Elinkelpoisen tulevaisuuden turvaaminen kaikille vaatii välittömiä toimia, hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toteaa tänään julkaisemassaan raportissa.
Paneeli julkaisi maanantaina kuudennen arviointiraportin viimeisen osan, joka summaa vuosina 2018–2022 julkaistut osaraportit ja erikoisraportit. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan raportin mukaan saavuttaa vain välittömillä maailmanlaajuisilla päästövähennyksillä.
Ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan tieteen viestit ovat vakavia.
– Meidän ei pidä lamaantua, vaan kanavoida huoli teoiksi. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet, että ihmisten ja yhteiskuntien toimintaa voidaan muuttaa nopeastikin.
– Tämä on nyt välttämätöntä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Tarvitsemme ihan jokaisen mukaan: niin valtion, yritykset, maanviljelijät, järjestöt kuin kansalaisetkin, Maria Ohisalo sanoo tiedotteessa.
Raportin tekoon on osallistunut myös suomalaisia tutkijoita. Ilmatieteen laitos sekä Helsingin yliopisto osallistuivat ensimmäisinä suomalaisina tutkimuslaitoksina maailman suurimpaan ilmastomallinnushankkeeseen, jonka tuloksia hyödynnettiin raportissa.
– Meillä on maantieteelliseen sijaintiimme liittyvää erityisosaamista. On tärkeää, että pystymme jatkamaan korkeatasoista tutkimusta ilmastonmuutoksen kaltaisten maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemiseksi, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Jussi Kaurola toteaa.
IPCC:n raportin mukaan maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 astetta vuosista 1850–1900 vuosiin 2011–2020. Raportin mukaan muutos on johtanut laajoihin ja nopeisiin muutoksiin ilmakehässä, merissä, lumi- ja jääpeitteessä sekä maalla.
Lisäksi monet sään ääri-ilmiöt toistuvat aiempaa useammin ja voimakkaampina. Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat haasteita ruokaturvalle ja makean veden saatavuudelle.
Raportin mukaan ilmasto jatkaa lämpenemistään vähintään seuraavankin vuosikymmenen. 1,5 asteen lämpeneminen saavutetaan todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella.
Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen tai 1,5 asteeseen edellyttää raportin mukaan fossiilisen polttoaineen käytön vähentämistä, päästötöntä sähköntuotantoa, siirtymistä vähähiilisiin polttoaineisiin sekä energiatehokkuuden ja energiansäästön lisäämistä.
IPCC:n raportti: Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat tuhansia vuosia.
Elinkelpoisen tulevaisuuden turvaaminen kaikille vaatii välittömiä ja laajoja ilmastotoimia. Aikaa korjausliikkeelle on hyvin vähän, mutta ratkaisuja on saatavilla.
📄https://t.co/Gc1kJDIVQh#IPCCraportti pic.twitter.com/tcpiLMMIAg
— Ympäristöministeriö (@yministerio) March 20, 2023