Suomi ryhtyy valmistelemaan jalkaväkimiinojen kiellon purkua, hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa. Puolustusmenojen osuutta BKT:sta kasvatetaan kolmeen prosenttiin.
Kansanedustajat kuvailevat päivää historialliseksi.
– Hallituksen linjaamat investoinnit ja jalkaväkimiinojen käyttöönotto vahvistavat merkittävästi Suomen puolustuskykyä. Ottawan sopimuksesta irtautuminen on vastuullinen ja realistinen ratkaisu muuttuneessa turvallisuusympäristössä, kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) kommentoi.
Jarno Limnell (kok.) toteaa, että suhteessa Venäjän toimintatapoihin, jalkaväkimiina on yksinkertainen ja kustannustehokas ase, jolla täydennetään Puolustusvoimien suorituskykyä.
– Jalkaväkimiinoilla on useita käyttötarkoituksia, eikä niiden suorituskykyä voida täysimääräisesti korvata muilla järjestelmillä, hän jatkaa.
– Miinojen käyttö edellyttää huolellista suunnittelua, asentamista, alueiden valvontaa sekä miinojen huolellista raivaamista. Jos Suomi joutuisi käyttämään jalkaväkimiinoja, Puolustusvoimat käyttäisi niitä vastuullisesti ja ehkäisisi vahinkoa siviileille ja omille joukoille.
Pauli Kiurun mukaan jalkaväkimiinojen ottaminen takaisin käyttöön on maine-etu. Päätöksellä Suomi puolustaa EU:n ja Naton itärajaa.
– Yksi Suomen historian karmeimmista turpo[turvallisuuspoliittisista]-virheistä korjataan vihdoin, oikeistohallituksen johdolla, kuvailee Tere Sammallahti (kok.).
– Välttämättömiä päätöksiä isänmaan puolustuskyvyn turvaamiseksi, tiivistää työministeri Arto Satonen (kok.).
– Toivottavasti mahdollisimman monet muutkin EU- ja NATO-maat seuraavat Suomen esimerkkiä, Heikki Autto (kok.) näkee.
Hallituksen linjaamat investoinnit ja jalkaväkimiinojen käyttöönotto vahvistavat merkittävästi Suomen puolustuskykyä.
Ottawan sopimuksesta irtautuminen on vastuullinen ja realistinen ratkaisu muuttuneessa turvallisuusympäristössä. pic.twitter.com/xeNtbtYcZI— Jukka Kopra (@jukka_kopra) April 1, 2025
Tänään on tehty merkittäviä päätöksiä. Suomi irtaantuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta ja nostaa puolustusmenot 3 prosenttiin BKTsta vuoteen 2029 mennessä. Välttämättömiä päätöksiä isänmaan puolustuskyvyn turvaamiseksi. #miinat #isänmaa #puolustus
— Arto Satonen (@artosatonen) April 1, 2025
Tärkeä ja oikea päätös: Suomi aloittaa valmistelut Ottawan sopimuksen irtisanomiseksi ja jalkaväkimiinojen palauttamiseksi. Turvallisuustilanteemme on olennaisesti muuttunut Venäjän takia. Suomi kasvattaa puolustusmäärärahoja kohti 3% tasoa 2029 mennessä.
Historiallinen päivä!— Susanne Päivärinta (@PaivarintaSusa) April 1, 2025
Jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautuminen on erittäin hyvä päätös hallitukselta. Samoin on puolustusmenojen kasvattaminen 3 prosenttiin BKT:sta 2029 mennessä. Turvallisuustilanteen muutos lähialueilla vaatii toimia, ja niitä nyt tehdäänhttps://t.co/CLEDrhSL1b
— Pia Kauma (@PiaKauma) April 1, 2025
Oikein. Suomi irtaantuu Ottawan sopimuksesta ja otamme jalkaväkimiinat takaisin varmistamaan maamme koskemattomuutta pahimmilla hetkillä. #ottawansopimus #jalkaväkimiinat #rurpo @kokoomus @DefenceFinland @DefenceFinland
— Timo Heinonen (@timoheinonen) April 1, 2025
Historiallinen päivä
Merkittäviä turvallisuuspoliittisia päätöksiä.
Vuotta myöhemmin on ilo todeta, että miina-asia etenee nyt konkreettisesti.
Puolustusmäärärahojen nostaminen on viesti joka ilmansuuntaamme – Suomi huolehtii turvallisuudestaan. https://t.co/N558PjZBHU
— Jarno Limnell (@JarnoLim) April 1, 2025
Orpon hallitus aloittaa valmistelut Ottawan sopimuksen irtisanomiseksi muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi.
Puolustusmäärärahoja nostetaan kohti 3 % BKT:sta vuoteen 2029 mennessä.
Kyse uhka- ja tarvelähtöisestä päätöksestä.
Hyvin historiallinen päivä!@kokoomus
— Sinuhe Wallinheimo (@swheimo) April 1, 2025
Suomi aloittaa valmistelut Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi. Henkilömiinat otetaan jälleen käyttöön. Tämä on erinomainen päätös.
— Atte Kaleva (@AtteKaleva) April 1, 2025
Ottawan sopimuksesta irtautuminen ja jalkaväkimiinojen ottaminen takaisin käyttöön on maine-etu.
Suomi puolustaa Naton ja EU:n itärajaa.
— Pauli Kiuru (@KiuruPauli) April 1, 2025