Maailmalla yleistyy huolestuttava ilmiö, jossa yksinäiset ihmiset luovat tekoälyn avulla itselleen tyttöystäviä. Asiasta kirjoittaa New York Post.
Kyse on tekoälyllä toimivista chat-roboteista, jotka ovat yleistyneet viime vuosina kovaa tahtia. Nykyään on olemassa myös verkkosivustoja, joiden avulla ihminen voi luoda itselleen virtuaalisen romanttisen kumppanin. Tällä tavalla yksinäinenkin ihminen voi ikään kuin kokea olevansa romanttisessa tai seksuaalisessa suhteessa toisen, vaikkakin vain tekoälyn kautta luodun, ihmisen kanssa.
Vaikka ilmiö kuulostaa aluksi harmittomalta, asiantuntijoiden mukaan suuntauksella voi olla haitallisia vaikutuksia ihmisten tosielämän suhteille.
Tämä johtuu siitä, että aiheeseen perehtyneet asiantuntijat ovat havainneet tekoälypohjaisten tyttöystävien käytössä yhden huolestuttavan piirteen: niitä luovat yksinäiset miehet purkavat niihin kokemiaan vihan tunteita.
New York Post nostaa esimerkiksi erään yksinäisen miehen, joka loi itselleen virtuaalisen tyttöystävän tekoälyn avulla. Hän kertoo viestitelleensä luomansa ”tyttöystävänsä” kanssa saadakseen seksuaalista tyydytystä. Kun miehen tarpeet on tyydytetty, mies kertoo alkavansa nimitellä ”tyttöystävää” muun muassa arvottomaksi. Mies kuitenkin sanoo, ettei toimisi näin tosielämässä oikeita ihmisiä kohtaan.
Asiantuntijat eivät suhtaudu asiaan yhtä huolimattomasti. Heidän mukaansa tällainen käytös ihmisessä on ehdoton varoitusmerkki, vaikka se tapahtuisikin vain virtuaalisessa ympäristössä. Heidän mukaansa käytös viittaa siihen, että heillä on kohonnut riski kohdella ihmisiä huonosti myös todellisessa elämässä.
Sosiaalisessa mediassa myös muut palvelua käyttävät miehet kertovat samankaltaisesta toiminnasta. He luonnehtivat tekoälypohjaisten tyttöystävien alistamista virtuaaliseksi ”lyömiseksi”.
Toisaalta kyse voi olla myös kielteisten tuntemusten purkamisesta. Palvelujen käyttäjissä korostuvat yksinäiset miehet, jotka kokevat tulleensa yhteiskunnassa syrjityiksi ja kaltoinkohdelluiksi. Psykologi Elena Touroni arvelee, että osa yksinäisistä miehistä saattaa purkaa kielteisiä tunteitaan tekoälyohjelmistoille ikään kuin vallankäyttönä.
– Silloin he voivat päästä käyttämään sellaista valtadynamiikkaa, jota eivät käyttäisi tosielämässä, Touroni pohtii.
Samalla hän huomauttaa, että tällainen käytös voi vahvistaa ihmisessä epäterveitä toimintamalleja ja jopa turruttaa ihmiset toimimaan epäasiallisesti toisia kohtaan.