– Harjoitukset vahvistavat liittouman kykyä yhteiseen operointiin ja taisteluvoiman rakentamiseen sekä sen keskittämiseen Suomen alueelle, kertoo Maavoimat tiedotteessaan.
Kevään harjoituskokonaisuuteen osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä ja henkilökuntaa Maavoimien joukko-osastoista, muista puolustushaaroista ja Rajavartiolaitoksesta.
Harjoituksiin ottaa osaa myös merkittävä määrä Nato-liittolaismaiden sotilaita ja kalustoa. Yhteensä kevään aikana harjoitutetaan yli 20 000 sotilasta tehtäviinsä kotimaan puolustukseen sekä yhteistoimintaan liittouman joukkojen kanssa.
Kansainvälisten osallistujien ja kaluston määrä Suomessa vaihtelee harjoituskohtaisesti.
Panssariprikaati käynnistää sarjan
Harjoituskokonaisuuden käynnistää Panssariprikaatin johtama Mighty Arrow 25 -harjoitus, joka järjestetään Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueella Niinisalossa 24.4.-13.5.
Mighty Arrow 25 kehittää Maavoimien mekanisoitujen joukkojen valmiutta ja suorituskykyä sekä yhteistoimintakykyä liittouman joukkojen kanssa. Harjoitukseen osallistuu noin 2 600 sotilasta, joista suurin osa on varusmiehiä.
Panssariprikaatin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Karjalan prikaatista, Utin Jääkärirykmentistä, Jääkäriprikaatista, Porin prikaatista, Maasotakoululta, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta ja 2. Logistiikkarykmentistä.
Suomalaista harjoitusjoukkoa vahvistaa noin 300 Naton sotilasta Britanniasta, Latviasta, Virosta ja Saksasta.
Harjoitus kehittää Naton mekanisoitujen joukkojen toiminnan lisäksi yhteistoimintaa ilmatuen kanssa Britannian AH-64E -taisteluhelikoptereiden tuodessa Pohjankankaalla vuosittain järjestettävälle harjoitukselle uudenlaisen ilmaelementin.
Kevään ilmapuolustusharjoitus Mallet Strike 25 -harjoitus järjestetään Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella 13.−22.5. Harjoituksen tavoitteena on koko ilmapuolustusjärjestelmän harjoituttaminen, puolustushaarojen välisen yhteistoiminnan tiivistäminen sekä ilmapuolustuksen yhteensopivuuden kehittäminen liittolaisten kanssa.
Harjoitukseen osallistuu noin 1 700 sotilasta Ilmasotakoululta, Karjalan prikaatista, Panssariprikaatista, Jääkäriprikaatista, Utin jääkärirykmentistä, Maasotakoulusta, Pääesikunnan alaisista laitoksista ja Rajavartiolaitoksesta.
Noin puolet osallistujista on varusmiehiä. Lisäksi harjoitukseen osallistuu Britannian asevoimien AH-64E -taisteluhelikopteriosasto.
Tykistöllä Northern Strike 25 -harjoitus
Kainuun prikaatin johtama tykistön ampumaharjoitus Northern Strike 25 -harjoitus järjestetään 12.-25.5. Rovajärven alueella.
Tykistön ampumaharjoituksen jälkeen alkaa Kainuun prikaatin johtama taisteluharjoitus Northern Star 25 -harjoitus Rovajärvellä 26.-31.5.
– Näiden harjoitusten tavoitteena on kehittää kykyä suunnitella ja toimeenpanna monikansallinen maaoperaatio pohjoisella operaatioalueella sekä kehittää liittouman yhteistä tulenkäyttöä myös johtamisen, tilannekuvan ja tiedustelun osalta, kertoo Maavoimat.
Harjoitusjoukon kokonaisvahvuus on noin 6 500 henkilöä, johon kuuluu noin 5 200 sotilasta Suomesta, 900 Ruotsista ja 350 Britanniasta.
Kaartin Jääkärirykmentin Lively Sabre 25 -harjoitus järjestetään Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa 21.-31.5. Harjoitus ylläpitää ja kehittää sotilaallista yhteistoimintakykyä ja suorituskykyä liittolaisten kanssa.
Harjoitukseen osallistuu noin 3 500 suomalaista sotilasta Kaartin jääkärirykmentistä, Porin prikaatista ja Panssariprikaatista sekä noin 500 sotilasta Puolasta.
Karelian Sword 25 -harjoitus toteutetaan 23.5.-1.6. Kymenlaakson alueella. Harjoitukseen osallistuu joukkoja Karjalan prikaatin lisäksi Panssariprikaatista, Maasotakoululta, Porin prikaatista, Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta sekä Rajavartiolaitoksesta.
Harjoituksess on mukana sotilaita Britanniasta sekä esikuntaupseereita Yhdysvalloista yhteensä noin sata henkilöä. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 5 000 henkeä. Lisäksi harjoitukseen osallistuu osia Britannian asevoimien AH-64E -taisteluhelikopteriosastosta.
Kansainvälistä helikopteritoimintaa
Britannian asevoimien helikoptereita osallistuu Maavoimien harjoitustoimintaan 24.4.-1.6. Helikoptereiden lentotoimintaa on koko Suomen alueella.
Helikoptereiden lentotoiminta on osa Maavoimien kokonaisharjoittelua Kainuun prikaatin, Karjalan prikaatin ja Panssariprikaatin sekä Ilmasotakoulun johtamissa harjoituksissa. Toimintaa on erityisesti Puolustusvoimien harjoitusalueilla, mutta myös niiden ulkopuolella siirtymisten aikana.
Britannian harjoitusosastoon Suomessa kuuluu kaksi AH-64E -taisteluhelikopterilentuetta ja yksi AW159 Wildcat -helikopterilentue. Helikopterit tukeutuvat Suomessa olonsa aikana Utin jääkärirykmenttiin Kouvolan Utissa sekä Porin prikaatiin Säkylässä.
Pohjoisen harjoitustoiminnan osalta helikopterit tukeutuvat Sodankylän ja Kemijärven lentokenttiin Jääkäriprikaatiin tukemina. Pohjoisessa Maavoimien harjoitustoimintaan osallistuvat helikopterit ottavat osaa myös Viron kevään sotaharjoituksiin.
Suomalaiset operoivat harjoituksissa NH90- ja MD500-helikopterikalustoilla.
– Maavoimat on viime vuosien aikana kehittänyt merkittävästi kykyä yhteiseen operointiin osana liittokuntaa. Kevään harjoituksissa vahvistetaan liittolaistemme kanssa rakennetun yhteisen taisteluvoiman kohdistamista Suomen ja samalla Naton puolustukseen. Nyt uutena läpileikkaavana elementtinä on Iso-Britannian helikopteriosasto, toteaa Maavoimien operaatiopäällikkö Sami-Antti Takamaa tiedotteessa.