen merkitystä tarkemmin.

Ei ole vain yhtä sivistystä. Sivistynyt ihminen naapurikorttelissa tietää ja tuntee hyvin erilaisia asioita kuin sivistynyt ihminen omassa pihapiirissä. Ollakseen sivistynyt, ei siis tarvitse tietää kaikesta kaikkea – eikä kukaan voikaan yltää tällaisiin saavutuksiin. Sivistys tulee kokemuksen ja oppimisen kautta, kun ihminen kasvaa tunnistamaan omia tunteitaan, ymmärtämään ja arvostamaan muiden tunteita, kokemaan empatiaa ja ymmärtämään ja arvostamaan erilaisia arvomaailmoja. Sivistys ei ole pelkästään erilaisuuden sietämistä, vaan erilaisuudesta innostumista ja siihen uteliaasti suhtautumista.

Onkin aiheellista muistuttaa sydämen sivistyksestä, hyvistä käytöstavoista ja kunnioituksesta muita kohtaan: olen tavannut korkeakoulutettuja ihmisiä, jotka eivät kykene tai halua kunnioittaa muiden tunteita ja kokemuksia, kun taas joskus suurin sydämen sivistys on löytynyt juuri heistä, joita kirjaviisautta arvostava yhteiskuntamme ei aina edes huomaa. 

Sivistys onkin ennen kaikkea sisäistä intoa ja uteliaisuutta. Utelias mieli on innokas oppimaan uutta ja ymmärtämään maailmaa laajemmin. Uutisten ja ympäröivän maailman seuraaminen sekä kiinnostus tieteisiin ja taiteisiin kielivät uteliaisuudesta, jota etenkin taide ja kulttuuri parhaimmillaan paitsi ruokkivat, myös kasvattavat. Taide voi kertoa meille asioita, joihin sanat eivät pysty – monille pelkästään Finlandia-hymnin sävelen kuuleminen nostaa tunteita pintaan, eikä Jean Sibeliuskaan edes tarkoittanut teostaan laulettavaksi.

Ajankohtaisiin tapahtumiin liittyy olennaisesti myös mediakriittisyys sekä halu arvioida tiedon todenperäisyyttä. Sivistynyt ihminen pohtii kuulemaansa ja näkemäänsä, ja arvioi itse lähteiden luotettavuutta. 

Sivistyksen juhlavuoden kunniaksi jokainen voisikin pohtia, mitä sivistys tarkoittaa juuri itselle. Sivistys paitsi rikastuttaa elämää, se myös lisääntyy, kun sitä käytetään. Jokaisen ei tarvitse katsoa tai tuntea Pirates of the Caribbean -elokuvia, mutta jotta emme itse muutu ihmisyyden varjoiksi, jokainen meistä tarvitsee sivistystä jossain muodossa. Sivistystä tarvitaan myös sivilisaation rakentamiseksi – ilman sivistystä meillä ei ole sivilisaatiota, ilman sivilisaatiota meillä ei ole yhteiskuntaa.

Uusia ideoita voi saada esimerkiksi sivistyksen teemavuoden kalenterista, josta löytyy vinkkejä mitä erilaisempiin sivistyksen harjoittamisen muotoihin. Oikein hyvää sivistyksen juhlavuotta kaikille!

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)